Ga naar hoofdinhoud

Bronzen Nederland weet geluk niet te behouden in zinderende Nations Cup

Marc Houtzager Sterrehof's Baccarat Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Duitsland en Ierland lieten zich niet imponeren door het machtsvertoon dat Nederland en Zwitserland lieten zien in de eerste etappe. Dankzij de koelbloedige foutloze rondes van Marcus Ehning en Cian O'Conn0r kwam het goud toe aan Duitsland en kregen de Ieren het zilver om gehangen. Nederland, die in de tweede omloop geen foutloze ronde reed, moest genoegen nemen met het brons.

Bekijk hier hoe de eerste en tweede omloop van de Nations Cup verliepen:

Eerste omloop

“Zonder geluk zal ook Nederland niet zegevieren.”, zo vergeleek Dirk Willem Rosie het Nederlandse springteam met Ajax. Bij alle ruiters gehuld in Oranje rammelde er wel wat balken in de lepels, maar ze zullen zonder strafpunten aan de tweede ronde beginnen. Nederland heeft als grote concurrent het driekoppige team uit Zwitserland

Als eerste kwam Leopold van Asten in de arena voor Nederland. Hij reed een solide rit met VDL Groep Beauty. Gevolgd door Maikel van der Vleuten die aan Arera C een goede opvolger heeft van Verdi. Ook deze combinatie bleef foutloos. Marc Houtzager maakte het bijzonder spannend met Sterrehof’s Baccarat door drie hindernissen te toucheren, maar het geluk bleek aan zijn zijde. Tot slot kwam Frank Schuttert aan de start met Chianti’s Champion. Hij stuurde de tienjarige hengst rond alsof het er een L parcours stond in het Akense stadion en kwam zo ongeschonden over de finishlijn.

Geen wegstreepresultaat

Het team uit Zwitserland bestaat slechts uit drie combinaties door het uitvallen van Martin Fuchs. Hierdoor lijkt de focus des te beter op foutloze rondes. Als eerste kwam Werner Mulf aan de start met de door familie Kruiter uit Onstwedde gefokte Daimler. Hij bleef keurig binnen de tijd foutloos. Zijn teamleaden Steve Guerdat met de Dulf van de Bisschop-dochter Hannah en Paul Estermann met Lord Pepsi volgden dit goede voorbeeld.

Pech voor Amerika

Amerika had twee nul rondes staan en acht strafpunten van Laura Kraut. De laatste starter van het team, Wereldkampioene Beeze Madden, had dus als taak om het team op nul te laten. Het zat Madden helaas niet mee in de laatste lijn met Darry Lou en kreeg twee springfouten. Hiermee staat Amerika nu op de zesde plaats achter België (1 strafpunt), Duitsland (4 strafpunten), Ierland (5 strafpunten), maar voor Italië (9 strafpunten) en Frankrijk (16 strafpunten).

Tweede omloop

Zwitserland degradeert

Zwitserland degradeert direct met hun eerste starter in de tweede ronde. Werner Mulf krijgt acht strafpunten te voortduren. Het team zonder wegstreepresultaat lijkt helemaal verloren als ook Paul Estermann een springfout maakt. De schade blijft enigszins beperkt als de laatste starter Steve Guerdat ongeschonden de finishlijn haalt. Uiteindelijk wordt het team vierde.

Van geluk naar ongeluk

Waar in de eerste omloop nog het spreekwoord ‘zonder geluk vaart niemand wel’ van toepassing was leek in de tweede omloop ‘een ongeluk komt te paard en gaat te voet’ meer relevant. Leopold van Asten leek met VDL Groep Beauty onderweg naar nog een solide rit, maar kreeg in de laatste etappe van het parcours een balk.

Ook Maikel van der Vleuten zit het niet mee met Arera C. De waterbak blijkt in de tweede omloop net te breed voor de Indoctro-dochter. Net als Van Asten krijgt Van der Vleuten ook in de laatste lijn een balk en komt het resultaat op acht strafpunten, het wegstreepresultaat.

Nederland begeeft zich op glad ijs en Marc Houtzager heeft zich als doel gesteld Nederland weer in een veilige positie te brengen. Hij stuurt Sterrehof’s Baccarat nu perfect afgewerkt en volledig onder controle rond. Deze precisie en controle eist zijn tol in één duur tijdsstrafpuntje.

De laatste starter Frank Schuttert, die Nederland op een zilveren positie moet proberen te houden, ziet ook de kwaliteit tegen zich werken. Chianti’s Champion gaat met zoveel vermogen over de oxer dat hij de breedte niet haalt. Zo komen er vier strafpunten bij voor Nederland en eindigen ze op brons.

Duitsland in rouw naar zege

Het team van Otto Becker verschijnt in de Nations Cup wedstrijd met rouwbanden om vanwege het overlijden van legende Hans Günter Winkler. De Duitsers laten zich niet maar op hun kop zitten in het voor hun heilige Aken.

Simone Blum en Laura Klaphake gaan voortvarend van start in de tweede omloop met twee sublieme nul rondes. Maurice Tebbel brengt de spanning terug in de wedstrijd als hij met Chacco’s Son een balk krijgt op een oxer.

Duitsland heeft de ervaring voor het laatst bewaard. Marcus Ehning stuurt vol machtsvertoon en zonder een moment van twijfel de ervaren Pret a Tout (v. Hiram Chambertin) foutloos rond en stelt de overwinning zeker voor het Duitse team.

O’Connor houdt Ierse eer hoog

Ierland begon aan de tweede omloop met vijf stafpunten. Als eerste kwam Shane Sweetnam aan start voor het team onder leiding van Roderigo Pessoa. Net als in de eerste ronde krijgt hij een tijd fout met Chaqui Z (v. Chacco-blue).

Darragh Kenny noteerde in de eerste omloop nog het wegstreep resultaat, maar hersteld zich duidelijk in de tweede etappe van de Nations Cup. Hij zet een mooie foutloze ronde neer voor Ierland met Babalou 41 (v. Balou du Rouet).

Dan wordt het opnieuw spannend voor Pessoa als Cameron Hanley acht strafpunten noteert. Cian O’Connor laat daarom ook niets aan het toeval over en rijdt een perfecte ronde met de fantastisch springende Good Luck (v. Canturo). Dankzij de fouten van Nederland stijgt Ierland naar de tweede plaats.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.