Pagina 9 van: Paardenkrant 1 – 2021
oenRaven dressuursport naar een hoger level tillen
Een speciaal ruiterpad leidt naar het recreatiegebied dat gelegen is tegenover HC
GroenRaven.
Patrick Berends: ‘Graag internationaal jureren’
Patrick Berends, zelf ook Grand Prix-ruiter, hoeft niet zo nodig zelf te rijden. Hij heeft
vooral in het jureren zijn drive gevonden. De passie voor paarden begon al op jonge
leeftijd. “Ik had altijd al iets met beesten en als klein jongetje ging ik ponyrijden. Mijn
opa en oma hadden een Shetlander, maar die ging er met mij vandoor.” Op zijn acht-
ste ging Patrick naar de manege om pony te rijden. Hij had al vrij snel een eigen
pony en via de club in Hoevelaken breidde de liefde voor paarden zich steeds verder
uit. Er werden wedstrijden gereden en zelfs achttal in de basissport. “Ik vond het toen
al leuk om wedstrijden te organiseren. Ook het jureren vond ik al snel erg leuk. Ik ben
de instructeurs- en juryopleiding gaan doen.” Zo baande hij zich een weg in de paar-
den op eigen wijze. Een tijd lang was Patrick bedrijfsleider bij een manege in Woerden.
“Daar gaf ik veel les. Maar ik had wel in de gaten dat ik met alleen lesgeven niet veel
geld kon verdienen. Ik zag daar wel dat veel mensen niet zo goed op hun paard
zaten. Als je dan verder keek, paste hel zadel eigenlijk voor geen meter.” Daarop werd
Patrick gevraagd een geschikt zadel te zoeken en kreeg hij ook verzoeken voor een
hoofdstel en zelfs voor kleding met een logo. “Zo begon ik met een eigen ruitersport-
zaak.” Dat groeide uit tot één van de grootste ruitersportwinkels in Nederland. “Dat
deed ik naast het jureren en examens afnemen bij de Orun.” De ruitersportzaak in
Harmelen is drie jaar geleden verkocht aan Divoza Horsewold.
Nadat Patrick Lotje leerde kennen en naar Abcoude kwam, pakte hij het rijden weer
serieus op en reed met drie paarden Lichte Tour en met Brentano zelfs Grand Prix.
Het is nu vooral het jureren waar hij vol voor gaat en al snel in doorstoomde. Hij is
een graag geziene gast in het juryhokje bij de Subtop. “Jureren is echt mijn passie. Ik
weet hoe moeilijk het is om een paard naar de Grand Prix te rijden. Daarom ben ik
ook altijd positief ingesteld want iedereen doet zijn best. Ik wil graag internationaal
juryIid worden.”
woensdag 6 januari 2021 | 9BEDRIJFSREPORTAGE
Rust, regelmaat en ritme
Vanuit de kantine is uitzicht op de
ruime, super goed verlichte rijhal,
waar elke fotograaf enthousiast van
wordt, met een geheel nieuw sproei-
systeem en bodem. Aan de ene zijde
van de kantine is een professionele
keuken, aan de andere kant het kan-
toor. Langs de achterzijde van de rij-
hal zijn zes appartementen
gevestigd. Alles straalt een bepaalde
sfeer uit, wat ook zo wordt gewaar-
deerd. Daarnaast gaf de degelijke
bouw, met een heel sterk fundament
de doorslag voor de aankoop. “We
vinden het heel sfeervol en goed ge-
bouwd. Het is een heel groot voor-
deel dat de stallen in units zijn
opgedeeld en zich niet aan een lange
gang begeven. Dat geeft enorm veel
rust.” Aansluitend aan de rijhal zijn
de stallen in drie compartimenten
verdeeld. Alle afdelingen met eigen
was/zadelplekken en een zadelka-
mer. Dat draagt bij aan de drie R’s
waar grote waarde aan wordt ge-
hecht: Rust, Regelmaat en Ritme . Er
is zelfs de mogelijkheid om paarden
in quarantaine te zetten.
In de eerste unit staan de paarden van
Lotje. “Ik begin s ochtend s om 7 uur
met het voeren van de paarden ge-
volgd door het rijden. Dan hoop ik
alle paarden voor de lunch te hebben
gereden, maar dat lukt niet altijd
hoor”, Lotje heeft momenteel 8 paar-
den in training van driejarige tot
Grand Prix-niveau. Daarbij is ervoor
gekozen om de meeste in eigendom
te hebben, ook een voordeel bij de
handel die er is onlosmakelijk aan
verbonden is. De middaguren zijn
gereserveerd voor de lessen waar-
voor leerlingen uit heel Nederland en
zelfs België naar Lotje komen.
La Valencio
In de laatste unit is La Valencio ge-
vestigd waar ruitersportartikelen van
Patrick zijn opgeslagen. “Dit is nog
maar een gedeelte van wat we in Ab-
coude hadden. Je moet keuzes
maken en we houden dit nu wat
kleinschaliger.” De specialisatie is
het zadelpassen, wat hij samen met
Lotje opzette, onder de naam KM
(Kings Master) Woldriding. “Ik doe
veel aan de ontwikkeling van de za-
dels en werk dan samen met fysio-
therapeuten en dierenartsen. Ik vind
het belangrijk dat een paard met een
zadel erop vrij kan bewegen met op-
timaal comfort voor ruiter en vooral
voor het paard. Dat specialisme vind
ik mooi. Ik onderhoud zelf de con-
tacten met de fabriek, waarin ik aan-
delen heb en waar twaalf
zadelmakers werken. Verder heb ik
hier goede mensen in de buitendienst
die zadels verkopen. Zij zijn alle
Master Saddler. Dit is voor ons zeer
belangrijk. Een goed zadel past niet
op elk paard, het aanmeten van een
zadel is zeker zo belangrijk. De
markt wordt steeds internationaler.”
Lotje erkent dat ze niet voor elk
paard een eigen zadel heeft. “Maar
we kijken wel goed welk zadel bij
welk paard past. De hele brede, vrije
ruggengraat is denk ik bijzonder
voor dit merk.” Dat het merk in En-
geland wordt gemaakt is nu wel een
klein dingetje. “Maar we hebben met
het oog op de Brexit alles zo goed
mogelijk voorbereid en ik verwacht
niet dat het veel zal veranderen.”
Compleet
Buiten worden de paarden gewisseld
in de grote overdekte stapmolen.
“Daar zijn we erg content mee van-
wege de grote diameter.” Aangren-
zend worden de longeercirkels op
een nu nog even geïmproviseerde
wijze besproeid. Aan de achterzijde
van de buitenrijbaan leidt een pad
naar de weides die een bijzonder uit-
zicht bieden op een grote waterplas
van het waterschap. Net buiten de
poort aan de voorkant leidt een spe-
ciaal ruiterpad naar het recreatiege-
bied. “Daar kun je dan helemaal
omheen rijden.”
Upgraden
Voor de toekomst willen ze nog di-
verse onderdelen verder upgraden.
Met een positieve blik staan er voor
komend jaar al wel diverse Subtop-
wedstrijden op het programma. “We
houden niet van half werk. Je moet
blijven investeren in je bedrijf en dat
doen we ook. Alleen dan kun je naar
een level groeien dat we voor ogen
hebben.” Naast het streven naar een
professionele keuken met bistro
zoals vroeger, zullen de zes apparte-
menten worden verbouwd en aange-
past naar drie, die dan voorzien
worden van alle wensen van deze
tijd, zodat mensen ook voor trai-
ningsweken terecht kunnen. Ook
wordt er gehoopt op de komst van
een professionele ruiter die zowel de
tweede woning grenzend aan de
eigen woning en een unit voor de
paarden komt huren. Om het doel
van een hoger level te bereiken, wil-
len ze er een echt Hippisch Centrum
van maken met de nodige evene-
menten. Tevens wordt gedacht aan
trainingsweken en opleidingen in sa-
menwerking met de KNHS. “Als je
verder wilt in de sport zul je dat
samen moeten doen. Als je met el-
kaar traint, trek je je meer aan elkaar
op”, is de ervaring die benut wordt
om de bedrijfsvoering steeds weer te
optimaliseren.
La Valencio is een onderdeel in het bedrijf van Patrick Berends, die zich
overigens vooral richt op het ontwikkelen van goed passende zadels voor
KM Woldriding. Daarnaast is jureren zijn passie waarbij hij graag naar het
hoogste niveau wil.
Lotje Schoots heeft haar paarden in een eigen afdeling staan en dat geeft veel
rust op stal.
De entree vanuit de rijhal naar de kantine en het kantoor geeft meteen al een
bepaalde stijlvolle sfeer weer.
“Met de overdekte stapmolen buiten zijn we erg content, vooral vanwege de
grote diameter”, aldus Patrick Berends.