Ga naar hoofdinhoud

Ward geeft ook in tweede finaleproef niks weg

McLain Ward FOTO WWW.ARND.NL
Gregory Wathelet had met Forlap een scherpe tijd neergezet. Waarom zou laatste starter McLain Ward in de tweede finalewedstrijd om de Wereldbeker alles op alles zetten? Hij kon HH Azur toch beter sparen voor de zware laatste test, komende zondag? Nou, niks daarvan. Wards honger naar succes was nog niet gestild. Met een pijlsnelle barrage zette de Amerikaan het CenturyLink-stadion op z'n kop en won na het jacht ook de tweede finalewedstrijd.

Op de zevende plaats pikte Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN nog 8250 euro prijzengeld mee. Een tijdfout hield de combinatie uit de barrage. Doordat Vleut jr. de snelste ruiter met tijdsoverschrijding was, mocht hij gelijk achter de zes barrageklanten aansluiten. Leopold van Asten – gisteren nog goed op weg met VDL Groep Zidane – reed voor de krappe tijd en kreeg na wendingen richting een steilsprong twee keer een fout.

Uit het ritme

Allan Wade had een lastig parcours neergezet dat de combinaties uit hun ritme haalde, met een toegestane tijd die niet toestond dat de ruiters in wendingen rustig op zoek konden gaan naar de ideale afstand richting volgende hindernis. De lijn van een triple bar naar een oxer met een waterbak eronder was niet erg paardvriendelijk. De afstand op drie galopsprongen was erg lang, maar een vierde erbij trekken was geen optie. Vooral de paarden die op het water keken hadden moeite met deze lijn.

Zes combinaties

In de tweede finalewedstrijd om de Wereldbeker moeten de zwakkere deelnemers altijd heel diep gaan om de finish te halen en dat was in Omaha niet anders. Bovendien hadden de betere combinaties moeite met de tijd. Toch plaatsten zich nog zes combinaties voor de ronde tegen de Longines-klok.

Marcus Ehning

Marcus Ehning was met Pret A Tout de eerste die de ban brak. In de barrage was de koek op, de wat houterige zoon van Hiram Chambertin had twee keer moeite met zijn lichaam en zette acht strafpunten op het scorebord.

Guido Klatte jr. voegde zich bij zijn ervaren landgenoot, na een fascinerend gevecht met Qinghai om foutloos te blijven. In de barrage verloor de piepjonge Duitser even zijn hoofd, toen hij zijn bloedvoorzichtige merrietje te dicht voor een dikke oxer draaide. Met tijdfouten kwam ook bij Klatte het resultaat uit op 8 strafpunten.

Fuchs en Duguet

Generatiegenoot Martin Fuchs koos in de barrage met Clooney voor de nul en zag vervolgens drie concurrenten langszij komen. Zijn landgenoot Romain Duguet haalde met Twentytwo des Biches gemakkelijk vier seconden van Fuchs’ tijd af.

Maar het echte geweld kwam van de laatste twee ruiters. Gregory Wathelet reed met Forlap naar het leek de ideale ronde. Met super scherpe lijnen en één extreem korte draai voor een steilsprong.

Echt zware test

Maar de hongerige McLain Ward liet voor eigen publiek ook de tweede finalewedstrijd niet aan zich voorbij gaan. Met de fenomenale HH Azur nam de Amerikaan risico’s alsof er zondag niet nog een echt zware test op hem wacht. Dan kan Ward zijn karwei afmaken. Weinigen twijfelen aan zijn kansen op de Wereldbeker.

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.