Carolien Munsters gepromoveerd op onderzoek naar rijpaarden - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Carolien Munsters gepromoveerd op onderzoek naar rijpaarden

Foto Lonneke Ruesink
De dertigjarige Carolien Munsters is maandag aan de Universiteit van Utrecht gepromoveerd op haar proefschrift ‘How challenging is a riding horse's life? Field studies on workload, fitness and welfare’. Munsters onderzocht hiervoor de fitheid, belasting en welzijn van rijpaarden in de dagelijkse praktijk.


Naast het uitvoeren van onderzoek runt Munsters het bedrijf Moxie. Met innovatieve meettechnieken ontwikkelt ze trainingsprogramma’s om sporters, trainers en coaches te ondersteunen en adviseren. “Het is belangrijk om wetenschappelijke kennis bruikbaar te maken voor de praktijk, zodat de sporters en coaches er daadwerkelijk mee aan de slag kunnen”, stelt Munsters.

Resultaten onderzoek

Allereerst keek Munsters naar jonge Friese paarden. Bij deze paarden verbeterde de conditie tijdens training, maar er was een grote diversiteit in trainingsrespons. Dit bleek afhankelijk van de voorouders.

Bij onderzoek naar eventingpaarden en pony’s bleek dat fitte paarden (‘good-performers’) minder blessures opliepen dan minder fitte paarden (‘average-performers’). Vergelijkbare resultaten werden gevonden in de studie naar paarden van leerlingen van NHB Deurne en manegepaarden, waarbij ongetrainde paarden eerder geblesseerd raakten dan getrainde paarden. Daarnaast bleek het direct geven van een rustperiode, ook bij een ogenschijnlijk kleine blessure, essentieel om langdurige uitval op langere termijn te voorkomen.

Bij politiepaarden werd gevonden dat stress en werklast heel beperkt waren tijdens normale politietraining, training voor de Mobiele Eenheid en nachtdiensten. Het werk van politiepaarden is in vergelijking met sportpaarden niet zwaar en lijkt ook niet het welzijn aan te tasten. Echter, de manier waarop de ruiter probeert een angstreactie van het paard onder controle te houden tijdens uitdagende situaties bleek wel van invloed op het ontstaan van stress bij het politiepaard.

In een onderzoek naar het ‘passend’ (match) of ‘niet passend’ (mismatch) zijn van een paard-ruiter combinatie bleek dat de stress van rijpaarden lager was bij een ‘match’ dan bij een ‘mismatch’.

Tot slot vond Munsters dat de stress die paarden ervaren tijdens vliegtransport lager bleek te zijn dan tijdens vergelijkbaar wegtransport.

Bron: Horses / Universiteit Utrecht

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Carolien Munsters gepromoveerd op onderzoek naar rijpaarden

  • Pony Opvang Lisserbroek

    Interessant, wat was de uitslag qua stress als paarden in de wei grazen en paard kunnen zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook