Ga naar hoofdinhoud

Perspectief voor de toekomst

Riny RutjensHet Nederlands menkampioenschap in Deurne was afgelopen weekend een waardig kampioenschap. De paarden met het karakter en de inzet om te willen werken, kwamen bovendrijven in de zware en technische marathon. Bovendien denk ik dat de besten hebben gewonnen. Neem bijvoorbeeld onze rubriek, die van de tweespannen paarden. Tom Engbers, de man die brons won op het WK in Conty, won hier het NK. Dat is een pluim waard. En een teken dat Tom goed bezig is met zijn werk en geen eendagsvlieg is.

Een tijdje geleden schreef ik nog in een column dat er voornamelijk oudjes aan de top van de mensport stonden, maar daarin komt nu duidelijk verandering. Gelukkig komt er meer jeugd bovendrijven. Ook in Deurne waren veel jeugdige medaillewinnaars. Dat is goed voor de sport. De kwaliteit blijft gewaarborgd.

Zelf won ik brons. Ik was er op gebrand het heel goed te doen. Het paard Don, dat ik tot nu toe alleen in de dressuur heb ingezet, deed het super. Het is een goed paard met een mooie uitstraling, waar ik bovendien fijn mee kan werken. Tornado pakte me in de dressuur en later ook in de vaardigheid. Op het losrijdterrein liep hij voor een tien, maar in de ring liet hij het bit los en daardoor was hij minder goed te sturen. Dat kostte punten, en terecht.

In de marathon liep Zoef naast Tornado. Ik hoefde de richting maar aan te geven en hij schoot een gat in. Ik kwam zeer tevreden uit de marathon. Toen ik de finish over was, draaide ik me om en zei tegen mijn vrouw en groom Jolanda dat het echt supergoed was gegaan. Ik eindigde in het onderdeel als derde. Achter Tom Engbers en Harry Verstappen. Het verschil bij de eerste vier was minder dan een punt. Hoe krijg je het voor elkaar: zo’n klein verschil in zo’n zware marathon.

Ik zei het al aan het begin: Deurne was een heel mooi en waardig kampioenschap. Er stond een echte marathon, met acht hindernissen. De hindernissen waren gevarieerd en de zware hindernissen werden afgewisseld door technische. Je moest gedoseerd rijden om in de laatste hindernis nog lucht over te houden. Als paarden moe zijn, kunnen ze niet meer denken. Net als bij mensen. De parcoursbouwer had heel goed over deze marathon nagedacht.

Het kegelparcours was, door de bodem, meer een loterij. Door de combinatie van een hoge snelheid op een zandbodem gingen de koetsen enorm schuiven. De snelheid moet dan wel naar beneden. Er is al jaren over gesproken, maar het blijkt moeilijk te veranderen. Iedereen weet dit van tevoren en moet het ermee doen. Het dressuurterrein daarentegen was wel weer top, met genoeg ruimte om los te rijden.

Een kampioenschap als in Deurne is een goede voorbereiding op WK’s. Met zulke wedstrijden in ons land en daarbij de opkomende jeugd, zie ik veel perspectief voor de toekomst. Bovendien ben ik blij met mijn eigen paarden. Ze gaan echt goed, net nu het seizoen voorbij is. Maar dat biedt ook weer mogelijkheden voor volgend seizoen.

Riny Rutjens, tweespanrijder
Deze opinie verscheen vrijdag 7 oktober 2011 in De Paardenkrant

Lees ook