Ga naar hoofdinhoud

Oranje wint Rotterdamse landenwedstrijd

Liveblog
Nations Cup Rotterdam 2016 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Maikel van der Vleuten hoeft niet meer te rijden. Na drie combinaties is Team Rob Ehrens al zeker van de overwinning in de landenwedstrijd van Rotterdam. Drie briljante nulrondes gaven de concurrentie geen schijn van kans.

Twee prijzen ontbraken er nog aan het palmares van Rob Ehrens. Nooit won hij de thuiswedstrijd in Rotterdam, sinds 2002 (Ehrens trad aan in 2005) stond Oranje in het Kralingse Bos nooit op de hoogste trede van het podium. Nu ontbreekt alleen nog die ene overwinning, de Olympische.

Lees hieronder het live-verslag zoals dit vandaag op deze site verscheen.

17.43: Maikel van der Vleuten meldt zich af voor de tweede manche. Steve Guerdat is de laatste deelnemer in de landenwedstrijd. Guerdat en Nino tonen vorm, met een tweede nulronde voor het duo behouden de Zwitsers het lendenzilver.

17.40: Een balk voor Ludger Beerbaum op de vrijstaande oxer met water. Een derde plaats voorlopig voor Duitsland met een totaal met acht strafpunten. Steve Guerdat moet nu foutloos blijven om Zwitserland op een tweede plaats te houden.

17.37: Zweden dankzij een foutloze ronde Peder Fredericson op een eindstand van dertien strafpunten en een vierde plaats.

17.35: Ook voor Joe Clee en Groot Brittannie zit het niet mee: zestien strafpunten voor de Brit en daarmee een totaal aantal van 33 strafpunten. De Fransen, vooraf aangeduid als favorieten van deze landenwedstrijd eindigen dankzij de Engelsen in ieder geval niet op de laatste plaats.

17.33: De dubbelnul rondes van Penelope Leprovost brengen haar dit keer niets; Frankrijk sluit deze landenwedstrijd af met een roemloze achtste plaats en 28 strafpunten.

17.31: Een derde foutloze ronde voor de Amerikanen. Na het nulresultaat van Beezie Madden en Cortes C heeft Amerika alleen de zestien strafpunten van de eerste manche mee te dragen. Gregory Wathelet meldt zich af voor België.

17.28: In een muisstil stadion laten Willem Greve en Carambole zien wat ze waard zijn! Een foutloze rit voor het duo en Rob Ehrens wint voor het eerst sinds zijn aanstelling in 2005 een Nederlandse overwinning in de Nations Cup in Rotterdam!

17.26: Een aanzienlijk beter afstemming tussen Paul Estermann en Castlefield Eclipse dan in de eerste manche; slecht vier strafpunten voor de Zwitser.

17.22 De twaalf strafpunten van Marco Kutscher leggen extra druk op de Duitsers. Maar Marcus Ehning en Funky Fred geven de Duitsers een tweede foutloze ronde in de tweede manche. Vooralsnog staat Duitsland op gelijke hoogte met Zwitserland met een totaal van vier strafpunten.

17.17: De Fransen komen van de regen in de drup. Patrice Delaveau en Orient Express eindigen hun tweede manche met zestien  strafpunten. Hiermee zakt het Franse team naar de zevende plaats.

17.14: De kwaliteit komt bovendrijven, foutloze ronde voor Laura Kraut en de gretige Zeremonie.

17.12: Drie nulrondes voor de zuiderburen. Ook Judy-Ann Melchior houdt de lei voor België in de tweede manche schoon. Hoe is het mogelijk dat het slechtste land van de eerste omloop in de tweede manche geen enkel strafpunt aan het resultaat toevoegt!

17.09: Het stadion in Rotterdam explodeert! Jur Vrieling en Zirocco Blue zetten een dubbele nulronde neer en de strafpuntenlei van Nederland blijft nog steeds op nul!

17.07: Martin Fuchs zet nu net als zijn landgenoot Jannika Sprunger een foutloze ronde neer voor Zwitserland. Fuchs is hiermee de eerste ruiter die deze landenwedstrijd een dubbele nulronde neerzet.

17.05: Revanche voor Daniel Deusser; een foutloze ronde maakt zijn slechte eerste ronde (negen strafpunten) iets minder zuur.

17.03: Foutloze rit voor Malin Baryard-Johnsson en het Zweedse equipe blijft voorlopig op negen strafpunten staan.

16.54: België geeft niet op. Ondanks een laatste plaats na de eerste manche nu een tweede nulronde in de tweede manche door Catherine van Roosbroeck.

16.52: Harrie Smolders en Emerald –in de eerste manche met een tijdfout nog het wegstreepresultaat voor Oranje– houden dit keer de lei helemaal schoon. Weer een nulronde voor de Nederlanders!

16.50: Jannika Sprunger zet een foutloze ronde neer voor de Zwitsers.

16.48: Twaalf strafpunten voor Marco Kutscher en Duitsland en dit betekent extra druk op het Duitse team die nog met vier strafpunten uit de eerste manche kwamen.

16.41: In de eerste manche zorgde hij met acht strafpunten al voor het wegstreepresultaat, maar ook in de tweede manche mist Simon Delestre de vorm: twaalf strafpunten moeten de Fransen bij hun strafpuntenlei tellen. Foutloze ronden voor Kent Farrington en Oliver Philippaerts.

Gaat het dan toch een keer lukken? Dat zal bondscoach Rob Ehrens zich afvragen na de eerste omloop van de Furusiyya-landencompetitie in Rotterdam. Als enige team hield Oranje de lei schoon met alleen een tijdfout van Harrie Smolders en Emerald. Zirocco Blue/Jur Vrieling, Carambole/Willem Greve en Verdi/Maikel van der Vleuten reden prachtige nulrondes. Grote concurrent Frankrijk zakte vroegtijdig door het ijs, Duitsland en Zwitserland houden met vier strafpunten uitzicht op een topresultaat.

16.17: Atypische fouten voor Beezie Madden en Cortes C. Acht strafpunten voor het Amerikaanse team. Zestien strafpunten na de eerste manche voor de USA.

16.15: H&M All In en Peder Fredricson houden de lei schoon voor Zweden. Een totaal van negen strafpunten voor het Zweedse equipe in de eerste manche.

16.15: H&M All in en Peder Fredricson houden de lei schoon voor Zweden. Een totaal van negen strafpunten voor het Zweedse equipe in de eerste manche.

16.13: Ook de Belgen zit het in Rotterdam niet mee. Dertien strafpunten voor Gregory Wathelet en 21 strafpunten voor het equipe van Dirk Demeersman na de eerste manche.

16.11: Teleurstellende ronde voor Groot-Brittannie; Joe Clee en Utamaro d Ecaussines komen met zestien strafpunten over de finish. De Britten gaan met 12 strafpunten de tweede ronde in.

16.09: Verdi is in bloedvorm! Derde nulronde voor Nederland neergezet door Maikel van der Vleuten en Verdi TN NOP die over de finish nog eens extra uitslaat.

16.07: Zwitserland kan opgelucht ademhalen. Gouden Steve Guerdat en Nino des Buissonnet vegen de negentien strafpunten van Esterman van het scorebord. Zwitserland met vier strafpunten naar de tweede manche.

16.04: Penelope Leprovost redt de Franse eer door een foutloze ronde met Flora de Mariposa. Frankrijk gaat desondanks met twaalf strafpunten naar de tweede ronde.

16.01: Ludger Beerbaum poetst de negen strafpunten van Deusser weg door een foutloze ronde met Casello. Duitsland na de eerste ronde op vier strafpunten.

15.59: Vier strafpunten dankzij de middelste van de driesprong die naar de grond ging voor Laura Kraut en Zeremonie.

15.52: Net binnen de toegestane tijd, maar wel twee balken uit de lepels voor Robert Whitaker met Catwalk IV. Engeland met minimaal vier strafpunten naar de tweede ronde. Acht strafpunten ook voor de Belgische Judy Ann Melchior en As Cold as Ice Z.

15.50: Nog een nulronde voor Nederland! Willem Greve en Carambole laten alle balken liggen tot groot genoegen van het Rotterdamse publiek.

15.48: Slechte afstand voor Paul Estermann en Castlefield Eclipse. De Zwitser neemt zijn bruine teveel terug voor de driesprong 8 wat tot een weigering leidt. Estermann sluit zijn parcours met maar liefst negentien strafpunten af.

15.44: Orient Express HDC maakt onnodige fout op eerste hindernis en ook het water wordt door de hengst geraakt. Drama voor het Franse team en Patrice Delaveau.

15.42: Nulronde voor derde Duitser Marcus Ehning en Funky Fred.

15.38: Tijdfout voor Malin Baryard-Johnsson met H&M Cue Channa na twee vierfouters door Catherine van Roosbroeck (België) en Jessica Mendoza (Groot-Britannië).

15.32: Een nulronde voor Nederland dankzij Jur Vrieling en een machtig springende VDL Zirocco Blue!

15.30: Tweede foutloze in deze Nations Cup wordt neergezet door Martin Fuchs en Clooney.

15.28: Donkere wolken pakken zich samen boven het Franse kamp met een fout op de uitsprong 8c van Reveur de Hurtebise en Kevin Staut.

15.25: Duitsland is niet in Rotterdam om punten te verdienen, maar om de concurrentie van punten af te houden. Dat lijkt niet te lukken nu Daniel Deusser 8 strafpunten moet laten noteren met Equita van ‘ t Zorgvliet.

15.21 Voyeur loopt in de start van het parcours licht door de hand van Kent Farrington heen wat hem een springfout op 11a oplevert.

15.19: Teleurstellende ritten voor  de Zweden en de Belgen. Henrik von Ackerman en Yajamila maken twee springfouten. Oliver Philippaerts met H&M Legend of Love tikt de oxer met water en hindernis 12 uit de lepels en moet ook een tijdfout incasseren

15:14: Eerste nulronde wordt neergezet door Brit Ben Maher met TicTac.

15.10: Harrie Smolders bijt het spits af voor Nederland met zijn Emerald NOP in een ronde zonder springfouten maar met een kleine tijdfout. Een frisse, maar zeer voorzichtig springende Emerald zorgt voor een lichte vertraging in het basistempo.

15.05: Eerste deelnemer voor Frankrijk Simon Delestre zet met Qlassic Bois Margot na een sterk begin in het technische parcours van Louis Koninckx acht strafpunten op de lei van de Fransen, na een vierfouter door Duitster Marco Kutscher met Balermo.

ClipMyHorse zendt de landenwedstrijd live uit. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Het Nederlandse team (Harrie Smolders/Emerald N.O.P., Jur Vrieling/VDL Zirocco Blue N.O.P., Willem Greve/Carambole N.O.P. en Maikel van der Vleuten/VDL Groep Verdi TN N.O.P.) kan vooral stevige concurrentie verwachten van Frankrijk. Het team van Philippe Guerdat vertrekt vanmiddag vanaf de tweede startpositie in de volgende opstelling: Simon Delestre/Qlassic Bois Margot, Kevin Staut/Reveur de Hurtebise, Patrice Delaveau/Orient Express, Pénélope Leprevost/Flora de Mariposa.

In het Britse team (vijfde positie) ontbreekt opvallend genoeg Michael Whitaker met Cassionato. De combinatie – in Rome nog doorslaggevend met een nulronde in de tweede manche – kwam gisteren in het Kralingse Bos in actie, maar is niet opgesteld in het team van Di Lampard.

In het Zweedse team debuteert de jonge Charlotte Mordasini, die eerder namens Frankrijk aan jeugd-EK’s deelnam.

Startvolgorde

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.