Ga naar hoofdinhoud

Endurancewedstrijd in Dubai kost opnieuw paardenlevens

Opnieuw zijn twee paarden tijdens een endurancewedstrijd in Dubai om het leven gekomen. De paarden liepen botbreuken op waarop besloten werd de dieren in te laten slapen. Dit gebeurde op een 40 kilometer lange kwalificatie-rit. Met de dood van deze twee paarden, staat de teller al op zes dieren die dit winterseizoen zijn overleden. 

Volgens de Britse journaliste Pippa Cuckson, die zich hard maakt voor een diervriendelijker verloop van de sport in de Verenigde Arabische Emiraten, kan het maar zo zijn dat er nog meer dieren zijn gestorven op een van de wedstrijden. “Sinds januari 2016 worden ruiters, waarvan een paard in een wedstrijd is overleden, geschorst. Reden genoeg voor de ruiter om de dood van zijn paard geheim te houden”, redeneert de journaliste.

Razend tempo

De 40 kilometer rit waar de laatste twee paarden het leven lieten was geen officiële wedstrijd. Het betrof een kwalificatie-rit waarbij de gemiddelde snelheid op 16 kilometer per uur moest liggen. Getuigen melden echter dat veel ruiters de race in een razend tempo begonnen en vervolgens halverwege de rit het tempo terugnamen om toch op die 16 kilometer per uur te komen.

FEI in spagaat

Ondanks de vele negatieve berichten, zijn er ook positieve ontwikkelingen gaande in de Verenigde Arabische Emiraten. In Al Wathba vond ‘slechts’ een paard de dood dit seizoen. In Boudhieb, waar Sjeik Sultan Al Nahyan de scepter zwaait en zelf initiatief heeft genomen door de regels te verscherpen, was nog geen dood dier te betreuren.

De maatregelen, mede opgesteld door de FEI, lijken dus in de andere Emiraten wel te werken. Alleen Dubai lijkt niet mee te gaan in deze ontwikkeling. De FEI had in 2015 al een algeheel wedstrijdverbod voor een aantal maanden opgelegd, maar, doordat de Verenigde Arabische Emiraten als een geheel wordt gezien, zou het daarmee de juiste initiatieven ook stil leggen.

Bron: St-Georg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook