Ga naar hoofdinhoud

FEI erkent voorlopig de Global Champions League

De beslissing van het Mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), dat op 27 juli de organisatoren van Global Champions League (GCL) in het gelijk stelde, wordt door de FEI erkend. De overkoepelende sportorganisatie heeft bevestigd dat ruiters zonder sancties kunnen deelnemen aan deze nieuwe competitie. Maar de FEI houdt nog wel een slag om de arm.

In de nieuwe Global Champions League stellen team-eigenaren internationale teams van vier topruiters samen, waarvan er per wedstrijd twee aan de start verschijnen.

In het gelijk gesteld

De organisatie van de Global Champions League heeft een jaar lang onderhandelingen gevoerd met de FEI over het format van de nieuwe competitie, die door de Global Champions Tour werd ontwikkeld om de sport een nieuwe impuls te geven. De nieuwe league zou aanvankelijk in 2015 van start gaan, maar in januari werd aangekondigd dat de lancering tot 2016 werd uitgesteld omdat er nog geen akkoord was tussen de FEI en de organisatoren. In juni diende de organisatie van de Global Champions League bij de BMA een klacht in tegen de FEI. Op 27 juli 2015 werden zij in het gelijk gesteld.

‘FEI wilde niet communiceren’

Om de Global Champions League aankomend jaar toch van start te kunnen laten gaan, besloot de BMA dat de FEI voor 31 augustus jl. met de organisatoren van de GCL gecommuniceerd moest hebben. “Dit is niet gebeurd”, aldus een woordvoerder van de GCL. “De BMA legde de FEI op om met ons te praten, anders zou hen een geldboete opgelegd worden.”

In september jl. trachtte de FEI opnieuw de GCL te stoppen. De FEI, die van mening was dat de nieuwe serie een bedreiging vormt voor de bestaande Nations Cup, tekende opnieuw protest aan om te voorkomen dat de teamwedstrijd gelanceerd kan worden. De GCL beschuldigde de FEI van het tegengaan van ontwikkeling van de springsport en misbruik van zijn positie als regelgevende instantie om haar commerciële belangen te beschermen. Een FEI-woordvoerder wilde geen commentaar geven op de details van lopende juridische geschillen, maar zei wel dat de GCL geen gedetailleerde regels voor de serie had ingediend en had nagelaten te reageren op een uitnodiging dit alsnog te doen. De FEI heeft de BMA gevraagd het vonnis terug te draaien, maar dit gebeurde niet.

Ingebonden

De FEI stelde tijdens de Algemene Vergadering medio november jl. de aanspraak aan te zullen vechten. Het gegeven dat deze competitie niet valt onder de reglementen van de FEI, maakt dat ongeschreven regels als paardenwelzijn en sportintegriteit niet gegarandeerd kunnen worden op de wedstrijden, zo stelde FEI-voorzitter Ingmar de Vos. Onder druk van de mededingingsautoriteit heeft de FEI nu voorlopig ingebonden en kunnen Jan Tops en Frank McCourt de GCL gaan organiseren. Artikels 113(4)-(6) van de FEI General Regulations worden opgeschort voor wat betreft de deelname van atleten en paarden in de Global Champions League.

Maar de FEI maakt een duidelijk voorbehoud. De opschorting van de genoemde regels geldt slechts tot de eerste van de volgende beslissingen:

  1. een beslissing van de Belgische mededingingsautoriteit om de zaak te sluiten door een beslissing om niet verder te gaan met deze zaak, door schikkingsbeslissing of door een beslissing van het Mededingingscollege;
  2. een beslissing van het mededingingscollege dat de opschorting door toepassing van de herziening, geregeld in punt (5) van het dictum van de beslissing van 27 juli 2015, beëindigt;
  3. de vernietiging van deze beslissing van 27 Juli 2015 door een beslissing van het Hof van Beroep in Brussel.

Bron: Horsetalk/Equnews/Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.