Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Lange tijd gekozen om te zwijgen’

"Ik heb niet alleen een sportieve strijd moeten leveren tijdens mijn loopbaan. Het is ook vaak een politiek gevecht geweest", aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf. "Hoewel veel concurrenten, ook Duitsers, op precies dezelfde manier trainen als ik, is er sinds mijn Europese titel in 2005 in Hagen vanuit dat land voortdurend kritiek op mijn aanpak geweest. Dat heeft mij diep geraakt. Maar hoe meer ik won, hoe meer ik op tegenstand stuitte."

“Had ik een paard, dat niet zo goed stapte – namelijk Bonfire – dan werd de stap extra belangrijk gemaakt. Salinero had moeite met halt houden en ineens werd dat onderdeel van de proef dubbel belast door de jury. Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat ik gewoon goed moest blijven zijn en dat ik op die manier een antwoord zou geven aan mijn belagers.”

Duitse leerling

“Zelfs afgelopen jaar heb ik als trainer weer met tegenstand te maken gehad. Ik trainde een jonge Duitse leerling. Hij werd door de Duitse bondscoach voor de keuze gesteld: of bij mij stoppen met trainen of anders niet naar de Olympische Spelen van Rio mogen. Het kon volgens de begeleiding niet allebei.”

Onrecht

“Dat zijn praktijken, die niet in de sport thuishoren. En dan druk ik mij voorzichtig uit. Een sporter moet altijd kunnen kiezen hoe en met wie hij het maximale uit zijn sport haalt. Judoka Juul Franssen heeft vorige week in een soortgelijke zaak haar gelijk zelfs afgedwongen via de rechter. De judobond moet haar met haar eigen trainers laten werken. Van de situatie met de Duitse leerling heb ik nachten niet kunnen slapen, omdat ik niet tegen zulk onrecht kan.”

Gesprek opgenomen

“Ik ben ook zelf verhaal gaan halen. Ik heb het gesprek met de Duitse leiding opgenomen, omdat ik niet wilde dat er achteraf wordt gezegd dat ik het heb verzonnen. De argumenten waren, zoals ik verwachtte, vals. Ze zeiden dat het om regels ging, maar ze konden het nergens aantonen.”

Interne kwestie

“Ik heb dit aangekaart tot en met de voorzitter van de internationale federatie aan toe. Zij kunnen niks voor mij doen, zeggen ze. Dit is een interne kwestie van Duitsland. Ik vind het onbegrijpelijk hoe er al decennialang wordt weggekeken.”

Grove oneerlijkheid

“Ik ben het boek ’1936’ van Auke Kok aan het lezen. Dat gaat over de belevenissen van de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen. Bizarre Spelen, die in het teken stonden van propaganda. Het boek stelt duidelijk aan de kaak dat we moeten blijven vechten tegen uitwassen. Maar soms heb ik het gevoel dat we nog steeds te maken hebben met grove oneerlijkheid. Ik heb er lange tijd voor gekozen om te zwijgen. Maar na het lezen van het boek ’1936’, heb ik het gevoel dat ik mijn verhaal kwijt moet. Wegkijken doen al veel te veel mensen. Als iets zo duidelijk niet goed is, moet het open en bloot worden gelegd. Voor mij is rechtvaardigheid een groot goed.”

Bron: DeTelegraaf

11 reacties op “Anky in De Telegraaf: ‘Lange tijd gekozen om te zwijgen’

 • Tineke

  Blij dat Anky dit schrijft. Dit soort praktijken horen idd gewoon niet thuis in sport. De juryleden en hoge pieten maken de sport steeds meer kapot, en de bonden houden dit in stand. En al die oude 5 sterren juryleden zijn ook toe aan hun pensioen!!!

