Adrenaline - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Adrenaline

Opinie
Laura Kraut Tryon
Laura Kraut na de overwinning tijdens de WEG in Tryon Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
“Mijn vader zei altijd: het gaat er niet om hoe je begint, maar hoe je het afmaakt.” Het was één van de vele sound bites die Mark Bellissimo bezigde in het uurtje dat hij zich liet roosteren door de internationale media. He faced the music, om het maar even op z’n Amerikaans te zeggen. De baas van het Tryon International Equestrian Centre had zelf de journalisten van het media centre naar het VIP-gedeelte laten komen (dat uiteraard ook nog niet af was) om onze ‘tough questions’ te beantwoorden.

Dat nam me erg voor hem in. Ik had al geen slechte indruk van hem gekregen toen ik ooit een weekendje aan zijn tafel in Wellington doorbracht. Een grootdenker, een zakenman, een echte projectontwikkelaar, maar dat diskwalificeert iemand niet als mens. Ik ben ervan overtuigd dat Bellissimo integer heeft gehandeld. Maar ook dat hij zich compleet heeft vertild aan de Wereldruiterspelen.

Verleid tot redden

Bij het vragenvuur maaide Bellissimo dat gras al voor onze voeten weg. Zonder de indruk te wekken door een mediatrainer geprogrammeerd te zijn, gaf hij direct toe dat hij grote fouten had gemaakt, dat de voorbereidingstijd te kort was geweest, maar dat hij zich had laten verleiden tot het redden van de WEG 2018 toen er twee jaar geleden geen alternatieven bleken te zijn.

Een 10 verdienen

Hij zei: “Critici schrijven geen grootse romans, leiden geen grote ondernemingen. Laten we eerlijk zijn: ik geef onze accommodatie op dit moment een onvoldoende, de uitvoering van de WEG geef ik een zesje en dat is omdat de mensen die de uitvoering ter hand hebben genomen een 10 verdienen. Hoe zullen we ons deze Spelen straks herinneren? Als de Spelen van de endurance die moest worden gestaakt, als de Spelen van de slechte behuizing, als de Spelen van de Kür die niet doorging? Of gaan we ons straks herinneren dat hier fantastische sport was, met een heroïsche strijd en grote kampioenen?”

Op z’n aller-, allermooist

De timing was goed. De mediaontvangst was direct na afloop van de landenwedstrijd springen. Nooit eerder zag ik zulke mooie sport. Laura Kraut had absoluut gelijk toen ze zei dat ze zo blij was om dit op haar leeftijd nog eens meegemaakt te mogen hebben: sport op z’n aller-, allermooist.

Geweldige tijd

Aan het eind van deze tweeweekse paardensportbubbel past inderdaad geen kritiek. Die zou de duizenden mensen die de Wereldruiterspelen mogelijk maakten maar treffen. Ik zal me de WEG 2018 blijven herinneren als een geweldige tijd, met ruiters die elders meer geld hadden kunnen verdienen, maar in Tryon de adrenaline lieten stromen, bij zichzelf en de hele paardenwereld.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

2 reacties op “Adrenaline

  • Suzanne bredero

    Ik ben het niet altijd met je eens, maar nu wel !

  • Marcel Dufour

    Er moet heel wat gebeuren wil ik op het puntje van mijn stoel zitten maar deze keer was dat het geval.
    Ik kan alleen spreken over het springen want dat is het enige dat ik volg maar daar was de sport en spanning fenomenaal.
    Bovendien vind ik dat de Nederlandse springruiters het lang niet zo slecht hebben gedaan als wordt gezegd. Eigenlijk hebben Mark, Harrie en Frank het goed gedaan en was van Jur met zijn gebroken ribben niet veel meer te verwachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook