Ga naar hoofdinhoud

Zweden koerst richting medaille, Oranje nipt in finale

Liveblog
Kevin Staut met Reveur de Hurtebise HDC. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Het zit allemaal heel dicht op elkaar in de top van het klassement na de eerste ronde van de landenwedstrijd. Zweden, gebrand op een gouden medaille in eigen land, is van de derde plek opgeschoven naar de leidende positie (8,21 pnt), nipt voor Zwitserland (11,15).  De fantastisch rijdende Belgen staan samen met Ierland op de derde plek (12,11). Oranje staat met een score van 25,53 punten op de tiende plaats en mag nog net van start in finale.

De landenwedstrijd gaat morgen een uitermate spannende ontknoping krijgen. De verschillen zijn klein. De tweede ronde start om 20.30 en wordt bij kunstlicht verreden.

Lees hier de Liveblog:

Vierde ruiters groep 2

Zelfs Steve Guerdat en Bianca maken een fout waardoor Zwitserland Zweden voor moet laten gaan in klassement.

Vagabond de la Pomme laat Pénélope Leprevost in de steek op de sloot. Frankrijk zakt van tweede plek naar de achtste plaats.

Peder Fredricson met H&M All In
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Peder Fredricson H&M All Inn zijn op koers voor een medaille in eigen land. Zweden gaat de finale in met 8,21 strafpunten.

Cian O’Connor plaats Ierland met foutloze ronde op gelijke hoogte met de Belgen. Puntentoaal 12,11.

Eduardo Alvarez Aznar wordt het streepresultaat van de Spanjaarden,door een stop op de laatse sprong. Spanje nu op de voorlopige zevende plek .

Oostenrijk zakt naar negende plek door 9 strafpunten van Max Kühner

Philipp Weishaupt laat Duitsland een paar plaatsen zakken door 12A naar beneden te springen.

Peter Weinberg heeft zijn team geweldig voor elkaar. Zojuist een vierde nulrit van Gregory Wathelet en Coree, en zijn daarmee vandaag het best presterende team.

Luciana Diniz met Fit For Fun Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De laatste ruiters komen in de ring. Luciana Diniz rijdt voor Portugal een van de mooiste ritten tot nu toe met Fit For Fun en houdt haar totaal score op nul. Prima uitgangspositie voor haar individuele klassement.

Derde ruiters groep 2

Martin Fuchs kreeg het niet kado, de balk op hindernis 1 stuiterde al, maar hij weet Clooney voor Zwitserland zonder fout naar het einde te loodsen. Duur rondje voor Roger Yves Bost. De Europees kampioen van 2013 krijgt 9 strafpunten en Frankrijk zakt in klassement.

Het ging niet vanzelf voor Douglas Lindelöw en Zacremento, maar het Zweedse publiek stond al klaar om te juichen toen er op laatste sprong toch een balk in het slootje viel.

Het venijn zat ook voor de machtig springende All Star in de staart. Denis Lynch krijgt er vier strafpunten bij die meetellen door val Bartram Allen.

Sergio Alvarez Moya rijdt als derde Spanjaard vijf strafpunten bij elkaar. Spanje zakt naar voorlopige negende plek.

Maurice Tebbel maakt het met 12 strafpunten spannend voor de Duitsers, maar kan nog het streepresultaat worden. De balk van Christian Rhomberg is kostbaarder. Oostenrijk zakt een aantal plekken in de tussenstand.

Jerome Guery met Grand Cru van de Rozenberg
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Invaller Jerome Guery maakt op overtuigende wijze het feest voor de Belgen compleet. Voor de derde keer blijft de 0 op het scorebord staan.

Cornetto K houdt Italië en Alberto Zorzi in de race voor hoge klassering door van het hout te blijven

Luis Sabino Gonçalves helpt Nederland aan finaleplek door 13 strafpunten aan het totaal van Portugal toe te voegen.

Tweede ruiters groep 2

Romain Duguet pikt net een tijdfout op, maar Zwitserland blijft voorlopig aan de leiding staan. Kevin Staut bewijst zichzelf en Frankrijk een goede dienst door met Reveur de Hurtebise HDC (v. Kashmir van Schuttershof) simpel foutloos te blijven, en ondanks ruime wending voor muur binnen de tijd te blijven.

Er zitten niet veel mensen op de tribune, maar de herrie is groot als Malin Baryard-Johnsson een nulrit voor Zweden produceert met H&M Cue Channa. Voor Bertram Allen is dit niet zijn EK. Hector van d’Abdijhoeve springt dwars door hindernis 10, en bij tweede poging valt Allen eraf.

Manuel Fernandez Saro maakt dure fout voor Spanje die nu Oostenrijk en Duitsland voor moet laten in tussenklassement. Julia Houtzager-Kayser is op dreef. Met Sterrehof’s Cayetano behaalt ze alleen een tijdfout en bewijst Oostenrijk een goede dienst.

Ook tweede nulrit voor Duitsland. Laura Klaphake en catch me If You Can laten de balken liggen en herstellen zich knap van de mindere rit van gisteren.

Hele blijde gezichten in het Belgische kamp. Ook Niels Bruynseels weet foutloos te blijven.  Italië krijgt er vier strafpunten bij door rit van Emilio Bicocchi.

Joao Chuva brengt Portugal in de gevarenzone door niet aan het eind te komen.

Eerste ruiters groep 2

De Zwitsers gingen vanaf koppositie naar de eerste manche, maar Nadja Peter Steiner maakt fouten op hindernis 6,7 en 8 en noteert ook een tijdfout. Mathieu Billot had voor Frankrijk enkele sprongen de mazzel aan zijn kant, maar komt uiteindelijk met 9 strafpunten aan het eind met de For Pleasure-zoon Shiva d’Amaury.

Een kostbare tijdfout voor Henrik von Eckermann en Mary Lou, die zo hard op weg waren hun mindere rit van gisteren recht te zetten. De kop is er ook af voor Ierland. Cassino DC (v. Cassini I ) had geen enkel probleem met het parcours onder het zadel van Shane Sweetnam. Belangrijke start voor de Ieren.

Gerardo Menendez Mieres waren goed op weg naar een goed resultaat voor Spanje, maar loopt op het einde nog 5 strafpunten op.

Roland Englbrecht’s Chambery (v. Berlin) slaat af richting de sloot en komt met 38 strafpunten aan het eind. Oostenrijk kan zich weinig meer permitteren.

Volledige controle van begin tot het eind. Marcus Ehning stuurt Pret A Tout  naar een foutloze rit binnen de tijd. een dikke nul voor de Duitsers.

Pieter Devos met Espoir Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Geweldig resultaat voor de Belgen. Pieter Devos en Espoir blijven tweehonderdste binnen de tijd en houden daarmee de nul vast.

We zijn begonnen met de 10 beste landen. António Matos Almeida rijdt twee balken naar beneden op 7 en 9C en krijgt een tijdfout. Negen extra strafpunten voor Portugal. Italiaan Luca Marziani , het schrapresultaat voor Italië gisteren, doet zijn team een plezier met maar twee tijdfouten.

Vierde ruiters groep 1

Noorwegen krijgt door Geir Gulliksen er 11 strafpunten bij en komt uit op 43,44.

Jur Vrieling met VDL Glasgow v. Merelsnest
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

VDL Glasgow v. Merelsnest speelde met de hoogte van de hindernissen maar maakt toch fout op b-element van driesprong. met nog een tijdfout ook voor Jur vijf strafpunten op het scorebord. Nederland eindigt de eerste manche met 25,52 strafpunten en zal moeten afwachten wat de concurrenten doen.

Rusland eindigt door matige rit van Natalia Simonia op 54,38 in achterhoede.

Cento Lano en Ondrej Zvara komen met slechts een fout over de streep, waardoor Tjechië uitkomt op eindtotaal van 37,83 en achter Nederland zal eindigen.

Hongarije komt uit op 64,11 strafpunten, ondanks de redelijke rit van Szabolcs Krucso.

Rene Tebbel en Cosun noteren 10 strafpunten voor Oekraïne, dat uitkomt op totaal van 56,64.

Door 17 strafpunten van Andreas Schou komt Denemarken op totaal van 52.30 strafpunten.

Derde ruiters groep 1

De net opgebouwde muur is een te grote opgave voor Nicole en de Noorse Marit Haarr Skollerud. Ze wordt uitgebeld.

Sterrehof’s Calimero moest vreselijk zijn best doen op de driesprong, maar redde zich super. Vervolgens keek hij erg naar de muur, waarop Marc been gaf en Calimero er dwars doorheen sprong. Gelukkig hield Marc het hoofd koel en wist de schade tot vijf strafpunten te beperken.

Alexandr Belekhov krijgt er ook 14 strafpunten bij, maar is mogelijk het Russische streepresultaat.

Dramatisch resultaat voor Hongarije, dat meetelt door opgave eerste ruiter.  Gabor Szabo jr noteert 29 strafpunten. Kamil Papousek probeert het voor Tjechië een paar hindernissen zonder beugels. Tien strafpunten voor hem.

Thomas Sandgaard is na de break ruiter nummer drie voor Denemarken. Zijn Amarone maakt twee springfouten op het eind van de rit, op 12A en 14. Ulrich Kirchhoff en Ferrero van Overis  rijden voor de Oekraïne naar het meetellende resultaat van 17 strafpunten.

Tweede ruiters groep 1

Marie Longem springt naar een extra negen strafpunten voor Noorwegen. Al op de oxer van hindernis 2 viel de eerste balk voor Ruben Romp en Audi’s Teavanta II C Z (v. Treasure ). Ook de middelste van de driesprong ging naar het zand evenals de laatste sprong. Met ook nog twee tijdfouten keek het Nederlands team langs de kant niet blij.

Voor Rusland gaat Maria Madenova de fout in op de driesprong met haar fijne schimmel  KS Coradina, 9 extra strafpunten.

Als niet de buitenkant van de steilsprong voor de sloot wordt aangehouden, is het lastig een goed afstand te rijden. Ook Zuzana Zelinkova gaat voor Tjechië daar de fout in en komt met 10 strapunten over de finish. Balazs Horvath en zijn Zordon (v.Ginus) zien voor Hongarije 9 strafpunten op het scorebord verschijnen.

Sören Pedersen is de tweede starter voor Denemarken, maar wordt het schrapresultaat want zijn Tailormade Chaloubet komt niet in de buurt van de kijkerige muur.  Ferenc Szentirmai noteert 6 strapunten voor de Oekraïne.

Eerste ruiters groep 1

Het jonge Noorse talent Pal Flam noteert 10 strafpunten, waardoor Nederland virtueel een plek opschuift in het klassement.

Harrie Smolders rijdt met Don VHP een overtuigende ronde, tikt de laatste hindernis nog even aan maar heeft het geluk aan zijn zijde. Met een tijdfout doet hij goede zaken voor het team van Rob Ehrens.

Voor Rusland noteert Vladimir Tuganov 13 strafpunten.

Emma Augier de Moussac moedigt haar paard Diva (v. No Limit) de hele rit aan en ziet pas op de laatste sprong de balk in het slootje eronder vallen. Vijf strafpunten voor Tjechië.

Het paard van de Hongaarse Mariann Hugyecz is zijn vertrouwen wat kwijt en de amazone groet na de sloot af en verlaat de ring.

De Denen trappen af in de landenwedstrijd. Thomas Velin en Chopin van het Moleneind  komen met slechts twee tijdfouten over de streep. Dinero de laubry haakt af in de wending richting het water. Daarna is Alisa Danilova de concentratie kwijt en maakt 40 strafpunten voor de Oekraïne.

Individuele ruiters

William Whitaker, de enige Brit in het deelnemersveld, weet net als gisteren foutloos te blijven. Ook Danielle Goldstein uit Israël bewijst zichzelf een dienst door foutloos te blijven. Christian Weier uit Luxemburg weet niet zijn goede resultaat van gisteren te evenaren. 10 extra strafpunten. Het parcours is dus toch prima te doen!!

De balken vallen makkelijk bij de individuele deelnemers. Ook de tijd lijkt scherp te staan, slechts een enkele ruiter haalt de tijd in het parcours van Louis Konickx

De Pool Michal Kazmierczak verzamelt 9 extra strafpunten, Urmas Raag voor Estonië mag er 19 bij optellen.

Ook de hengst Excenel V laat onder Luxemburger Marcel ewen de balken niet liggen. Met 13 strafpunten extra aan de finish. Luka Zaloznik uit Macedonië krijgt 14 strafpunten bijgeteld, Efe Siyahi  verzamelt er 17 extra voor Turkije.

De in Nederland woonachtige Finse Juulia Jylas weet met slechts een voet in de sloot aan de streep te komen met Finishing Touch Wareslage en stijgt daardoor in het klassement.

Eerste starter Satu Liukkonen uit Finland springt 7 balken naar beneden. Derin Demirsoy voor Turkije ligt bijna in de sloot toen Harry K dienst weigerde. In totaal komen er 10 strafpunten bij zijn score van gisteren. Vandaag geen zon en hinderlijke schaduw in de Zweedse piste. Eerst komende de elf overgebleven individuele ruiters aan de start voor hun tweede kwalificatieronde.

Het doel van vandaag

Vandaag komen eerste de elf individuele ruiters aan de start voor hun tweede kwalificatiewedstrijd. Daarna rijden de zeven landen, waaronder Nederland, die gisteren het minst goed gepresteerd hebben hun eerste manche van de landenwedstrijd. Voor Nederland komt Harrie Smolders komt als 17e ruiter de ring in, gevolgd door Ruben Romp (24e), Marc Houtzager (31e) en Jur Vrieling (38e). Het programma wordt afgesloten met de landenwedstrijd voor de tien beste landen tot nu toe.

De wedstrijd van vandaag

Vandaag en vrijdag wordt de landenwedstrijd vervolgd. Op beide dagen wordt er één manche verreden. Het resultaat van de beste drie teamruiters telt daarbij mee voor het landenklassement. Ook de scores van gisteren tellen mee. Voor de beste tien teams staat vrijdag vanaf 20.30 de tweede manche op het programma.

Programma EK springen

Donderdag 24 augustus 13:30 – Landenwedstrijd deel I
Vrijdag 25 augustus 20:30      –  Finale landenwedstrijd
Zondag 27 augustus 14:00     –  Individuele finale

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor de livestream van FEI (betaald)

Klik hier voor de volledige startlijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook