Honderddertig kinderen tussen elf en dertien jaar oud hebben meegedaan aan speciale programma’s, waar ze twaalf weken lang leerden omgaan met paarden. De dieren werden verzorgd en er werd op gereden. Speekseltesten wezen uit dat kinderen die aan het programma hadden meegedaan een lager cortisol-niveau hadden dan bij kinderen die op de wachtlijst stonden.  Het verschil was aan het einde van de middag het grootst. ’s Middags is het stress-niveau normaal hoger.
Volgens onderzoeksleider Patricia Pendry legt dit onderzoek het wetenschappelijk fundament onder de waarnemingen die door ouders en bij equitherapie al lang gedaan waren.
Bron: Horses / Horse and Hound
Die bewering is bij mij al zolang bekend. Heb veel verhalen van kinderen en grote mensen met problemen of handicaps , dat paarden een hele goede reactie geven en rust veroorzaken in lichaam en geest.
Leren omgaan met paarden is nog lang geen Equitherspie. Er wordt steeds weer beweerd, dat er geen evidence based onderzoek 8ver der werking van Equitherspue zou zijn. Dit is niet correct. In de Duitstalige landen van Europa zijn in de laatste 20 jaar al tientallen wetenschappelijke onderzoeken m.b.t verschillende vormen van Equitherapie en verschillende cluentengroepen gepubluceerd.
Zouden we een link mogen naar het originele onderzoek of een volledige bronvermelding van het wetenschappelijk artikel? Ik wil het graag lezen 🙂
Het volledige onderzoek is helaas niet openbaar toegankelijk. Wel een link naar het officiële persbericht van de Washington State University:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_145949.html
Redactie Horses
Verzorgen van allerlei dieren, dus ook bijv. honden/konijnen verlaagt de stress, niet alleen van paarden.
Ik kon gisteren mijn bericht niet correct vanuit mijn telefoon afmaken. Als voorzitter van de Nederlandse Stichting Helpen met Paarden Equitherapie begroet ik elke publicatie over onderzoek op het terrein van Equitherapie. Helaas geeft u geen bronvermelding om nader te kunnen onderzoeken wat hier precies onderzocht werd en hoe. Zoals ik uw tekst begrijp gaat het om leren omgaan met het paard, dit wordt over het algemeen niet als Equitherapie begrepen. Verder zijn ook, net al in de medische wereld of wereld van de hulpverlening ook verschillende methodes en verschillende doelgroepen mogelijk. Er wordt vaak in Nederland beweer, dat er nog geen “bewijzen” voor evidence based Equitherapie zouden zijn. De enige bewijs voor de werkwijze voor Equitherapie in het algemeen zou er ook nooit zijn. ER zijn wel al sinds meer dan 20 jaar een honderdtal zeer correct uitgevoerde studies met name in de Duitstalige Europese landen, die de werkwijze van enkele vormen van Equitherapie op bepaalde klantengroepen wetenschappelijk onderbouwen. Helaas worden deze studies hier nooit opgezocht en bekeken.
Het is mij gelukt de rapport op te zoedken en het gaat inderdaad niet om Equitherapie maar om: Randomized Trial Examines Effects of Equine Facilitated Learning on Adolescents’ Basal Cortisol Levels. Equine facilitated learning. Wij zullen de studie met aandacht lezen en dan bekommetareren.
Een kind kan met een pony weer kind zijn