Ga naar hoofdinhoud

Komme Casall

Komme Casall

276421000088215

50 dagen verrichtingsonderzoek/springhengsten – najaar 2018

Comme Casall (Comme il faut x Casall)
Foto: Jacquelien van Tartwijk

Cat.nr. onderzoek: 5, cat.nr. KH’18: 800
09-05-2015, 1.75 M, VOS
V. COMME IL FAUT V. CORNET OBOLENSKY
M. ARIELLE VI
V. CASALL M. UPSTREAM
MV. CONTENDER — SANDRO
FOKKER: L. STEUER, 23689 PANSDORF (DE)
GER.: H.A.J. SEIGER, MEKKELENBERGWEG 14, 7615 PP HARBRINKHOEK

Afstammelingenrapportage

De veulens van Komme Casall TN zijn doorgaans goed ontwikkeld en staan goed in het rechthoeksmodel met veel uitstraling, met een neerwaartse romprichting. De veulens hebben een sterk bespierde hals, die soms diep uit de borst komt. De schoft-schouder partij is goed ontwikkeld. De rug en lendenen zijn goed van lengte en bespiering. De croupe is goed van lengte en hellend van ligging. Het voorbeen is zowel van voren als terzijde correct gesteld. Bij enkele veulens is een ongelijke voet geconstateerd. Het achterbeen is enkele keren sabelbenig. Het beenwerk is hard van kwaliteit. De stap is zuiver en goed van ruimte. De veulens draven met een goede ruimte en een goede balans. De veulens tonen in galop veel afdruk een goede balans.

Aantal geregistreerde nakomelingen 2020:   57 merrieveulens/54 hengstveulens

Aantal aan huis gescoorde veulens 2020:     28 veulens

Predicaten aan huis gescoorde moeders:

Elders Reg.A/B/VB STB/STB-EXT Ster Voorl. Keur Keur Elite
1 8 4 4 3 3 5

Fokadvies

Komme Casall TN kan het model en de galop verbeteren. Daarnaast kan hij springkwaliteit, vermogen, rijdbaarheid en instelling toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Cijfers

Stap* 6,5
Draf*  7
Houding & balans* 8

Galop (x 2) 8,5
Reflexen (x 2) 8,5
Techniek (x 2) 8,5
Vermogen 9
Rijdbaarheid 9
Instelling 9
Aanleg als springpaard 8,5

Totaal 86,5

* Cijfer telt niet mee in de totaalscore

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Komme Casall is een goed ontwikkelde rijtypische hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is aansprekend. De nek is voldoende van lengte met een correcte hoofd hals verbinding. De hals is goed van vorm,  ruim voldoende tot goed van lengte en goed van bespiering. De schouder is goed van lengte en ligging. De schoft is goed ontwikkeld, en goed van lengte. De rug is voldoende van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn voldoende van lengte en goed aangesloten en bespierd. De croupe is goed van ligging, ruim voldoende van lengte en ruim voldoende tot goed van bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is lang en correct gesteld. De koten zijn goed van lengte correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn ruim voldoende ontwikkeld, goed van vorm en van kwaliteit. De verzenen zijn correct.

Afstamming:
In de vader van Komme Casall, Comme Il Faut, wordt het bloed van verschillende topverervers verenigd. Hij is een zoon van Cornet Obolensky en zijn moeder is de legendarische Ratina Z (v.Ramiro Z), die onder Piet Raijmakers tijdens de Spelen in Barcelona in 1992 teamgoud en individueel zilver won en onder Ludger Beerbaum in Atlanta teamgoud voor Duitsland. Onder Marcus Ehning weet de KWPN-erkende Comme Il Faut indruk te maken door winst van diverse GP’s en de Wereldbeker van Madrid. Als moedersvader van Komme Casall vinden we eveneens een vererver van formaat: Casall, die zelf met Rolf-Göran Bengtsson jarenlang op het hoogste niveau floreerde en met zijn nakomelingen een duidelijke stempel drukt op de internationale springpaardenfokkerij. Komme Casall’s grootmoeder Upstream stamt af van nog een internationaal befaamde stempelhengst: Contender. Upstream is de volle zus van de KWPN-goedgekeurde hengst Chello III VDL, die inmiddels onder de Brit Andrew Seather in het internationale 1.40m wordt uitgebracht. Verder in de moederlijn vinden we de hengsten Sandro en Cor de la Bryere.

Onderzoekrapport:

Komme Casall is een eerlijke, betrouwbare en werklustige hengst met een goede tot zeer goede instelling. De hengst heeft veel tot zeer veel bereidheid tot werken en laat zich zeer goed bewerken. De stap is voldoende tot ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte. In beweging heeft de hengst veel houding en een goede balans. De galop is krachtig, actief en heeft een goede ruimte en changeert makkelijk. Komme Casall laat zich heel gecontroleerd naar de sprong rijden en heeft veel overzicht. Hij springt goed vanuit de schoft naar boven met goede tot zeer goede reflexen en een goed lichaamsgebruik. De hengst springt met een goede en gelijkmatige voorbeentechniek waarbij de sprong achter ruim voldoende tot goed wordt afgemaakt. Komme Casall lijkt voorzichtig en zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Komme Casall veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Komme Casall kan springkwaliteit, vermogen, rijdbaarheid en instelling toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Moederrapportage:
Arielle VI is een goed ontwikkelde merrie die iets meer in het rechthoeksmodel zou moeten staan.
Het hoofd is sprekend met een mooi groot oog.
De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding.
De hals is goed van vorm, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte.
De schouder is goed van lengte en iets steil van ligging.
De rug is voldoende van lengte en goed van bespiering.
De lendenen zijn breed, sterk bespierd en goed aangesloten.
De croupe is goed van ligging goed van lengte en goed van bespiering.
De broekspier is goed van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien correct en van terzijde gezien iets hol.
Het achterbeen is correct gesteld.
De koten zijn ruim voldoende van lengte en iets steil gesteld.
De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goed ontwikkelde verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.
De stap is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende van souplesse.
De draf is goed van ruimte met een goede houding en een ruim voldoende dragend achterbeen.
De galop is krachtig, ruim voldoende van ruimte, ruim voldoende gedragen met een ruim voldoende houding.

Stokmaat: 1.72m / Kleur: vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (najaar 2018). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.