Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Jan Tops op de dressuursport’

In haar column in De Telegraaf haalt Anky van Grunsven uit naar de bonden. Van Grunsven schrijft dat de bonden in het leven zijn geroepen om de (top)sport te dienen, maar dat het tegenovergestelde vaak wordt bereikt. "Bonden zouden veel meer gerund moeten worden als bedrijven. Wordt er geen vooruitgang geboekt, dan mogen zij daarop van mij afgerekend worden", aldus Van Grunsven in De Telegraaf.

Als voorbeeld geeft Anky van Grunsven Jan Tops en zijn Global Champions Tour. Hij werd destijds met zijn vernieuwende concept van alle kanten tegengewerkt. Maar zegt Van Grunsven: “De GCT werd zo’n succes onder de springruiters wereldwijd, dat de FEI de GCT wel moest erkennen om niet de grip op de topsport te verliezen. De GCT dendert ondertussen vrolijk verder met een team- en jongerencompetitie.”

‘Stagnatie of wanbeleid’

“Op nationaal grondgebied zie je ook stagnatie, of erger, wanbeleid”, schrijft Van Grunsven verder, doelend op onder meer het KWPN. Hier werden onlangs de twee directeuren ontslagen omdat ze niet samen door een deur konden. Er was geen gezamenlijk beleid, het gaat de leden ook veel geld kosten.

‘Het deugt gewoon niet’

Van Grunsven trekt de lijn door naar de dressuur: “daarin trekken we al decennialang aan het jurysysteem. Het deugt gewoon niet. Punt. Als je niet eens kiest voor het wegstrepen van de hoogste en laagste score, hou je simpelweg vernieuwing tegen die onze sport hard nodig heeft.”

‘Jan Tops op dressuursport’

“Ik zou Jan Tops wel eens een paar weken op de dressuursport willen zetten. Bij de sportbond zal het sommige bobo’s grijze haren bezorgen. Voor de sport zelf zou het heel goed zijn”, eindigt Van Grunsven haar column.

Lees de volledige column via Blendle in De Telegraaf.

Bron De Telegraaf

5 reacties op “Anky in De Telegraaf: ‘Jan Tops op de dressuursport’

 • Marcel Dufour

  Klinkt leuk maar Tops op de dressuursport zetten zal niet helpen omdat Jan nu eenmaal niets voelt bij dressuur en daarom ook niet bereid is ervoor te vechten zoals hij heeft gedaan met de GCT.
  Zoiets lukt alleen als je er met hart en ziel achter staat.
  Het zal Jan werkelijk worst zijn welke regels de dressuur hanteert want het is zijn ding niet.

 • Geurt

  Wat Anky schrijft in de Telegraaf is een pak van mijn hart. En Marcel wat Anky bedoelt met Jan Tops moet je meer figuurlijk dan letterlijk zien. Dhr Tops is een man die zeer innoverend denkt en de springsport in heel de wereld populair heeft gemaakt.
  Zo iemand zoekt ze ook in de dressuursport.

  Echter de bobo’s zijn niet zo voor verandering die moeten hun netwerk onderhouden en laten de leden voort ploeteren.

 • Marcel Dufour

  @Geurt

  Bij Jan is het allemaal andersom gegaan als nu wordt verteld. Het begon ermee dat hij als jonge ruiter al een bepaald idee had van wat hij in een springpaard wilde zien. Hij reed duizenden kilometers om paarden overal ter wereld uit te proberen en deed dan geen concessies aan de eisen die hij stelde om een paard goed genoeg te vinden.
  Uiteindelijk is dat dé basis voor zijn latere succes, wat meer of minder een automatisch gevolg was van het eerste.
  En omdat Jan, zoals hij zelf altijd zei “alleen in Rolls Royses” handelde kwam hij in contact met de rijken der aarde en daaruit is de GCT weer een logisch gevolg.
  Kortom, Anky zou het meest geschikt zijn om datzelfde kunstje uit te halen in de dressuursport.

 • Adri Zekveld

  Weer een sterke column van Anky. Ik denk dat innovatie en vernieuwing bij het KWPN juist niet wordt tegengehouden door de “bobo’s” De achterban, de meeste leden dus, zijn erg behoudend, zelfs conservatief. Ik kom dan op voor de heer Knaap. Hij kreeg binnen het bestuur de ruimte om vernieuwend te zijn, baanbrekend werk te verrichten. Of hij een goed manager was, daar kan ik geen antwoord op geven.

 • A. van Duinen

  Mw. Van Grunsven is al jaren tegen het jurysysteem. Maar mevrouw heeft al vele prijzen mogen winnen met dit systeem. Snap daarom ook niet zo goed waarom er tegen stemmen zijn. Ik denk dat de juryleden goed uitleg kunnen geven als zij het hoogst of het laagst hebben gepunt. En wat betreft veranderen van de dressuursport, ik denk dat je niet eens het puntensysteem moet veranderen maar het trainen, losrijden en de proef rijden met de paarden. Daar moet is een puntensysteem voor komen. En dat zou mee moeten tellen met de uiteindelijke totale score op wedstrijden. We moeten voor de paarden veranderen en niet voor ons zelf! Zolang er nog paarden in de ring verschijnen met ontevreden blikken, staarten die alleen maar door de lucht vliegen en ruiters die de stang graag gebruiken en het paard dus met open mond loopt is er voor het paard nog veel verandering mogelijk en moeten we eerst dat gaan aanpakken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook