Ga naar hoofdinhoud

Duidelijkheid over BTW-tarieven paardensector

De Sectorraad Paarden (SRP) is lang in gesprek geweest met het Ministerie van Financiën over de btw-tarieven voor de paardensector. Het bestuur van de SRP is dan ook blij dat de Staatssecretaris van Financiën zeer onlangs duidelijkheid heeft gegeven over het verlaagde BTW-tarief (6%) bij: - de levering van dekhengsten en fokmerries, ook als ze mede voor de sport worden gebruikt; - de opfokdiensten en africhting. (besluit van 4 september 2014, nr. BLKB2014/123M)

Dit besluit geeft weer meer duidelijkheid en zekerheid. Het is – nog – niet helemaal zoals de SRP het graag in het belang van de sector zou willen, maar er is wel weer een stap gezet.

Het besluit houdt het volgende in:

Levering van dekhengsten en fokmerries
Indien een dekhengst of fokmerrie uitsluitend bestemd is voor gebruik in de fokkerij, geldt bij de levering (verkoop) het 6%-tarief.

In veel gevallen wordt een dekhengst of fokmerrie ook ingezet voor de sport. Het was dan in de praktijk onduidelijk welk btw-tarief dan bij een verkoop gold. Op initiatief van de SRP geeft de Staatsecretaris nu duidelijkheid:

– voor dekhengsten die ook worden gebruikt in de sport mag de verkoopprijs gesplitst worden in 75% belast tegen het 6%-tarief en 25% belast tegen het 21%-tarief;

– voor fokmerries die ook worden gebruikt in de sport mag de verkoopprijs gesplitst worden in 50% belast tegen het 6%-tarief en 50% belast tegen het 21%-tarief;

– indien een ondernemer van mening is dat een hiervan afwijkende verdeling beter recht doet aan de feitelijke situatie, dan kan dat maar dan moet hij dat wel aannemelijk kunnen maken.

Opfokdiensten en africhten
De ‘oude’ regeling voor opfokdiensten en africhting blijft in stand. Het 6%-tarief geldt voor:

– de zuivere opfok. Deze diensten zijn gericht op het laten opgroeien van het jonge paard tot een jong volwassen paard. Het paard wordt verzorgd en sociaal en handelbaar gemaakt, zonder dat er verdere prestaties van het paard verwacht worden.

– de africhting. Deze diensten zijn gericht op het (verder) socialiseren van het paard, het zadelmak maken en het zodanig africhten dat het geschikt is voor gebruiksdoeleinden als rij- of menpaard. Voor de africhting geldt een maximale termijn van 6 maanden (tenzij een langere termijn kan worden aangetoond). De africhting eindigt in ieder geval zodra er een startpas voor het paard wordt aangevraagd dan wel aan het einde van het vijfde levensjaar van het paard.

Voor het trainen van een paard tot dressuur- of springpaard op B of ander niveau geldt volgens de Staatssecretaris niet het 6%-tarief maar het 21%-tarief.

Bron: www.sectorraadpaarden.nl

2 reacties op “Duidelijkheid over BTW-tarieven paardensector

  • Rynn Loef

    Leuker kunnen ze het niet maken. En ook niet makkelijker.

  • Karel de Lange

    Wat een bedroevend slechte regeling. Als de SRP met niks beters uit de bus komt, kan ze zich er maar beter niet bemoeien. Dit is een hoogst onduidelijke regeling waarmee de betrokkene overgeleverd is aan het inzicht en de willekeur van de belastingdienst en eindeloos zal moeten procederen om zijn gelijk te krijgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Genomineerden KFPS Paard van het Jaar bekend

Ministerie wil inzicht in antibioticagebruik bij paarden

Sanne Thijssen en Con Quidam grijpen weer een hoofdprijs: Bovenaan in Oliva

Madeleine Brugman verwelkomt Brandon Schäfer-Gehrau

KNHS wil eind 2025 af van ledenraad en naar model met Raad van Toezicht

Diana van de Bovenkamp verzamelt hoofdprijzen met Jones: ‘Het ging boven verwachting’

Sanne Thijssen zet zegereeks voort in Oliva

Artikel in Volkskrant over zaak Dujardin: ‘Blijft een netelige kwestie in traditionele hippische wereld’

Joy Lammers blijft Bengtsson de baas in 1.45m Kronenberg