Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Sport en politiek blijven wringen’

"Het blijft wringen: sport en politiek. Als een atleet een fantastische prestatie levert, staan politici vooraan om te feliciteren. Ze liften mee op de euforie en voeden zo vaderlandslievende gevoelens", aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf. "Andersom is er weinig bescherming voor de sporter in het hele proces naar zo’n zege toe."

“Bij verschillende Olympiades was het raak. Wat vond ik als sporter van de werkomstandigheden in Athene, de mensenrechten in Peking of de ongelijkheid in Rio de Janeiro? Vooral Peking werd hard gespeeld. Maar wat moet ik van de mensenrechten in China nou meer vinden, dan dat ik wil dat mensen daar goed behandeld worden en dat zij vrijheden krijgen die voor ons heel normaal zijn?”

Training weggooien

“Ik vroeg mensen weleens waar hun kleren vandaan kwamen. Juist. Uit China. Dat kan allemaal wel, maar ik moet principieel vier jaar training weggooien, omdat de Spelen daar zijn? En vervolgens draait de wereld vrolijk verder en heeft de politiek in de afgelopen tien jaar weinig opzienbarends aan die mensenrechten gedaan. Ben ik blij dat er een gouden plak in mijn kast ligt en dat ik me niet door dergelijke tijdelijke sentimenten heb laten leiden.”

Misbruik populariteit

“Sporters zijn wat dat betreft gemakkelijke doelwitten. Ze hebben een groot podium, zeker als ze ook actief zijn op social media. Op z’n tijd wordt hun populariteit en talent feitelijk misbruikt.”

Trots op springruiters

“Het zit in mijn aard positief af te sluiten. Ik ben ongelofelijk trots op de springruiters, die in Barcelona de finale van de Nations Cup wonnen. Terwijl naties uit alle landen naar het sportieve hoogtepunt van het seizoen toe werkten, bestreden enkele straten verderop mensen uit hetzelfde land elkaar om hun politieke ideeën.”

Lees hier de hele column.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook