Ga naar hoofdinhoud

Van breedtesport naar topsport

Riny Rutjens Rijo StablesDe gemeente Weert gaf vorige week groen licht voor het Hippisch Centre of Excellence (HCE). De provincie Noord-Brabant doet ook mee. Dat is een geweldige opsteker voor de paardenbranche in het algemeen. We zijn met een groep mensen al jaren bezig om dit te realiseren.

Een stichting gaat het HCE exploiteren. Het doel is dat aankomende talenten in alle paardensportdisciplines zich verder ontwikkelen in de sport. Daar krijgen ze steun bij van het HCE. Paardensporters hebben in het verleden altijd gewerkt op gevoel. Met de huidige ontwikkelingen zijn we zover dat we de training kunnen onderbouwen, met bijvoorbeeld het gebruik van een hartslagmeter. De paardenmensen die het vroeger alleen maar op gevoel deden hadden ook succes, maar nu is er de nieuwe generatie, de nieuwe sport en het nieuwe welzijn. Alles is veranderd. Daarop wil het HCE inspelen.

Het HCE wordt gerealiseerd bij onze Rijo Stables in Weert. Daar zijn alle facetten die nodig zijn aanwezig. Zo niet, dan worden ze aangevuld. Er komt nog technische apparatuur bij om paarden te kunnen meten en lezen, want meten is weten. Bij die laatste uitspraak moet ik meteen een kanttekening plaatsen, want we hebben te maken met dieren en dan is meten niet altijd weten. Dat men naar een dier moet kijken, blijft. Het dier speelt de hoofdrol en als je daar niet mee om kunt gaan, dan kun je het ook niet trainen.

Er zijn topmensen betrokken bij het HCE, zoals ondernemers, trainers, ruiters en dierenartsen. Paarden die op het centrum komen, worden op alle gebieden bekeken en getest. Dit wordt opgenomen op video. Er wordt gekeken wat ermee gedaan kan worden in de toekomst. De jeugd wordt erbij betrokken en we werken samen met Universiteit Maastricht en scholen als Citaverde.

De Subtop moet zich op deze manier kunnen ontwikkelen tot de echte top. Van breedtesport naar topsport. Heel veel mensen beginnen in de paardensport en op een gegeven moment houdt het op. Dan is de grens bereikt. Bij de een is de klasse M de grens en bij de ander ligt die grens wat hoger. Er wordt bij het HCE gekeken waar dat aan ligt. We willen het onderbouwen. We kijken naar het paard en de ruiter. Wat kunnen we doen en hoe kunnen we trainen om de combinatie naar een bepaald niveau te krijgen?

Het is jammer dat je op een gegeven moment moet stoppen. Je hebt er jaren tijd en geld ingestoken en als het niet meer gaat, ben je terug bij af. Voor elke combinatie kunnen we aan de hand van de verkregen gegevens een trainingsschema maken om de lat hoger te leggen.

Een prachtig plan, dat mede is ontstaan dankzij het initiatief van Adrie Gordijn. Ik ben blij dat, ondanks dat hij ons is ontvallen, we verder kunnen met dit project. De insteek is dat het HCE begin volgend jaar operationeel is.

Riny Rutjens, tweespanrijder
Deze column verscheen zaterdag 4 juni 2011 in De Paardenkrant

Eén reactie op “Van breedtesport naar topsport

  • Cees van Beckhoven

    Succes Riny!!

    Meten is natuurlijk wel weten, geen doel op zich maar een ondersteuning van het oog van de meester. Hoewel voor sommigen wellicht confronterend zou ik zeker ook ruiter en menner meten. Fijn dat er steeds meer belangstelling komt voor voor het “meetbaar” maken van het trainen en het welzijn paarden. Niet alleen hartslag, maar ook ademhaling en lactaatdrempel. Ook zou er veel meer aandacht moeten komen voor de invloed van reizen bij paarden en niet te vergeten de fitheid van ruiter en menner. Er is nog een lange weg te gaan!!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook