Ga naar hoofdinhoud

Verrichtingsrapportage Kapitaal

Kapitaal (Atleet x Manno)

LEVENSNUMMER 528003201502178
GEBOORTEDATUM 29-4-2015
FOKRICHTING Tuigpaard
REGISTER STB
STOKMAAT167 cm
KLEUR VOS
GEREGISTREERDE(N) P. REITSMA, URETERP
FOKKER J. TIENKAMP, PEEST

Cijfers

Verrichtingscijfers

Front 8.5
Houding 7.5
Zweefmoment 8
Actie voorbeen 8.5
Gebruik achterbeen 7
Looplust 8
Algemeen beeld als tuigpaard 8

Rapportage

Exterieur:
Kapitaal is een royaal ontwikkelde hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte met een iets zware hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en zou er meer op moeten staan. De hals komt iets diep uit de borst. De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en voldoende van bespiering. De lendenen zijn voldoende bespierd en voldoende aangesloten. De croupe is goed van ligging en lengte en ruim voldoende van bespiering. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren gezien Frans gesteld en van terzijde gezien iets bokbenig en heeft een goede lengte. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goede verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit.

Afstamming:
De vader van Kapitaal is de in de sport en fokkerij succesvolle Patijn-zoon Atleet. Atleet won onder andere de Oregon Trofee in 2011, was meerdere malen kampioen regio Noord in de damesklasse, was in 2016 kampioen ereklasse in Noord en het jaar erop in Zuid. In 2017 kreeg hij de titel Tuigpaard van het Jaar toegekend. É Linda (v.Manno), de moeder van Kapitaal, was als driejarige derde op de Nationale Merriekeuring in Ermelo. Ze verwierf vervolgens het keurschap door het behalen van goede scores tijdens de alternatieve IBOP. Haar moeder Kolinda (v.Renovo) behaalde het sportpredicaat en was naast Nederlands kampioen fokmerries ook Tuigpaard van het Jaar in 2000. Haar Talos-dochter Alinda is met 96 winstpunten naast É Linda haar meest in het oog springende nakomeling. Andere sportpaarden uit deze predicaatrijke stam zijn Victor (v.Patijn), Osmond (v.Renovo) en Sunday (v.Renovo).

Onderzoekrapport:
Kapitaal is een eerlijke en betrouwbare hengst. De hengst heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden. De stap is voldoende ruim en ruim voldoende krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed tot zeer goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Kapitaal heeft veel tot zeer veel knieactie en heeft veel tot zeer veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt ruim voldoende gebogen en ruim voldoende ondergebracht. In de draf heeft Kapitaal veel zweefmoment. De hengst heeft veel looplust en heeft veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een goed gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst veel progressie gemaakt in zijn optreden.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
Kapitaal kan front, formaat en voorbeengebruik toevoegen aan de tuigpaardfokkerij. Fokkers dienen rekening te houden met de hoge verwantschap van de hengst.

Moederrapport:
E Linda is een goed ontwikkelde merrie die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en staat er goed op. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en zijn sterk aangesloten. De croupe is goed van ligging, lengte en bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren en van terzijde gezien correct gesteld, maar zou meer lengte mogen hebben en is iets onderstandig. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn ruim voldoende van lengte en goed gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goede verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit. De stap is voldoende van ruimte en heeft veel kracht. De draf is goed van ruimte en de merrie maakt veel front. Ze heeft zeer veel houding en het gebruik van het voorbeen is goed. Het gebruik van het achterbeen is sterk, met veel buiging. De merrie treedt goed op.

É Linda heeft in 2012 op de stamboekkeuring de volgende punten behaald:
Exterieur: 80, Beweging: 78, Algemene indruk: 79

É Linda heeft in 2014 tijdens de alternatieve IBOP de volgende cijfers behaald:
Front: 8, Houding: 7,5, Zweefmoment: 8, Actie voorbeen: 8, Gebruik achterbeen: 8,5, Looplust: 7,5, Algemeen beeld als tuigpaard: 8, Totaal: 80

Front: 7,5, Houding: 7,5, Zweefmoment: 8, Actie voorbeen: 8, Gebruik achterbeen: 8, Looplust: 7,5, Algemeen beeld als tuigpaard: 8, Totaal: 78,5

In de tuigpaardensport is É Linda geklasseerd als: LK + 13.