Ga naar hoofdinhoud

Verrichtingsrapportage Hubert VDM

Hubert VDM (Cizandro x Manno)

LEVENSNUMMER528003201204332
GEBOORTEDATUM 21-5-2012
FOKRICHTING Tuigpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 161 cm
KLEURSTEKELHARIG DONKERBRUIN
GEREGISTREERDE(N) J.J. VAN DER Meulen (BROEK FR)

Hubert VDM (Cizandro x Manno) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Cijfers

Verrichtingscijfers

Front 8
Houding 7
Zweefmoment 8
Actie voorbeen 8
Gebruik achterbeen 8
Looplust 9
Algemeen beeld als tuigpaard 8

Verrichtingsrapportage

Exterieur:

Hubert VDM is een voldoende ontwikkelde hengst die voldoende in het rechthoeksmodel staat met een enigszins neerwaartse romprichting. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, ruim voldoende van lengte, goed van bespiering en staat er goed op. De hengst vertoont iets onderhals. De schoft is voldoende ontwikkeld en voldoende van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en matig tot voldoende bespierd. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en goed aangesloten. De croupe is recht gelegen, voldoende van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen zou meer lengte moeten hebben, is van voren gezien iets Frans gesteld en van terzijde gezien correct gesteld, maar iets onderstandig. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en goed gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goed ontwikkelde verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en hard.

Afstamming:

Na Globetrotter, Hiro T – beide geëxporteerd naar Amerika – en Hertog Jan, is Hubert VDM de vierde goedgekeurde zoon van de Waldemar-zoon Cizandro. Cizandro won onder andere drie keer de Oregon Trofee en twee keer de Manno Trofee en lijkt een stempel te gaan drukken in de fokkerij. Hubert VDM is zelf al een aantal seizoenen succesvol in de sport: zo was hij als vier- en vijfjarige kampioen van zijn leeftijdsgroep en als vierjarige won hij de nationale competitie. Huberts moeder Veldine (v.Manno) is ook de moeder van de goedgekeurde Atleet-zoon Eebert, die naast drie keer de Oregon Trofee en een keer de Manno Trofee onder andere diverse leeftijdskampioenschappen won en vorig jaar kampioen dekhengsten was. De KWPN-hengst Talos is een volle broer van moeder Veldine, die een aantal keren op de Nationale Merriekeuring was en als tweejarige reservekampioene was. Ze sloot de IBOP af met 80 punten. Zeldine en Uldine, volle zussen van Veldine, waren respectieveljik kampioen op de NTD als driejarige en kampioene van Zuid-Holland als vierjarige. Hun moeder Jeldine (v.Wilhelmus) kreeg de hoge score van 96 punten voor haar IBOP en uit de moederlijn komen onder andere het concourspaard Dock (v.Stuurboord) en Magistraat (v.Harald), die destijds winnaar was van de competitie Midden Noord.

Onderzoekrapport:

Hubert VDM is een eerlijke en betrouwbare hengst met zeer veel instelling. De hengst heeft zeer veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden. De stap is voldoende ruim en ruim voldoende krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Hubert VDM heeft een ruim voldoende knieactie en heeft veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed gebogen en goed ondergebracht. In de draf heeft Hubert VDM veel zweefmoment. De hengst heeft zeer veel looplust en heeft veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een goed gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst zich positief ontwikkeld.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.
Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.
Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Hubert VDM kan instelling en looplust toevoegen aan de tuigpaardfokkerij. De merries dienen over maat en formaat te beschikken. Fokkers dienen rekening te houden met de hoge verwantschap van de hengst.

Moederrapport:

Veldine

Veldine is een normaal ontwikkelde, zeer tuigtypisch gebouwde merrie.
Het hoofd is sprekend met veel uitdrukking.
De nek is goed van vorm en lengte.
De hals is goed van lengte en vorm en staat er goed op met een goede bespiering.
De schoft is zeer goed ontwikkeld maar zou iets langer door kunnen lopen.
De schouder is goed van lengte en ligging.
De rug is goed van vorm en goed bespierd.
De lendenen zijn goed van vorm en goed aangesloten.
De croupe zou iets langer mogen. Er is sprake van een wat hoge staartinplant.
Het voorbeen zou wat langer moeten zijn en de voorstand is hol.
Het achterbeen is goed gesteld.
De kootstand is goed.
De hoeven zijn normaal ontwikkeld, de verzenen zouden wat hoger kunnen.
Het fundament is goed ontwikkeld en heeft veel kwaliteit.
De stap is krachtig en ruim.
In draf heeft de merrie veel oprichting, een goed voorbeengebruik en een zeer sterk achterbeengebruik met veel buiging en kracht.

Veldine heeft op de stamboekkeuring in 2005 de volgende cijfers gehaald:
Exterieur: 81, Beweging: 75, Algemene indruk: 78.

Veldine heeft tijdens de IBOP in 2006 de volgende cijfers gehaald:
Houding-8,5 (x2) Zweefmoment-7 (x2) Aktie voorbeen-8 (x2) Gebruik achterbeen-8,5 (x2) Looplust-8 Algeheel beeld als tuigpaard-8 Totaal-80 punten

In de tuigpaardensport is Veldine geklasseerd als: LK+4 (enkelspan).

Stokmaat: 1.63 m
Kleur: zwart
Leeftijd: 10 (rapport in 2012 opgemaakt)