Ga naar hoofdinhoud

Op stal

Voor een paardenstal is het van groot belang dat de stal veilig is en dat paarden er prettig staan. Hoe is dit te realiseren? En hoe onderhoud je alles op stal goed?

Het belang van goede stalhygiëne

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bacteriën gedijen het best in vocht, vuil en viezigheid. Een vieze stal, voer- of drinkbak, vergroot hun overlevingskansen. Dat kan gezondheidsrisico’s voor je paard opleveren. Toch ben je er niet alleen met een goede stalhygiëne. Infecties met virussen, bacteriën en schimmels vinden soms hun weg, ook dwars door schone stallen heen.

>> Lees meer

 


 

 

Stalwerk in een handomdraai

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Hoeveel tijd besteed je aan het uitmesten van de stallen? Het is een vraag die menig paardenhouder niet exact kan beantwoorden. Vaak gaat er meer tijd inzitten dan wordt gedacht. Daarnaast is het fysiek zwaar werk. Het kan simpeler en vooral efficiënter op alle vlakken, is de ervaring van Jan de Visser. Daarom ontwikkelde de ondernemer de Purple Packer en Purple Spreader waarmee je de stal in een mum van tijd uitmest en opstrooit.  #sponsoredby

>> Lees meer

 


Stalklimaat onder de loep

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

“Hoe mooi de stal ook is, het zegt niets over de luchtkwaliteit.” Treffender kan dierenarts Menke Steenbergen het niet zeggen. De schadelijke invloed van ammoniakdampen op paardenlongen wordt naar haar mening sterk onderschat. Maar hoeveel ammoniak er in stallen hangt, wordt eigenlijk nooit gemeten. Hoog tijd om de proef op de som te nemen.

>> Lees meer

 


 

Twee vliegen in één klap

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Flybusters en Klein Kromhof Houtvezels hebben hunnen sporen in de hippische sector al ruimschoots verdiend. Met gebundelde krachten en na een uitgebreide testperiode lanceren de twee bedrijven nu een wereldprimeur: Flybusters Woodshavings. Met deze nieuwe stalbedekking blijft de stal vanaf de bodem vliegenvrij.  #sponsoredby

>> Lees meer

 

 


Brandpreventie op stal 

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Stalbranden zijn de nachtmerrie van elke paardeneigenaar. We doen ons best, maar hooi en stro zijn gewoon erg vatbaar voor brand. Lees hier de tips hoe je brand in je stal voorkomt.

>> Lees hier de tips

 

 

 


 

Voorkeur voor voerbakken?

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voerbakken, je hebt ze in alle vormen en maten. Staal, rubber of plastic, aan de muur of op de grond: maakt het paarden iets uit waaruit ze eten? We vroegen het paardengedragsdeskundige Marc Pierard en stoeterij-eigenaar Matthijs Maat.

>> Lees meer

 

 


Tips: veiligheid op stal vergroten

Foto: Lonneke Ruesink

Met een veilige stal zijn ongelukken met paard en mens te voorkomen. Aan welke eisen moet een stal voldoen en welke maatregelen kun je nemen om de stal zo veilig mogelijk te houden?

>> Lees meer

 

 

 


Verveling voorkomen

Foto: Paula da Silva / www.arnd.nl

Als een paard lange tijd op stal staat, kan hij zich gaan vervelen. Op verschillende manieren is verveling te voorkomen.

 

>> Lees de tips

 

 

 


>> Naar dossier Stal & Erf