Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Leidende positie in gevaar’

"We staan voor een belangrijk jaar met de paardensport. Er zijn grote veranderingen gaande en daar moet adequaat op worden ingespeeld. We dreigen onze secuur opgebouwde leidende positie op het internationale podium volledig te verliezen", aldus Anky van Grunvsen in haar column in de Telegraaf.

Anky van Grunsven maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de paardensport in haar column in De Telegraaf van vanmorgen. Hoe gaat het verder met de opleiding van de jonge talenten in Nederland nu de Rabobank is gestopt met het Rabo-Talentenplan. “De KNHS moet er alles aan doen om de structuur van dit Talentenplan in stand te houden. Zolang er geen nieuwe investeerder gevonden wordt, is het zaak deze investering zelf te doen,” zegt Van Grunsven.

Aanstelling Van der Schaft: opmerkelijk

Vervolgens spreekt Van Grunsven haar twijfels uit over de aanstellingen van sommige bondscoaches. Voor haar was het ontslag van Martin Lips als bondscoach van de eventingruiters verrassend. Over de aanstelling van Rien van der Schaft zegt Anky: “De aanstelling van Rien van der Schaft als dressuurbondscoach vind ik ook een opmerkelijke. Rien heeft in de zeventiger/tachtiger jaren in het nationale team gezeten. Als trainer/coach heeft hij geen opzienbarende leerlingen afgeleverd.”

En ze vervolgt: “Hij zal samen met de KNHS een strakke strategie moeten neerzetten om weer aan te haken bij de wereldtop, waar we de afgelopen twintig jaar deel van uitmaakten. Ik hoop voor de dressuursport dat de missie zal slagen.”

‘We doen onszelf tekort’

De column in de Telegraaf eindigt Anky van Grunsven met een pleidooi om toppaarden voor Nederland te behouden: “We verkopen in Nederland stelselmatig onze allerbeste fokproducten. We doen onszelf tekort. Er blijven te weinig paarden over, waarmee wij het verschil maken. Hebben we wel zo’n uniek paard, zoals wereldkampioen springen Zenith, dan wordt hij te koop gezet.”

Lees de hele Telegraaf-column via Blendle.com.

Bron: De Telegraaf

16 reacties op “Anky in De Telegraaf: ‘Leidende positie in gevaar’

 • Ronald Smeenk

  Prima als je geen vertrouwen hebt in Rien van der Schaft. Maar kom is met een beter voorstel dan. In mijn opinie moet het roer drastisch om als we mee willen blijven draaien aan de wereldtop. Ik zou geen betere trainer/bondscoach weten op dit moment om dit te bewerkstelligen dan Rien van der Schaft.

 • Maarten Aerts

  Beste fokproducten verkopen, dan heeft Anky geluk dat ze niet in België woont…
  London, All Inn, Gazelle Ter Elzen, First Class Van Eeckelghem, Vagabond de la Pomme, HH Azur, HH Carlos Z, Flora de Mariposa, Elky Van het Indihof, Emerald, Equita Van’t Zorgvliet, Domino, For Joy Van’t Zorgvliet, … en ga zo maar door.

  Allemaal Belgisch gefokt en gereden door buitenlanders… dan heeft NL echt nog niet te klagen!

 • Nina de Jong

  Bij mij komt de gedachte op dat Anky zichzelf maar eens beschikbaar moet stellen als bondscoach….

 • Marleen

  Helemaal met Anky eens!! @Ronald: hoezo is Rien de beste trainer/coach? Uit welke resultaten kunnen we dit opmaken? Want ik zie hem geen enkele leerling die de afgelopen jaren mee draait in de top begeleiden. Maar ook echt geen 1!

 • mahpie

  Misschien komen we nu eindelijk af van die strak, op druk gereden voorbeenzwaaiers. Nu het jurycorps nog omscholen…

 • Ronald Smeenk

  @Marleen: Jezelf even beter informeren voordat je conclusies trekt. En dan even verder kijken dan de Nederlandse grenzen. Catherine Haddad Staller is er een recent voorbeeld van.
  En voor jou geldt ook: Kom met een beter alternatief dan! Anky is dat in elk geval niet want er zijn meer mensen die niet met haar willen samenwerken dan wel.

 • Sanne

  Ik vraag mij echt af waar het hier nu echt mee te maken heeft,
  -Is het dat Nederland nu weer met veel jonge combinaties te maken
  heeft die de tijd nodig hebben om weer te groeien ?
  -Heeft Nederland de laatste jaren vreselijk veel geluk gehad met de combinaties
  die ze hadden of waren de andere landen op dat moment jonge combinaties aan het opleiden
  waardoor ze op dat moment niet met Nederland konden concurreren ?
  Is Nederland nadien niet achterover gaan leunen doordat het op dat moment zo goed ging en moeten ze nu door opkomende concurrentie gewoon flink aan de bak ? Goede Nederlandse instructie verdwijnt nu ook naar het buitenland, waardoor het niveau daar mede door, gewoon beter wordt.
  Je ziet nu immers landen waarvan je nooit zou verwachten dat deze nu voorbij zouden gaan en ja, sommige landen hoeven niet op de centen te letten en kunnen goede paarden kopen wat ook enorm helpt, maar niet altijd bij iedereen de beoogde resultaten geeft, zo is ook wel weer duidelijk geworden.
  Laten we gewoon hopen dat er voor Nederland weer een positieve flow komt en dat er voldoende kennis in eigen land blijft. Voldoende kennis en voldoende goede paarden met de juiste mentaliteit en hard werken, zal Nederland echt wel weer podiumplaats opleveren !

 • marcel dufour

  De dressuursport moet nog wennen aan het feit dat het geen sport meer is waarbij alleen Duitsland en Nederland de enige landen zijn waar op niveau gereden wordt. Voorheen was het makkelijk, enkele kanshebbers en de rest was van tevoren louter en alleen voor het vullen van de startlijst aanwezig.

  Hetzelfde zie je bij de springsport alleen met dat verschil dat daar voorheen bijv. 40 kanshebbers waren en nu 60, dat verschil is nauwelijks merkbaar.

 • Irene

  Helemaal met Maphie eens.
  Rien van de Schaft is gewoon een topper, die stilletjes in de achtergrond doorwerkt en de tijd neemt voor de opleiding. Johan Hamminga, ook zo’n topper.

 • doortje

  Ik denk dat we in Nederland nog wel een goede bondscoach zouden hebben, maar volgens mij rijdt die steeds naar Belgie?????

 • Elbvh

  Dat de top paardensporters in Nederland heel hard werken om die positie te krijgen, hebben en houden is duidelijk.
  Dat toppaarden verkocht worden hoeft geen drama te zijn.
  Laat het team eerst eens een aantal te verkopen paarden met talent selecteren, en voorstellen op dat niveau voor verkoop.
  Houdt daarnaast de talentvolle die in het team moeten blijven en leg dat vast.
  De verkoopinkomsten kunnen dat gebruikt worden om de jeugd verder op te lijden.
  Ik hoop dat ze dan vooral kijken naar wil, doorzettingsvermogen en talent van ruiters die eigenlijk geen wedstrijd kunnen betalen, dan naar de harde werkers die met de kont in de boter geboren zijn.
  Laat de knhs inderdaad eigen sponsor zijn..
  Wie de beste bondscoach zou zijn?
  Als de rotten in het vak samen blijven werken komt de best leidinggevende vanzelf naar boven mits de gunning er is.
  Komt tijd komt raad..
  Gewoon die schouders eronder en positief door blijven werken.
  Succes

 • hans

  Schieten op iedere naam die de KNHS naar voren schuift voor de functie van bondscoach is niet zo moeilijk. Een kanbdidaat vinden die een breed draagvlak heeft, kundig en integer is en ook nog wil, bestaat die wel?
  De discussie of de bondscoach al dan niet mensen naar enig niveau heeft geocached is in de discussies opeens een speerpunt. We hoeven niet ver terug in de tijd toen we een succesvolle bondscoach hadden die op het moment van aantreden hoofdzakelijk ervaring had met jureren. Kennis en kunde hangen natuurlijk niet perse af van leerlingen die en talent en een goed paard en de drive hebben om de top te bereiken. Een gewoon paard naar een goede prestatie coachen kan zo maar meer kennis en kunde vereisen dan een toppaard naar een topprestatie.
  Het springpaardenfonds bewijst verder nog dat het nog niet zo simpel is een goed paard op jonge leeftijd te spotten, vast te leggen, heel te houden en tot het beoogde niveau te laten opleiden. Er zijn successen te noemen, maar vroegtijdige afhakers zijn er ook. Bij springruiters is er dan nog de realiteitszin dat een paard gaandeweg het traject toch niet ontwikkelt zoals verwacht. In dressuurland is zo’n niet succesvol paard door ruiter x verpest, door de wijze van trainen geblesseerd geraakt of noem de onderlinge venijnigheden maar op. Voor een dergelijke formule leent de dressuur zich niet. Als voorbeeld zou ik Anky willen aandragen, die terecht hoopt dat we veel meer goede paarden in Nederland houden, maar stel dat het betreffende talent door haar opgeleid moet worden. Er zullen voorstanders zijn, maar zeker ook tegenstanders.
  Tot slot nog een ander opvallende aanname. We zouden talentvolle (dressuur)paarden in eigen land moeten houden, maar zijn die er dan? Welke paarden zijn dat dan? En staan die bij de juiste africhter? Zou Van Olst op jonge leeftijd afscheid genomen hebben van Valegro als hij op dat moment het potentieel had kunnen inschatten? En als hij Valegro gehouden had, had die dan de Pavo Cup gewonnen? Kort samengevat, om goede paarden in Nederland te behouden is meer nodig dan een artikel in de telegraaf, want ook hier geld, roepen hoe het niet moet is simpel, maar hoe dan wel?

 • Adri Zekveld.

  Je hoeft geen hogere opleiding te hebben genoten om de quote van Anky te onderschrijven. Sinds O.S. Londen is al heel duidelijk wat “men” wil zien. Harmonie en rust. Valegro die keer op keer zeker niet ondergewaardeerd wordt. En dan de laatste O.S? Dan is het niet zozeer de vraag of onze leidende positie in gevaar is. Die zijn we al kwijt. Als de reserve van onze oosterburen, een student met een min of meer springefokt paard ons hele A-kader de hielen laat zien? En dan heb ik het nog niet eens over de grote breedte van de Duitse toppaarden en topruiters. Kan wel een paar O.S’jes duren voordat we weer met medailles thuiskomen

 • Mikael

  Wel makkelijk om te zeggen dat te veel top paarden verkocht worden. Zenith werd wereldkampioen en het Springpaardenfonds heeft toen afgesproken dat Jeroen hem mocht blijven rijden tot aan de olympische spelen. Worden er op stal van Grunsven ook niet gewoon paarden verkocht ? Iets te makkelijk Anky het Sfn heeft voor Jeroen het financiële risico genomen door hem niet meteen te verkopen toen hij wereldkampioen werd. Klass !

 • Wesley Mulder

  De leidende positie zijn we allang kwijt! En ik denk dat de aanstelling van Rien goed is. Hij kan er voor zorgen dat Nederland weer positief in de Dressuursport genoemd word. In het buitenland zijn ze erg blij met onze paarden. Maar niet altijd zo blij hoe deze met kunst en vliegwerk door de proef gemanouvreerd worden. Met een hoop expressie maar weinig ontspanning en losgelatenheid. En aangezien de beste stuurlui aan wal staan. Moeten we maar eens afwachten wat Rien er mee gt doen. Ik denk dat het een zeer goede beslissing is.

  En een bondscoach is niet direct hoofd trainer. Hij moet vooral een visie hebben waar naar toe te werken. En ik denk dat rien in die Adviserende /beslissende rol zeer goed kan functioneren. Wim ernes was een goeie bondscoach. Welke opzienbarende leerlingen heeft hij voortgebracht?

  En over het verkopen van de beste fokproducten vind ik het een moeilijk verhaal. Fokkers en ruiters moeten ergens van leven , en als je zef niet vermogend genoeg bent om ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde bedragen. Vind ik het een logische beslissing.

 • Christel Provaas

  Rien van der Schaft is een verademing voor de Nederlandse dressuursport. Lossigheid, harmonie en zelfhouding, zoals de dressuur bedoeld is. Wellicht komt er nu een einde aan het verwerpelijke kopsjortijdperk van de “Hollandse school.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook