Ga naar hoofdinhoud

Hoe besmettelijk is rhinopneumonie?

Dit weekend is bij een paard in Lienden rhinopneumonie vastgesteld. Uit voorzorg mogen paarden uit de omgeving niet zonder gezondheidsverklaring deelnemen aan evenementen. Maar hoe besmettelijk is deze virusziekte eigenlijk?

Rhinopneumonie is alleen overdraagbaar door direct of indirect contact met het besmette paard. Het ‘vliegt’ niet door de lucht. Hierdoor is het relatief eenvoudig om een het besmettingsgevaar beperkt te houden. Besmetting gebeurt via vloeistoffen of slijm uit de neus. Als er sprake is van abortus bij een ziek paard, dan is het vruchtwater – en ook het vrucht – besmettelijk.

Direct contact tussen het besmette paard en andere paarden moet vermeden worden. Was je handen vaker en verschoon geregeld je kleding, dan is het besmettingsgevaar goed in toom te houden. Wanneer het virus in vocht zit, zoals vocht uit de neus, dan is het een aantal uur besmettelijk. Wanneer het vocht opdroogt, gaat het virus vrij snel dood. Het risico van opgedroogd vocht op bijvoorbeeld kleding is dan ook vrijwel afwezig.

Ziektebeeld rhinopneumonie
De symptomen van rhinopneumonie lijken erg op die van een gewone verkoudheid. Een snotneus en verhoging hoeven dus niet meteen op rhino te wijzen. Onderzoek van de neusuitvloeiingen of een bloedtest kunnen uitsluitsel geven. Het grootste kans op besmetting is bij jonge paarden, die nog niet eerder in aanraking zijn gekomen met het virus. De meeste oudere paarden hebben al een afweerstatus opgebouwd. Na een abortus door rhino, is de merrie voor de rest van haar leven resistent.

Paarden kunnen geënt worden tegen rhino. Dit is echter alleen zinvol als het gebeurt op het moment dat je zeker weet dat je paard niet besmet is. Na een enting duurt het nog een week of twee voordat het bescherming biedt. Ook mét enting bestaat de kans op besmetting nog. Enting kan dus nooit gebruikt worden als vervanging voor de hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Antwoord van De Watermolen op veelgestelde vragen over rhinopneumonie.
Klik hier voor een rhinopneumonie informatievideo van 100 sec dierenarts.

Bron: Horses /  Paardenkliniek De Watermolen

2 reacties op “Hoe besmettelijk is rhinopneumonie?

 • paardenfokkerij-olympus.com

  De symptomen van rhinopneumonie lijken erg op die van een gewone verkoudheid, zo lees ik.
  Deze halve waarheid stuit me tegen de borst. Bevindingen in Amerika wijzen er op dat het virus door muteert en dat het virus steeds meer de voorkeur geeft aan hersenweefsel dan aan foetusweefsel . De verschuiving van de abortus vorm naar de neurologische vorm vindt duidelijk plaats. Zo heeft ook het paard in Lienden de neurologische vorm. HEEFT DIT PAARD NOG WEL EEN KANSJE KANS OM TE OVERLEVEN??
  Of is het al ingeslapen?
  De opmerking van de dierenkliniek suggereert weer dat deze ziekte vergelijkbaar is met het hebben van een snotneus , terwijl de ziekte meer en meer een dodelijke afloop heeft.
  Ik vind dat een kwalijke suggestie die onnodig onvoorzichtig maakt en daardoor tot de onnodige dood van paarden leidt.
  Sjaak Hoedjes
  Bergen NH

 • eigenaar

  Naar aanleiding van de vraag van Sjaak, kan ik mededelen dat de merrie reeds is ingeslapen en geen enkele kans heeft gehad voor overleven. Stond ’s morgens niet meer op en was eind van de middag dus danig verlamd aan de achterzijde dat ondanks alle mogelijke medicatie er geen hoop meer was. De merrie was dragend, wat dan het verhaal van Sjaak wellicht bevestigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook