Bronzen medaille Nederland op EK dressuur

Jasmien de Koeyer met Esperanza. Foto: Melanie Brevink-van Dijk / Paardenkrant-Horses.nl

Jasmien de Koeyer heeft met haar expressieve merrie Esperanza (v. Desparados) de derde medaille voor Nederland binnen gehaald op het Europees Kampioenschap Dressuur voor de jeugd in Roosendaal. In de individuele proef won ze brons achter de Duitse amazones Hanna Erbe en Anna-Christina Abbelen.

Esmee Donkers eindigde met Chaina als zesde, Lisanne Zoutendijk verzekerde zich met negende plaats van een plek in de finale morgen. Vanochtend om 7.24 uur in de regen reed Jasmien de Koeyer haar proef met Esperanza. Ze nam de leiding over van Esmee Donkers, die na het eerste deel van de individuele proef gisteren aan de leiding ging. Het volledige Duitse gouden team reed na Jasmien en werd door de juryleden boven de Zeeuwse geplaatst. Later werd de score van De Koeyer naar boven gecorrigeerd en was het brons een feit.

Fout in score

“We ontdekten een foutje in de score op de website”, vertelt Jasmien. “Ik had van alle juryleden hoge cijfers voor de gangen van Esperanza. Ik kreeg van een jurylid een 6. Monique Peutz heeft dat laten controleren. Het bleek een 8 te moeten zijn. Daarmee ging mijn score tweetiende punt omhoog en sta ik nu derde.”

Fijn gereden

Vooraf had De Koeyer niet op een medaille gerekend. “Mijn doel was om het beste Nederlandse resultaat te halen, dat is gelukt. Dat ik nu een podiumplek daar had ik me helemaal niet op voorbereid. Ik heb fijn gereden vanochtend, ondanks de weersomstandigheden. Het was vroeg opstaan, maar dat was het wel waard. Ik heb een hele fijne rit gehad met voornamelijk een piek in de draf. Esperanza was heel constant zonder fouten. Mijn galopdeel was vandaag beter dan in de landenwedstrijd. Een pirouette had ik helemaal onder controle en daar kreeg ik ook mooie cijfers op. Juist door de omstandigheden kon de andere pirouette beter. Maar dat gaan we morgen weer proberen. We zijn door naar de finale en daar ben ik al heel blij mee. Vanavond is de prijsuitreiking, maar het besef is er nu dat ik brons heb. Dus eerst maar even een feestje vieren.”

Tevreden

Esmee Donkers reed donderdagavond in de landenproef het beste voor Nederland en stelde daarmee het zilver zeker. Gisterochtend moest ze als een van de eersten van start in de individuele proef en reed wederom een sterke, vrijwel foutloze proef. De hele dag ging ze aan de leiding. In de eindstand eindigde ze als zesde met haar merrie Chaina.
Lisanne Zoutendijk was tevreden met haar proef met Kostendrukker’s Ringo Star. Ze stond lange tijd tweede achter Donkers en is finaal negende van de Europa. Hoewel Bo Oudhof met Colt Sollenburg op plaats 17 eindigde is er geen plaats in de finale morgen. Daarin mogen de beste drie per land van start.

De finale Kür op Muziek is morgenmiddag om 14.40 met achttien deelnemende combinaties.

Uitslag Individuele proef Young Riders, EK Roosendaal
Goud Hanna Erbe (Dui),Carlos, 77.658%
Zilver Anna-Christina Abbelen (Dui), Frist Lady 212, 73.816%
Brons Jasmien de Koeyer (Sint Jansteen), Esperanza, 73.262%
6. Esmee Donkers (Venhorst), Chaina, 72.710%
9. Lisanne Zoutendijk (St Willebrord), Kostendrukker’s Ringo Star, 71.000%
17. Bo Oudhof (Nijeberkoop) – Colt Sollenburg, 69.105%

Klik hier voor de volledige uitslag

Bron: KNHS

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.