Ga naar hoofdinhoud

Nars Gottmer: ‘Rijden op ontspanning pakte goed uit’

Nars Gottmer
De laatste Subtop-rubriek die vandaag op Hippisch Geesteren werd gereden, de Grand Prix, werd gewonnen door Nars Gottmer. Met de Jazz-zoon Elegance N was de proef van de ruiter goed voor 64,565%, waarmee hij Caroline Burema met Bonny (v. Gribaldi) een procent op afstand hield. "Het doel van vandaag was om heel ontspannen de proef door te rijden en dat is gelukt", licht Gottmer toe.

“Elegance kan best wel heel worden en dan krijg je net teveel of de verkeerde reactie. Daarom was mijn insteek om dan maar niet spectaculair te ring door te rijden, maar juist op de ontspannen”, vervolgt de ruiter. “Dit was voor de eerste keer sinds ik denk een jaar dat hij weer mee was in de Grand Prix. Vorig jaar liep hij 63%, maar toen was de conclusie dat ik echt nog wat dingen moest veranderen. Daarna heb ik hem een paar keer meegenomen in de Intermediaire II. Daar kan je toch net wat makkelijker dingen in aanpassen.”

Punten laten liggen

Ondanks er volgens Gottmer veel te zien was rondom de ring aan spandoeken, bleef de focus van Elegance bij zijn ruiter. “De drafappuyementen voelden heel fijn en die deed hij ook heel goed. Daarnaast was de passage heel goed en begon hij goed aan de piaffes, maar in dat laatste was ik zelf net weer wat te voorzichtig.” Maar verbeterpunten waren er ook: “Hij begon heel fijn aan de serie om te twee, maar ging halverwege vrolijk verder met de eners. Het aangalopperen en het achterwaarts gaan kunnen vloeiender en één pirouette stuurde ik zelf te snel in. Daar laat je dan wel punten mee liggen.”

Blij met complimenten

Maar het grootste compliment kreeg de ruiter nog wel na afloop. “De juryleden, Mirjam Drenth en Peter Bonhof, kwamen afzonderlijk van elkaar naar me toe. Beiden waren van mening dat het totaalbeeld heel mooi was, ongedwongen en harmonieus. Misschien klinkt het arrogant, maar ik weet dat hij bijvoorbeeld goed kan passageren en uitstrekken, maar je wil het altijd nog mooier. En als dat dan lukt, kan je geen groter compliment krijgen.” Gottmer wil Elegance N nog een paar keer op dezelfde manier in de Grand Prix rijden. “Als dat lukt kunnen we weer wat meer gas gaan geven. Hier kunnen we mooi op verder borduren!”

Maud de Bruijn op koers

Bij de gecombineerde junioren en young riders-proeven kwam Maud de Bruijn in zowel de landenproef als individuele proef als winnares uit de bus. Met de ex-KWPN-hengst Don Tango B (v. Contango) kwam ze uit op 68,939% en 66,250%. In beide proeven kwam de meeste concurrentie van Mieke Naberink en haar Westpoint-nazaat Chesspoint (67,647% en 62,426%). In de landenproef ging het witte lint naar Lisa Uilenberg met Fidarsi Rossi (v. Sergio Rossi), in de individuele proef was het Romy Vreugdenhill die deze prijs in ontvangst mocht nemen.

Lees ook: Engie Kwakkel: ‘De smaak te pakken’

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.