Ga naar hoofdinhoud

Moet fokker per geregistreerd veulen dekgeld betalen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Kees van den Oetelaar, Minne Hovenga, Angèle Toonen

Op de fokkersavond die De Paardenkrant afgelopen vrijdag tijdens het ICNN in Drachten organiseerde kwamen de stormachtige ontwikkelingen in de fokkerij aan de orde. Eén daarvan is ICSI, de injectie van één spermacel in een eicel, waardoor zelfs nauwelijks vruchtbare hengsten in theorie nog vele nakomelingen kunnen verwekken. Deze nieuwe techniek vergroot de problematiek rond de registratie van veulens. Bovendien dreigt de eigenaar van de hengst die het betreffende sperma heeft geleverd zijn geld mis te lopen. De leden van het forum bedachten vrijdag een oplossing voor dit probleem: ga via de WBFSH over tot één centraal registratiesysteem – één sportpaardenstamboek – en laat fokkers alleen dekgeld betalen voor een geregistreerd veulen. Goed idee?


opi1-info@-foto 1 Kees van den Oetelaar (Large)Van: Kees
Wat mij betreft is het een goed idee, maar vinden de anderen dat ook? Het is een moeilijke, maar wel een belangrijke vraag. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we bijvoorbeeld één rietje sperma van Verdi verkopen en dat daar vijftig of zelfs tweehonderd nakomelingen uit geboren worden. Waar heb je dan nog een hengst voor? Die technieken hou je niet tegen en die zijn ook wel heel goed, zeker voor tophengsten als Heartbreaker en Baloubet du Rouet. Maar we moeten wel weten hoe we er mee omgaan, anders is het hek zo van de dam.
Ik ben zelf een ouderwets man die weinig weet van die moderne technieken, maar we hebben er met z’n allen wel mee te maken. Naar mijn mening moeten we eens om tafel met de WBFSH, de stamboeken en de hengstenhouders. Ik vind dat we elkaar moeten beschermen, maar is iedereen het daarmee eens? Als het zo doorgaat, kan het zo maar een delicaat verhaal worden. Het is dus tijd om er eens over te praten.


opi1-info@-foto 2 Minne Hovenga (Large)Van: Minne
Nieuwe technieken maken het inderdaad mogelijk dat er van één dosis sperma van een hengst veel meer inseminaties verricht kunnen worden. Niet alleen door ICSI, maar ook door betere inseminatietechnieken. We moeten daarbij wel relativeren en ik denk dat ICSI nog volop in een stadium zit van ontwikkelingen en ons de komende tijd niet zal overspoelen. Al wel speelt het probleem van diepviessperma dat niet direct bij de hengstenhouders vandaan komt, maar ergens uit de vrije handel en/of een buitenlands traject.
Voor mij is de stelling daarom tweeledig. Het zou heel mooi zijn dat we in West-Europa centraal de veulens veel goedkoper en efficiënter zouden kunnen laten registreren. Je krijgt dan inderdaad de situatie dat de hengstenhouder – die de hengst in eigendom heeft – per registratie kan worden betaald. Met genoegen! Ik zie dat echter in de paardenwereld nog niet zo snel gebeuren, want de registratie van dekkingen en van de veulens brengt goed geld in het laatje voor de stamboeken. Een aanscherping van de I&R verordening brengt daarin mogelijk in Nederland wel de nodige verandering.
Zolang zo’n nieuw systeem er niet is, zullen fokkers per (set) rietje moeten betalen. Als je dan een rietje koopt, mag jij er als fokker mee aan de slag zoals je zelf wil. De prijs van een rietje wordt daarbij dan nog steeds bepaald op basis van het aloude principe van vraag en aanbod.


opi1-info@-foto 3 Angele Toonen (Large)Van: Angèle
Als ik de stelling over de ICSI hoor denk ik in eerste instantie dat je niet moet gaan fokken met hengsten die nauwelijks vruchtbaar zijn. Vruchtbaarheid is ook erfelijk en voor je het weet zit je met een heel scala aan nauwelijks vruchtbare nafok. Daar moet je niet naartoe willen. Je gaat in de regel genetisch ook niet vooruit als je met heel oude hengsten gaat fokken. Daarbij denk ik dat het ICSI-gebeuren, gezien de hoge kosten, nog niet zo’n vaart zal lopen. Je veulen is dan in beginsel al heel erg duur. De ontwikkelingen staan niet stil, maar de toekomst moet ook nog uitwijzen of deze methode veel gebruikt gaat worden.
Ik zou het als fokker wel leuk vinden dat ik alleen dekgeld hoef te betalen voor een geregistreerd veulen. Het is altijd heel zuur als je veel kosten maakt en de merrie niet drachtig raakt, al blijven de dierenartskosten natuurlijk wel bestaan. Toch denk ik dat we de hengstenhouders niet mogen vergeten. Je moet elkaar natuurlijk wel het licht in de ogen gunnen. Hengstenhouders en -eigenaren moeten ook een redelijke vergoeding krijgen voor de kosten die zij maken. Dat zal in het systeem wel goed ingebouwd moeten worden.
Het lijkt mij zeker heel praktisch dat alle veulens centraal worden geregistreerd. Dan kunnen daar meteen de sportgegevens aan toegevoegd worden. Het is nu soms heel lastig de sportgegevens van de nakomelingen in het buitenland van een bepaalde merrie bijeen te krijgen. Het zou mooi zijn dat alle stamboeken op dat gebied nauw gaan samenwerken om te beginnen met het centraal registreren van de veulens.

Deze Info@ verscheen woensdag 28 januari 2015 in De Paardenkrant.


Poll

Fokker moet per geregistreerd veulen dekgeld betalen. Lees meer

Laden ... Laden ...

5 reacties op “Moet fokker per geregistreerd veulen dekgeld betalen?

  • cjb

    Dus als je als uit je merrie een veulentje wil fokken voor eigen gebruik wordt dat een stuk goedkoper. Want waarom zou je dit veulen gaan registreren.
    Blijk het paard later in de sport goed te lopen zal er bij evt verkoop altijd belangstelling voor zijn.
    Dus het gebruik van goede bewezen hengsten wordt een stuk goedkoper ;-).

  • a.zekveld.

    Deze stelling is erg kort (door de bocht) Een merriehouder dient, zoals bij alle zakelijke transacties, voor alle verleende diensten te betalen. De eigenaar/hengstenhouder heeft nu al weinig grip op de te betalen dekgelden. De betalingsmoraal is bij een groot deel niet bijzonder hoog, zacht uitgedrukt. Volgens bovenstaande stelling, registratie per geboren veulen, is dus de hengstenhouder aansprakelijk voor alle mismanagement, ziekten, bedrijfsongevallen van de merriehouder. Na 3 maanden niet meer drachtig, abortus door bijv. Rhino, dood of mismaakt bij geboorte, verongelukken van de drachtige merrie of het jonge veulen enz.enz. Om nog maar niet te spreken van gewoon onwil of onmacht om te betalen. Wat te doen als de merriehouder het veulen niet registreert? Of bij een derderangs registratiekantoortje dat voor dit soort gevallen wordt opgericht? Daardoor gaan de dekgelden omhoog en moeten de bonafide fokkers voor deze schadeposten opdraaien.Veel hengstenhouders komen nu al ruimschoots de merriehouder tegemoet bij een mislukte dracht of geboorte. Als het bovengeschetste scenario werkelijkheid wordt dan zal daar heel goed naar worden gekeken hoe de vergoeding voor de spermaverkoop zal moeten gebeuren. Zelf zie ik andere scenarios, niet alleen de mannelijke genetica, maar ook de betere vrouwelijke genen zullen in handen komen van grote, sterke fokkerijorganisaties. Er is geen andere rol voor fokkers weggelegd dan vermeerderaar, hij levert de (draag)merrie en er wordt een standaard overeenkomst gesloten voor wie het veulen is.

  • Frans Voskuil

    Aan het Shetland stamboek betaal je als merriehouder een afdracht per dekking en niet per geboren veulen. Dus geen veulen, wel betalen. Dat kan ook beter.

  • Han Coolen

    “ga via de WBFSH over tot één centraal registratiesysteem – één sportpaardenstamboek”. ICSI of geen ICSI. Altijd doen…Ben je in een klap van de Kartelvorming af.

  • brigitte kilian

    Het hoeft niet persé zo te zijn dat gewone hengsten die nauwelijks vruchtbaar zijn zich nu wel op grote schaal kunnen voortplanten en daardoor meer onvruchtbare nakomelingen zouden veroorzaken. Deze techniek is natuurlijk ook handig voor oudere hengsten die om die reden verminderd vruchtbaar zijn en van wie de fokkers toch nog graag een veulen zouden willen. Om die reden ben ik wel heel blij met deze techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.