 • Els

  Zo is het, ben blij dat een hoogwaardig persoon als Anky haar nek durft uitsteken …

 • Angelique Moller

  Eens …..en niet alleen in de sport is dit zo….kom nog veel meer onrecht tegen, op allerlei vlakken en heb daar zo’n moeite mee……behandel een ander zoals jezelf behandelt wilt worden ongeacht functie of status…..Anky, respect

 • joop

  Is dat dezelfde bondscoach die op het E.K. stond te juichen en hard klapte voor een kreupele Totilas?
  Tja, hoe serieus kun je zo’n bondscoach nog nemen.
  Ik ben wel benieuwd welke keuze je leerling heeft gemaakt Anky.

 • Han Coolen

  Een verhaal heeft altijd 2 kanten. (Trainen volgens het Duitse systeem).
  bron: http://www.horses.nl/sport/fn-ruiters-nooit-verboden-om-bepaalde-trainers-trainen/

  Anky was vroeger. Isabell Werth is het heden.

 • Peter

  Ben t helemaal met Anky eens! Zij is de aangewezn persoon om deze ouderwetse cultuur eens te door breken. En beste Han bijna t gehele A kader is in de leer geweest bij Anky en/of Sjef. Dus niet zo netjes haar nu al zo af te schrijven. En in de tijd van Anky kwam NL wel altijd met een team en idividuele medaille thuis. En had je vd duitsers een eerlijk antwoord verwacht? Ze schrijft toch dat ze t op genomen heeft.

 • Sanne

  Laatst is er natuurlijk een kort geding gewonnen om een vergelijkbaar iets bij de Judo https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/03/judoka-juul-franssen-wint-kort-geding-tegen-judobond-a1557002 misschien is het daarom dat nu Anky openheid wil geven dat ook deze praktijken in de paardensport voorkomen. Nu wordt Duitsland hierin genoemd, maar volgens mij gaat het meer om de monopolie positie die sommige bonden denken te hebben en daarmee sporter denken te kunnen claimen. Ik ben in ieder geval blij dat juist iemand die toch echt wel een risico neemt met deze openheid, dit bewust doet om zo de sport bij de sporters te kunnen laten en niet bij de bobo’s.

 • Helena Visser

  Dat mensen topsport willen bedrijven is hun eigen keus maar mijn medeleven gaat meer uit naar de paarden dan naar Anky. De paarden worden gebruikt ter meerdere eer en glorie van de ruiters. De tol die ze betalen is een leven voornamelijk opgesloten in stallen, en rijkunsten waarbij ze maar liefst in de dressuur met 2 bitten worden gereden. Terwijl men zegt: rijden doe je met je zit.
  Zorgen omtrent de gezondheid en welzijn van de paarden worden steeds opzij geschoven. Zolang de rolkur onder de noemer LDR is toegestaan in de paardensport valt er voor de paarden in elk geval nog geen plezier aan te beleven.
  Onbegrijpelijk, in de paardensport is er bijzonder weinig aandacht voor het welzijn van de dieren. Terwijl dat voorop zou moeten staan. Niet het winnen van de prijzen.

 • Myranda

  Je kunt natuurlijk zien aankomen dat deze dame over niet al te lange tijd met een boek komt over dit onderwerp, kassa!!! Alles voor het geld toch.

 • Maria

  met Sanne eens

 • Peter

  @Helena,
  Ik wordt onpasselijk van dit soort reacties. Jij beledigd alle sporters die paardensport bedrijven Als barbaren die dieren mishandelen, Het tegendeel is waar, deze dieren genieten een super leven. Want pas als deze super in hun vel zitten presteren ze het best. Niet voor niets halen deze ex atleten vaak hoge leeftijden als ze met pensioen zijn. Ook over de omstreden trainingsmethode word steeds vanuit de zelfde hoek info gespuwd. ik denk wel als deze methode verkeerd wordt gebruikt dat daar de paarden niet blij van worden. maar dit geld voor alle systemen. Dan kunnen we alle sporten wel in een kwaad daglicht zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook