Ga naar hoofdinhoud

Verrichtingsrapport van Easy Top de Courcel 

Easy Top de Courcel

Easy Top de Courcel (Type Top du Monteil x Allegreto) – Foto: Rick Helmink

LEVENSNUMMER 25000114555695R
GEBOORTEDATUM 10-7-2014
FOKRICHTING Springpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 164 cm
KLEUR VOS
GEREGISTREERDE(N) COMB. AALDERING SWELHEIM (LOOSBROEK), M.A.M. VAN ASTEN-NYBERG (Ysselsteyn), J.M. VAN UYTERT (HEEREWAARDEN)
Fokker(s)
NAAM WOONPLAATS
M. SABATIER ST. GERMAIN

Verrichtingscijfers

OMSCHRIJVING WAARDE

Cat. nr. 255 Easy Top de Courcel (v. Type top du Monteil) Foto: Jacquelien van Tartwijk/Paardenkrant-Horses.nl

Stap 7
Draf 7
Houding en balans 8
Galop (2x)8
Reflexen (2x)8.5
Techniek (2x)8
Vermogen 8
Rijdbaarheid 8
Instelling 8
Aanleg als springpaard 8
Totaal 81

Jaarverrichting 2018
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:

Easy Top de Courcel is een ruim voldoende tot goed ontwikkelde, rijtypische hengst die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat met een neerwaartse romprichting. Het hoofd is aansprekend met een groot sprekend oog. De nek is goed van lengte met een zware hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, ruim voldoende van lengte en wat zwaar bespierd aan de onderzijde. De schouder is goed van lengte en een fractie steil van ligging. De schoft is goed ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De rug is gezonken, ruim voldoende van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is goed van ligging, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien licht hol en van voren gezien rechtsvoor licht frans gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en een fractie week gesteld zowel vóór als achter. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, iets breed van vorm, goed van kwaliteit met iets lage verzenen.

Afstamming:

De vader van Easy Top de Courcel is Type Top du Monteil die sinds dit jaar door Olivier Guillon wordt uitgebracht in de internationale sport. De vader van Type Top du Monteil is de met veel vermogen springende Calvaro Z (v.Caletto I), die onder Jos Lansink en Michael Whitaker deelnam aan Olympische Spelen, Wereldruiterspelen en vele Grote Prijzen. De moeder van Easy Top de Courcel is Kolea du Chateau, die in Frankrijk in het 1.45m uitkwam. Haar vader Allegreto (v.Jalisco B) sprong onder Hervé Godignon onder andere mee in landenwedstrijden. Kolea du Chateau is de moeder van internationale springpaarden van Mylord Carthago en Ibis de Courcel en een 1.35m-paard van Robin Z. Haar halfbroer is de beroemde Itot de Chateau (v.Le Tot de Semilly), die met Edwina Tops-Alexander, de Wereldbeker in Londen en Genève en meerdere prestigieuze Grote Prijzen won. De lijst met goede sportpaarden uit deze stam is opvallend. Zo bracht hun moeder Sophie du Chateau (v.Galoubet A) daarnaast nog acht internationale springpaarden, waaronder het 1.50m-paard Oui M’sieu du Chateau (v.Quidam de Revel), de 1.45m-paarden Petrus du Chateau (v.Quidam de Revel), Qualine du Chateau (v.Allegreto) en Rimbo du Chateau (v.Kannan) en het 1.40m-paard Sultan du Chateau (v.Kannan). Ook de overgrootmoeder van Easy Top de Courcel, Javotte D (v.Cor de Chasse) fokte indrukwekkend. Ze is de moeder van de Grand Prix-paarden Amande du Chateau (v.Almé) en Etoile du Chateau (v.Le Tot de Semilly) en is daarnaast (groot)moeder van een lange rij (internationale) sportpaarden. De moederlijn vervolgt daarna met Anglo Arabische volbloedmerries van Rantzau xx en Labrador xx en Gueridon x.

Onderzoekrapport:

Easy Top de Courcel is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte. In beweging heeft de hengst een goede houding en balans. De galop is krachtig met een goede ruimte en balans. De hengst changeert makkelijk. Easy Top de Courcel springt goed met het lichaam naar boven met goede tot zeer goede reflexen, een goed lichaamsgebruik en soms een open voorbeen. De sprong achter wordt goed afgemaakt. Easy Top de Courcel lijkt voorzichtig en toont veel atletisch vermogen. Als springpaard heeft Easy Top de Courcel veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:

De hengst heeft in de omgang een dominant karakter en vraagt een begeleider die alert en overtuigend is.

Veterinair rapport:

De hengst heeft gedurende het onderzoek medicatie gehad vanwege een lichte irritatie van de voorste luchtwegen.

Spermaonderzoek:

Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Easy Top de Courcel kan de galop verbeteren en springkwaliteit en met name reflexen toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Moederrapportage:

Kolea du Chateau is een ruim voldoende ontwikkelde, rijtypische merrie die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat.

Het hoofd is ruim voldoende aansprekend met een mooi groot oog.

De nek is voldoende van lengte met een iets zware hoofd-halsverbinding.

De hals is goed van vorm, iets kort en goed van bespiering.

De schoft is goed ontwikkeld en voldoende van lengte.

De schouder is ruim voldoende van lengte en iets steil van ligging.

De rug is ruim voldoende van lengte en goed van bespiering.

De lendenen zijn sterk bespierd en goed aangesloten.

De croupe is goed van ligging, voldoende van lengte en goed van bespiering.

De broekspier is voldoende van lengte.

Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien een fractie hol en onderstandig.

Het achterbeen is steil gesteld.

De koten zijn ruim voldoende van lengte en correct gesteld.

De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met iets lage verzenen.

Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.

De stap is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende van souplesse.

De draf is voldoende van ruimte met een voldoende houding en een goed ondertredend achterbeen.

De galop is krachtig, heel lichtvoetig, ruim voldoende van ruimte en goed gedragen.

In de internationale springsport is de merrie Kolea du Chateau 1.45m geklasseerd en was 3e op de EK Junioren in 2007.

Stokmaat: 1.65m / Kleur: vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (voorjaar 2018). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.