Ga naar hoofdinhoud

Lezersvraag: Welke vitaminebrok of supplement gebruiken?

Afbeelding ter illustratie Foto: Lisa Dijk

Lezersvraag: Voor mijn Haflingermerrie van 11 jaar ben ik op zoek naar een goede vitaminebrok en eventueel supplementen om haar te ondersteunen in o.a. de spieropbouw. Ik vind het erg lastig om in het oerwoud van voedingen het goede voer voor haar te vinden. Ze heeft aanleg om gauw dik te worden en daarbij zie ik haar liever ook niet heter worden. Vandaar dat ik denk dat een vitaminebrok het best en makkelijkst is. Maar wat zijn nou goede supplementen om bij te geven, want ook daar zijn weer honderden soorten in te vinden en evenveel meningen. Ze staat gemiddeld 8 uur buiten in de weide met graasmasker. Ze krijgt sowieso al minder binnen, dus ik wil voorkomen dat ze bijvoorbeeld tekorten krijgt in vitamine E.

Antwoord van dr. Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding:
Paarden voeren is best ingewikkeld, zeker met het grote aanbod van voeders en supplementen. Veel paardeneigenaren zijn regelmatig in onzekerheid over de voerkeuze en of hun paard wel een voldoende uitgebalanceerd rantsoen krijgt. Misschien juist door de aandacht die voeding de laatste jaren ondervindt, ontstaat er meer besef over de fouten die gemaakt kunnen worden.

Raadpleeg een voedingsadviseur of -consulent

Dit kan uiteindelijk overslaan in twijfels. Niet zo raar om hiervoor eens een voeradviseur of voedingsconsulent (dierenarts) te raadplegen. Voeding is een basisvoorwaarde als je het hebt over gezondheid en welzijn. Dat verdient uiteraard ook de aandacht. Het is helemaal niet een teken van onwetendheid dat je dit niet allemaal zelf kan. Het ingewikkelde van het paardenrantsoen is dat de balans verstoord kan worden door veranderingen in het rantsoen (zoals het ruwvoer) en het paard (door groei, training, ziekte of andere oorzaken). Het is daarom een goede gewoonte om minstens twee keer per jaar de balans op te maken. Klopt het rantsoen nog met wat het paard op dit moment nodig heeft?

Hoefbevangenheid voorkomen

Voor deze Haflinger van 11 jaar kan een rantsoen met enkel ruwvoer prima zijn om haar in energie en eiwit en een aantal mineralen en vitaminen te voorzien. Het is vaak nodig de grasopname te beperken om overgewicht te voorkomen, zeker bij sobere rassen. Met een graasmasker lukt dat doorgaans goed en als het paard dit gewend is, hoeft dat ook niet zielig of erg te zijn. Sterker nog, het is zieliger als het paard door overgewicht en te veel gras hoefbevangenheid krijgt.

Het zoeken naar een passend supplement is inderdaad een hele puzzel. Ten eerste zijn er veel supplementen op de markt en ten tweede hebben ze elk hun eigen samenstelling en dus aanvulling op het rantsoen.

Vitamines in ruwvoer

In de zomer met weidegang kan de benodigde aanvulling net wat anders zijn dan in de winter. Zeker wat betreft de vitaminen. Caroteen uit gras levert veel vitamine A, de zon zorgt waarschijnlijk voor vitamine D en het gras is rijk aan vitamine E. Dit zijn de meest belangrijke vitaminen die het paard met de voeding moet opnemen. Gras en hooi zijn in veel gevallen voldoende rijk aan calcium, fosfor, kalium, magnesium, zwavel en chloride. De grote ontbrekende in dit rijtje is natrium. Met zout of een liksteen kan je dit aanvullen of het paard dit zelf laten doen.
De grote tekorten zijn de mineralen waar maar heel weinig van nodig is, maar die wel essentieel zijn. Dit zijn koper, zink en selenium. Mangaan en jodium zijn vaak voldoende en ijzer is vaak meer dan voldoende aanwezig in het ruwvoer.

Ruwvoeranalyse

Met deze kennis kan het helpen de juiste keuze in een supplement te maken. Omdat er wel wat onzekerheden zijn, is het goed een ruwvoeranalyse te laten maken. Hoe meer je weet, des te beter je het rantsoen op maat kan corrigeren.

Dan is de laatste puzzel om te beoordelen of het supplement de tekorten voldoende aanvult. De concentratie en de dosering bepalen de werkelijke hoeveelheid die het paard binnenkrijgt. Voor een Haflinger (500 kg) in training die met gras en ruwvoer voldoende energie en eiwit opneemt, zou op basis van gemiddelde waarden in het gras en grof hooi nog het volgende nodig zijn: ±70 mg Cu, ±260 mg Zn, ±1 mg Se, ±300 IE vit E (en ±15-20 g natrium). Uiteraard zijn dit schattingen. Het is gelukkig niet zo dat paarden snel een overdosering kunnen krijgen. Dus als de aanvulling iets meer bevat, dan is dat niet zo erg. Natuurlijk heeft selenium wel de naam om snel giftig te zijn, maar dat komt eigenlijk alleen maar voor bij het gebruik van meerdere seleniumrijke voeders en supplementen door elkaar.

Voldoende eiwitopname

Met gras in het rantsoen zal de opname aan eiwit meer dan voldoende zijn, zelfs met een graasmasker op. Als de opname van eiwit ruim boven de behoefte ligt, is de kans op een tekort aan bepaalde essentiële aminozuren zeer klein. Daarvoor is nu dus geen extra supplement nodig.

In de winter kan het verhaal er anders uitzien. Dan heeft het rantsoen een aanvulling nodig met ook vitamine A en E (en D) en zou een extra eiwitbron of een aminozurensupplement gebruikt kunnen worden. Ook vooral weer afhankelijk van de eiwitwaarde in het ruwvoer. Vandaar dat ook dan de ruwvoeranalyse weer leidend is in de keuze voor de juiste aanvullingen.

Lees ook