Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Kampioenen nemen risico’

Anky van Grunsven. Foto: Lisa Dijk / www.arnd.nl

"Soms lukt alles. En dan moet je er in de sport maar even heel erg van genieten. Want volgende keer is het weer minder", aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf. "Voor mij is dat juist de schoonheid van de sport."

“Je kan over talent beschikken, hartstikke hard getraind hebben, zelfs het geluk mee hebben en toch lukt het niet altijd. Dat kan allerlei oorzaken hebben: misschien heb je bepaalde details over het hoofd gezien of werd je met een compleet nieuwe situatie geconfronteerd. Soms is een slechte prestatie het gevolg van te veel risico nemen. Hoe dan ook, het blijft intrigerend als beoefenaar of als liefhebber van sport om deze processen te volgen.”

Nachten wakker

“Maar van nederlagen of slechte prestaties leer je veel meer dan van overwinningen. Zeges kennen hetzelfde ritueel. Een medaille ophalen, een plas voor de dopingcontrole, interviews geven en even flink feest vieren. Dat is het dan. Maar een slechte prestatie, man, daar lag ik zelf altijd nachten wakker van.”

Gepuzzel

“Dat waren op het moment misschien niet de beste nachten. Maar als ik er op terugkijk, waren ze ook bijzonder. Want dan startte het ‘grote gepuzzel’. Wat moest er beter? Welke details had ik over het hoofd gezien? Waar was ik wellicht toch over grenzen geschoten?”

Grote fouten

“Let wel, de echte grote kampioenen nemen allemaal risico. Dat moet, omdat je op het moment suprème precies wil weten waar het ‘randje’ is. Als je daar nooit overheen gaat, hoe kom je dan aan die kennis? Degenen die dat niet doen, zullen nooit kampioen worden. De echte grote kampioenen hebben over de hele linie één ding gemeen. Ze maken grote fouten maar één keer. Ze slaan razendsnel informatie op en werken vervolgens toe naar meer succes of misschien een volgende fout, die zij ook maar één keer zullen maken.”

Lees hier de hele column.

Bron: De Telegraaf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook