Ga naar hoofdinhoud

Hoefijzerfabriek ontwikkelt ‘slimme hoefijzers’ om prestaties van paarden te verbeteren

De Groningse hoefijzerfabrikant Werkman Horseshoes heeft een systeem ontwikkeld, waarbij via een sensor op de hoef afwijkingen in de gang van een paard kunnen worden opgespoord. Hiermee kunnen blessures worden voorkomen en de prestaties van het paard verbeteren.

Het gaat om een systeem met de naam ‘Black’, dat bestaat uit twee sensoren, een afstandsbediening en een tablet. Daarmee kunnen afwijkingen in de gang van een paard worden gedetecteerd. Het systeem is ontwikkeld door Werkman Horsesshoes, een familiebedrijf dat al 110 jaar bestaat. Voor de toepassing van deze nieuwe techniek werkt de hoefijzerfabrikant samen met het bedrijf Lode dat apparatuur maakt waarmee prestaties kunnen worden gemeten. Directeur Christel Werkman van de hoefijzerfabriek laat weten dat er drie jaar lang is gewerkt aan de ontwikkeling van het systeem en er tests zijn uitgevoerd.

Werking

Het systeem ‘Black’ werkt als volgt: de sensoren worden met behulp van klittenband op de hoeven van het paard geplakt en met een afstandsbediening aangezet. Die sensoren meten hoe een paard draaft of loopt. De meetgegevens worden via bluetooth naar de tablet gestuurd. “Dan kun je bijvoorbeeld zien hoe het paard over z’n voeten heen rolt”, zegt hoefsmid Berni Prins. Hij is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Black. “Ook kun je verschillen tussen links en rechts zien. Met die gegevens kun je het beslag en het bekappen aanpassen aan het individuele paard.”

Blessures voorkomen

Met deze uitvinding kan de gang van een paard en de voetafwikkeling voortaan tot het kleinste detail in beeld worden gebracht. “Er wordt tot nu toe veel gewerkt op gevoel”, vult Werkman aan. “Maar we wilden graag exacte data verzamelen en dat kan met dit systeem. Daarmee kunnen we blessures voorkomen en helpt het de prestaties van het paard te verbeteren.”

Bron: Horses.nl/RTV Noord

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook