Ga naar hoofdinhoud

Smaakvoorkeuren van paarden afhankelijk van ras en geslacht

Hoe zit het eigenlijk met de smaak van paarden? Vijf onderzoekers van de University of Life Sciences in het Poolse Lublin onderzochten of er een verschil is in smaakvoorkeuren van paarden in relatie tot hun ras en geslacht. In dit experiment werden verschillende soorten brokken aan paarden gegeven, waarop het gedrag van de paarden werd geobserveerd.

Het onderzoek

Het doel van deze studie was om de smaakvoorkeuren van paarden te bepalen in relatie tot hun ras en geslacht. 48 volwassen Arabische volbloeden, Anglo-Arabieren, Poolse Koniks en Poolse koudbloedpaarden – hengsten en merries in gelijke aantallen – werden onderzocht.

Tijdens het experiment werden vijf soorten kunstmatig verwerkt voer op basis van haver en natuurlijke gedroogde producten, die gewoonlijk als paardensnoepjes worden beschouwd (denk aan zure en zoete appels, wortels, suikerbietenmelasse en gerst met zout) op drie opeenvolgende dagen in emmers aan paarden gegeven.

Het gedrag van de paarden tijdens het experiment werd geëvalueerd, evenals de manier waarop ze hun smaakvoorkeuren uitten, de volgorde waarin ze de brokken op aten, de tijd die nodig was om de interesse voor de brokken te wekken en de tijd die ze nodig hadden om elke soort brok te eten. De smaakvoorkeuren van de paarden bleken afhankelijk te zijn van hun ras en geslacht.

De merries aten liever brokken met melasse dan de hengsten. Voer met toevoegingen van appels of wortels waren de favoriete snacks van alle geteste rassen. De grootste variëteit in brokvoorkeur was bij de Arabische volbloedpaarden.

Brokken met een uitgesproken zoete smaak of licht zoute granen vielen niet echt in de smaak. In de meeste gevallen werden deze twee toevoegingen het laatst gekozen door de paarden in het experiment. Primitieve paarden hadden een duidelijke manier om smaakbeleving te uiten. Maar let wel: paardengedrag dat duidt op belangstelling voor een bepaald soort voeding mag niet worden gezien als een bewijs van de smakelijkheid ervan. Het eerst gekozen voedsel is niet per se het voedsel dat het snelst wordt gegeten.

Kernpunten

  • De smaakvoorkeuren van de paarden bleken te variëren afhankelijk van het ras en geslacht.
  • De meeste merries kiezen voor voer met worteltoevoeging, terwijl hengsten eerst voor voer met toevoegingen van zure appels kiezen.
  • Merries kozen, in tegenstelling tot hengsten, eerder voor een zoete smaak.
  • Het gedrag van de paarden mag niet worden opgevat als een bewijs van de smakelijkheid van het voer.

Alle onderzoekersresultaten lezen? Lees dan het (Engelse) onderzoeksartikel.

Bron: ScienceDirect
Lees ook