Ga naar hoofdinhoud

Thuiszege voor Guerdat in Rolex Top Ten finale

Harrie Smolders en Don VHP Z Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl

Steve Guerdat ging er in de prestigieuze finale van de Rolex Top Ten met de overwinning vandoor in Genève. De thuisruiter vloog foutloos over de twee ronden van het 1,60m-parcours en was bijna een seconde sneller dan de concurrentie. Daarmee schreef Guerdat voor de tweede keer de finale op zijn naam. Harrie Smolders kreeg een springfout in de tweede omloop en eindigde op de achtste plaats.

In de eerste ronde bleven zeven combinaties foutloos waarbij Niels Bruynseels met Gancia de Muze de snelste tijd noteerde. Harrie Smolders bleef ook foutloos met Don VHP Z, maar was net iets langzamer dan de Belgische springruiter.

Tweede ronde

Peder Fredricson nam vier strafpunten mee uit de eerste omloop met H&M Christian K (v. Namelus R) en het duo bleef in de tweede ronde foutloos.  Marcus Ehning en Funky Fred (v. For Pleasure) namen net als het duo uit Zweden vier strafpunten mee uit de eerste ronde, maar hoorden in de tweede omloop nog een balk in het zand ploffen.

Dubbel foutloos

Daniel Deusser kwam met Tobago Z (v. Tangelo van de Zuuthoeve) als derde in de ring voor de tweede ronde en liet de hengst flink door galopperen zodat hij niet alleen foutloos, maar ook nog eens in de tot dan toe snelste tijd aan de finish kwam. Op de vraag of deze tijd snel genoeg zou zijn om te winnen gaf de Duitse ruiter kort, maar krachtig antwoord: “Nee dat denk ik niet.”

Nog sneller

De thuisrijdende Steve Guerdat liet zijn KWPN-ruin Alamo bijna als in een steeple-chase rondgaan en snoepte nog bijna twee seconden van Deussers tijd af met de Ukato-zoon. De Zwitser bleef net als in de eerste ronde foutloos en nam met deze rit de leiding.  Guerdats landgenoot Martin Fuchs kwam als volgende in de ring met Clooney 51 (v. Cornet Obolensky) en klokte de voorlopige derde foutloze tijd.

Tweede plek

Na Fuchs was het de beurt aan Henrik von Eckermann met Castello (v. Cristallo). De Zweedse ruiter bleef foutloos en was weliswaar niet snel genoeg om de leiding te kunnen nemen,  maar wel snel genoeg om op de tweede plek te eindigen.

Ward, Smolders en Bruynseels

McLain Ward ging als eerste van de laatste drie van start met Clinta (v. Clinton) en dook eveneens foutloos onder de tijd van Deusser. Vervolgens was het de beurt aan Smolders en de Diamant de Semilly-zoon. Op de tweede hindernis, de muur,  ging het mis voor de nummer 1 van de wereldranglijst en daarmee zag hij zijn kans om voor het eerst de Rolex Top Ten Finale te kunnen winnen in rook opgaan. “Mijn paard sprong fantastisch, maar ik weet dat niet zo snel is dus ik moest een beetje risico nemen”, reageerde Smolders direct na afloop. Bruynseels kwam als laatste de ring in met de dochter van Malito de Reve, maar bleef niet foutloos.

 

Geen tweede ronde voor Maher

Ben Maher kreeg met Explosion W maar liefst negentien strafpunten in de eerste omloop en zag daarmee zijn kans om te winnen in rook opgaan. Het duo dat zo goed heeft gepresteerd het afgelopen jaar en de Global Champions Tour finale in Doha kwam in de tweede omloop niet meer in actie.

Tweevoudig winnaar

Met zijn tweede finale-zege is Guerdat een van de vier ruiters, die de titel meer dan één keer won. Eerder lukte dat Ludger Beerbaum, Meredith Michaels-Beerbaum en Rodrigo Pessoa.

Uitslag en filmpjes

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook