Ga naar hoofdinhoud

Paardenwelzijn ter discussie tijdens congres Universiteit Utrecht

Foto Lonneke Ruesink
Op Universiteit Utrecht gaat dinsdag het internationale congres ‘Minding Animals’ van start. Volgens experts van de universiteit is Nederland als wereldspeler op het gebied van dierwelzijn toe aan een nieuwe vorm van discussiëren. Op de agenda staan onder meer lezingen over de inzet van paarden voor therapie, de relatie tussen mens en paard, de huisvesting van paarden en Afrikaanse Paardenpest.

Een eenduidig beleid over het gebruik en het houden van dieren is in het maatschappelijke en politieke debat ver te zoeken. Op de achtergrond van zogenaamd ‘feitelijke’ discussies spelen heel verschillende uitgangspunten over moraal en de rechtvaardiging van dierbeleid een rol. Dat is bijvoorbeeld duidelijk te zien in de discussie over de dieren in de Oostvaardersplassen: moesten die nu als gehouden of als wilde dieren worden beschouwd? Prof. dr. Frauke Ohl: “We doen en denken vaak met de beste bedoelingen, de verkeerde dingen als het gaat om dieren. En met de gebruikscontext veranderen mensen nogal van morele opvattingen. Een goed voorbeeld is hoe we aankijken tegen de rat als huisdier, als proefdier en als plaagdier. Dat maakt het lastig om te komen tot een consistent beleid.”

Volgens Ohl is het belangrijk in Nederland te komen tot een dialoog waarin de verschillende partijen elkaar vanuit gedeelde uitgangspunten vinden. Op basis van die uitgangspunten kunnen handvatten worden ontwikkeld om te komen tot beter beleid. Tijdens de Minding Animals conferentie komen 600 deelnemers, van wetenschappers tot dierorganisaties en beleidsmakers, uit de hele wereld samen om te spreken over dierenwelzijn en de mens-dierrelatie.

‘Minding Animals’ vindt plaats van 3 tot en met 6 juli. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Horses/Universiteit Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.