In zíjn openingswoord sprak FEI-voorzitter Ingmar De Vos over eerlijke sport en paardenwelzijn. Hoe is het mogelijk, beste Ingmar, dat het met de endurance weer zo vreselijk mis ging? Het wereldkampioenschap – daar trainen enduranceruiters jaren voor – was een organisatorische rrrramp. En 53 paarden die in een kliniek behandeld moeten worden is een nog veel grotere ramp.
Eerste keer
De FEI heeft nu lang genoeg ervaring met het door haarzelf bedachte concept van de Wereldruiterspelen om te weten dat het steeds voor de eerste keer wordt georganiseerd. Namelijk door degene die daar enthousiast zijn vinger voor heeft opgestoken, niet wetende waar hij aan zou beginnen. Dit laadt een extra verantwoordelijkheid op de schouders van de FEI. Want de wereldpaardensportbond weet wél waar zo’n ambitieuze, maar onervaren organisator aan begint.
Achilleshiel
Precies om deze reden had de FEI er bovenop moeten zitten. Juist bij de disciplines die nieuw zijn voor Bellissimo en zijn Floridase investeerders. Juist bij de achilleshiel van de paardensport, de endurance. Het duurde uren voor de wedstrijd na de complete chaos van de start en de eerste lus werd herstart. Dat was omdat zo’n 25 nationale federaties vergeefs druk uitoefenden op de FEI om dit doodgeboren kind van de Wereldruiterspelen 2018 uit z’n lijden te verlossen. En later dit jaar elders een apart WK endurance te organiseren.
‘The games must go on’
De FEI wist van geen wijken, the games must go on. De eer moest worden gered, maar het endurance-onderdeel van de Wereldruiterspelen eindigde voortijdig en zeer oneervol in de vochtige hitte. En voor 53 paarden in het hospitaal.
PR-machine
Met zijn ambitie om de Wereldruiterspelen te gebruiken als PR-machine voor zijn Tryon International Equestrian Centre heeft Mark Bellissimo een verantwoordelijkheid op zich geladen die hij niet helemaal heeft kunnen waarmaken. Veel gaat goed, maar vooral achter de schermen voldoet de organisatie niet aan de eisen.
Kernwaarden
Met haar ambitie om middels de WEG tegen grote, mediagenieke sporten op te boksen, is de FEI voorbij gegaloppeerd aan enkele van haar eigen kernwaarden: sportiviteit, paardenwelzijn. De bond kan dat goedmaken door de WEG af te schaffen. En alle hippische disciplines weer apart de aandacht te geven die zij ieder voor zich nodig hebben. Zeker op het niveau van een wereldkampioenschap.
Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur