Ga naar hoofdinhoud

Van Grunsven: ‘Als een van mijn pony’s er zo bij stond, zou ik geen dieren meer mogen houden’

Heel paardenminnend Nederland komt op voor de grote grazers (waaronder de koniks) van de Oostvaardersplassen die nu onder erbarmelijk omstandigheden in het natuurgebied leven. Ook dressuurkoningin Anky van Grunsven mengde zich in de discussie over het al dan niet bijvoeren van de dieren. In een video-interview in De Telegraaf zegt Van Grunsven: "Als een van mijn ponytjes zo in de wei zou liggen, kreeg ik meteen de dierenbescherming op m'n dak hebben, een flink proces aan m'n broek, en zou ik geen paarden meer mogen houden."

“Hoe kan het zijn dat het hier niet over één pony gaat, maar over honderden dieren en dat niemand ingrijpt?”, zegt Anky van Grunsven tegen De Telegraaf.

Openbare orde in gevaar

Nu heeft de provincie Flevoland opdracht gegeven om de dieren de komende dagen, alleen tijdens de vorstperiode bij te voeren. Commissaris van de Koning Leen Verbeek nam het besluit omdat de emoties rondom het beheer van het natuurgebied ‘te hoog opliepen’ en de openbare orde hierdoor in gevaar kwam.

Bijvoeren tijdelijk oplossing

Van Grunsven: “Nu bijvoeren is een super tijdelijke oplossing, maar dat is niet een oplossing voor het grote geheel.” Anky van Grunsven zegt dat oplossingen gevonden kunnen worden door onder andere geboortebeperking en herplaatsing.

Euthanaseren

“Zwakke dieren vallen uit, maar kunnen we die dan niet euthanaseren?”, vraagt Van Grunsven zich af. Het is al jaren het beleid om de natuur zijn gang te laten gaan en de dieren niet bij te voeren. Elke winter leidt dit tot verzwakte dieren, die uiteindelijk worden afgeschoten door Staatsbosbeheer.

‘We zijn allemaal beschaafd’

“Maar”, zegt Van Grunsven, “als ik in de wei een pony dood laat gaan, vind ik dat in deze geciviliseerde wereld niet meer de oplossing. Dat hoeft niet meer, we zijn allemaal beschaafd, we zorgen voor elkaar. Er wordt van dierenliefhebbers verwacht goed voor dieren te zorgen. Maar deze dieren hebben niet genoeg ruwvoer, te weinig drinken….tja….doe iets!”

Kijk hier naar de video.

Bron De Telegraaf

9 reacties op “Van Grunsven: ‘Als een van mijn pony’s er zo bij stond, zou ik geen dieren meer mogen houden’

 • Conrad Beck

  ‘De natuur zijn gang laten gaan’. Zolang er om deze natuur een hek staat en er geen (grote) predatoren zijn (ook afschot) ‘om de dingen te regelen’, wordt het moeilijk.
  Dit Idee is gewoon geen goed idee geweest, het wordt tijd dat dit wordt ingezien. Er passen nu eenmaal een beperkte aantal grote grazers op een beperkt aantal hectares, als dat wordt overschreden ontstaat dierenleed!
  Dat is toch niet moeilijk te begrijpen.

 • Annemarie

  Helemaal met Anky eens! Waarschijnlijk zijn degenen die bepalen wat er met de dieren moet gebeuren in de Oostvaardersplassen, mensen die DENKEN dat ze het weten en vanachter hun bureau allerlei bijzondere regels bedenken. Hierdoor zijn vele dieren de dupe. Di kan echt niet!!!!! Het nu bijvoeren wordt alleen maar gedaan om de boel in de media weer rustig te krijgen. Hier moet dus duidelijk structureeel iets veranderen. Het beste zou naar mijn idee zijn om mensen aan te nemen bij Staatsbosbeheer, die verstand van zaken hebben. Verder moeten er heel veel dieren weg uit het gebeid. Het gebied is meer dan overbevolkt! Dit is geen natuur. Dit is dieren opsluiten en wachten tot ze zo snel mogelijk dood gaan. Ik word er misselijk van!

 • Irene

  Begreep van berichten op fb dat het maar een heel klein gebied is waar nu een paar dieren worden bijgevoerd om de gemoederen te sussen en om de media tot rust te brengen. Elke houder van wat voor dier dan ook zou voor dit soort zaken aan de hoogste boom opgeknoopt worden. Te schandalig voor woorden.

 • jan jonas

  4 jaar geleden was ik in de Oostvaardersplassen, ik zei toen tegen de rancher-boswachter, hier is duidelijk een probleem. Zoveel dieren op een te klein stukje grond, dat betekent over begrazing en uiteindelijke onnodige sterfte van dieren. Er is een wetenschappelijk onderzoek gedaan dat één grazer één hectare grasland moet hebben om de vegetatie in stand te houden. Dit plan is zeker van achter het bureau en door ondeskundigen met een “wetenschappelijke” achtergrond bedacht “DE NIEUWE WILDERNIS”. Nu 4 jaar later ziet Nederland het probleem, dat al die tijd al bestond. Het begint met groepen en daarna zeer grote aantallen mensen die tegen deze misstanden iets willen doen. Provincie en andere overheden hebben zich door ondeskundigheid van mensen, laten gijzelen, die met de bevoegdheden die zij hebben, lopen te zwaaien en die arme boswachter moet het dan maar handhaven. Maar het aller ergste dat er mogelijke een ziekte kan uitbreken, zoals bv. Miltvuur (is daar wel door overheden bij al die dooie dieren op gecontroleerd?) of andere bacteriën die mogelijk het grondwater kunnen vervuilen. Hier is duidelijk een volksgezondheidsrisico.

 • cjb

  Vervang Oostvaardersplassen door de wereld en de konikspaarden door “de mens”. En je hebt het probleem van milieu en duurzaamheid ook aangepakt. Helaas kunnen wij onszelf bijvoeren.
  Misschien dat afschot uiteindelijk toch de oplossing is voor veel problemen 😉

 • D.j.j.Portengen

  Hier in de omgeving was een paardenhandelaar die ongeveer 100paarden en ponys hield die niet voldoende verzorging kregen gevolg alles in beslag genomen en de kosten om ze op te lappen verhaald op eigenaar en verbod om vee te houden

 • Sanne

  Dit is geen houden van dieren in het wild, want waar zij hier de vijanden van de dieren behalve de mens? In de echte natuur hebben ze vijanden die de de zwakste en de jongste eruit halen en de populatie ook al op een natuurlijke manier op peil gehouden wordt. Wij zeggen wel in het wild, net zoals biologische kip of scharrelkip. Het klinkt allemaal leuk maar zodra de mens op aarde kwam en de natuur probeert te bepalen, maken ze alleen maar meer kapot. Lijden hoeft tegenwoordig niet meer en wij kunnen beslissingen nemen. Wat de juiste is daar zijn de meningen over verdeeld, maar een lange lijdensweg is niet natuurlijk, daar zorgen de roofdieren in het echte wild wel voor !

 • MJ Kochx

  in Duitsland worden de Dülmener Wildlinge (ponies) jaarlijks bijeengedreven en worden de jonge en/of zieke oudere dieren eruit gehaald en evt. verkocht voor recreatie. Daarnaast heb je dan meteen een check op de gezondheid van de populatie. Dat zou toch voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen ook mogelijk moeten zijn?
  Evt. kun je dan voor de edelherten een afschotquotum afspreken als die niet te ‘verzamelen’ zijn zoals de Koniks en de Heckrunderen.
  Daarnaast moet de populatie teruggebracht worden naar realistische aantallen, en zou de corridor naar andere terreinen gerealiseerd moeten worden.

 • May

  Dit alles is uitbedacht door dezelfde over niet veel verstand beschikkende personen.
  Terug naar vroegere tijden maar we leven nu in een dichtbevolkt land, er is in dit land niet genoeg plek voor dat soort gekke dingen, net zoals de terugkeer van de wolf in Nederland.
  Daar is Nederland veel te dicht bevolkt voor.
  Is dat zo moeilijk te begrijpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook