Ga naar hoofdinhoud

Kopzorgen

HoedjeDe een vraagt zich af of het om een verlate 1 aprilgrap gaat. Een ander noemt het ding spuuglelijk. Maar over de kosten zijn ze het allemaal eens: ‘Belachelijk duur!’ Het nieuwe veiligheidshoedje doet het nodige stof opwaaien. Dit nieuwe hoofddeksel lijkt een ‘normaal hoedje’, maar binnenin zit een valhelm. Het hoedje is voorzien van een kinband en voldoet aan alle FEI-eisen.

Als ik Z dressuur zou rijden, had ik liever een cap op dan zo’n helmhoed. Ik vind hem niet mooi en ik heb geen geldboom in mijn achtertuin. Het nieuwe ontwerp kost tussen de 1.545 en 4.400 euro. Daar kun je een winkel vol veiligheidscaps voor kopen! Ik vraag me echt af of er ook maar één ruiter of amazone is er dat bedrag voor neerlegt.

Sinds 1 maart is een veiligheidshelm verplicht in alle nationale dressuurcompetities in Amerika. Daar zijn ze wakker geschud door het ongeluk van amazone Courtney King. De Amerikaanse jeugd onder de achttien is sinds kort verplicht om een veiligheidshelm te dragen tijdens FEI-wedstrijden. Voor volwassen geldt deze regel niet op internationale wedstrijden, maar het wordt wel ‘zeer aanbevolen’ door de FEI.

Waarom hebben de Amerikanen het niet direct goed aangepakt en een veilig hoofddeksel voor iedereen verplicht? Dan hadden ze pas echt een statement gemaakt voor meer veiligheid in de sport. Een paard vraagt zich niet af hoe oud zijn ruiter is voordat hij bokt. ‘Oh, ben je zestien en heb je een goedgekeurde cap op? Houd je vast, daar gaan we!’ Nee, natuurlijk niet. Een volwassene kan net zo goed van zijn paard vallen. Veiligheidsregels moeten voor iedereen gelden en overal verplicht worden gesteld. Ik hoop dat het daar in de toekomst naartoe gaat.

Waarom wordt dat ouderwetse, onveilige hoedje niet helemaal afgeschaft? Je hebt er niets aan. Er zijn Z-ruiters en amazones die ermee rijden omdat het zo mooi zou zijn. Nou, een gat in mijn hoofd vind ik persoonlijk zwaarder wegen en zeker minder mooi. Je moet je niet aan een hoedje blijven vastklampen vanuit esthetisch oogpunt, of omdat vroeger iedereen zo rondreed. Tenslotte ligt de tijd dat iedereen een zwarte jas met witte rijbroek aanhad, ook ver achter ons. Tijden van vernieuwing breken aan. Laat dat ook in de dressuurring gebeuren, want veiligheid moet altijd voorop staan.

Linde Oortveld, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 15 april 2011 in De Paardenkrant

24 reacties op “Kopzorgen

  • Anne Ruiter

    Ieder vanaf 18 jaar kan het toch voor zich zelf beslissen? Van een Z paard mag je verwachten dat deze goed is geschoold.

    Al die regels tegenwoordig, het is niet goed van te worden!!

  • Ruiter

    @ Anne: maar ook een Z paard blijft een dier en een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedereen vind zichzelf ook de beste chauffeur als hij in de auto zit, maar toch ben je verplicht een gordel om te doen. Het is voor je eigen veiligheid!

  • Ruiter

    Ik vind dat ieder daar zijn eigen verantwoordelijkheid in kan nemen.
    Als je kijkt naar ongevallen in het Z is dat maar een heeeeel klein percentage..
    En overal waar men sport is er kans op letsel.
    Het is aan ieder zelf te bepalen in hoeverre men zich daarvoor wil beschermen.

  • miranda

    het dragen van een cap, of een hoedje staat toch helemaal los, van het feit, hoe een paard geschoold is.
    een paard wat al van alles heeft bereikt in zijn leven , kan net zo goed schrikken van iets, als dat bv een jong paard kan bokken, waardoor je eraf valt. voor mij is er maar 1 ding wees zelf gewoon verstandig draag gewoon een goedgekeurd hoofddeksel het bespaart je veel kopzorgen bij een eventuele val

  • Koekje

    Het heeft niets te maken met hoe een paard geschoold is. Ik bedoel, en paard is en blijft een dier. En dieren kunnen schrikken. Ook al rijd hij ZZ, hij kan schrikken.

    Ik vind dan wel dat je het zelf mag bepalen als je 18 bent. Maar ik vind ook dat als er wat gebeurd, het je eigenschuld is. En dat je dan ook zelf de kosten betalen. Of niet?

  • Icarus

    De opmerking dat een ieder dit zelf moet weten/zelf moet bepalen of hij/zij hoofdbescherming draagt, daar kan ik me niet in vinden.
    Omstanders/familie – de maatschappij moeten de rotzooi opruimen als er een ongeluk gebeurt,
    cq. de kosten dragen voor diegenen die die verantwoordelijkheid zelf niet nemen of niet nodig vinden…
    Daarnaast denkt men vandaag de dag vaak niet erg veel verder dan een schamper schouderophalen.

    Een uitvinding als een cap/helm/beschermende hoofddeksel zijn er niet voor niets, ookal kun je jammer genoeg nog steeds geen garantie krijgen.
    Toch maar optimaal trachten te voorkomen.

    Misschien mag je zoiets een beetje vergelijken als een verzekering??? je sluit em af in de hoop er nooit gebruik van te hoeven te maken?????

  • IK

    Goh, als dan toch veiligheid boven alles gaat.. moeten we ook maar meteen allemaal met bodyprotector gaan rijden.. ook die dingen zijn vast niet voor niets uitgevonden..

  • mm

    Je kunt natuurlijk ook alleen maar op je hoofd vallen …….

    Er zijn echt nog vele andere ongelukken hoor!!
    En die zijn echt net zo erg of soms erger dan op je hoofd vallen.
    Helaas ervaring uit de praktijk

    Ik ben niet tegen een cap hoor maar er wordt iets teveel over overdreven af en toe.

    Liever de cap tot in de Grand-Prix als het veiligheidshoedje!!!
    Het ding ziet er niet uit!!!!
    Ze moesten mij geld toe geven als ik ermee ging rijden!!

  • angelique moller

    Helemaal mee eens dat veiligheid voorop moet staan, ben daarom ervoor om in alle klassen en disciplines met cap te rijden. Dus ook bij showrubrieken zoals tuigpaarden onder het zadel en ook zou het een goede zaak zijn als alle paardenbladen alleen maar foto’s zouden plaatsen van ruiters/amazones te paard met cap!!!

    met vriendelijke groet,angelique

  • ineke

    Juist de “geschoolde”paarden zijn vaak zo heet dat ze op ontploffen staan tijdens het losrijden.
    Iets minder krachtvoer is misschien voor die dieren (die vaak ook nooit op de wei komen) en hun ruiters ook een manier om tot wat meer rust en dus veiligheid te komen

  • elke

    Ook een paard wat z of hoger loopt kan struikelen en over de kop gaan !!!!!!!!!! dus een ongeluk zit idd in een klein hoekje.

  • Meta

    Paardrijden valt samen met veldvoetbal,hockey en zwemmen onder de meest risicovolle sporten waar hoofdblessures bij kunnen optreden. http://www.sportzorg.nl/upload/Files/FED2108.pdf

    Soms moet je eerst tot bezinning komen en de ellende van een ander van nabij meemaken.Ik werk op een revalidatieafdeling en maak mensen mee die aan een val hersenletsel hebben overgehouden,of ondraaglijke hoofdpijnen ,duizeligheid en geheugenverlies.
    Toch droeg ik nooit een cap,want mijn paard zette nooit een stap verkeerd,totdat ze in de winter eens dusdanig struikelde dat we gezamelijk over de kop vlogen,allebei een koprol,zij belandde gelukkig naast mij,we hielden er samen gelukkig niets aan over,maar voor mij was het een keerpunt in mijn arrogantie,dezelfde avond heb ik gelijk een ” goedgekeurde” cap via het www besteld (ik had alleen nog een keurige met fluweel en een strikje voor evt. wedstrijden ergens in eenkast liggen).

    Natuurlijk kan je je ook een dwarslaesie vallen of dat je paard op je gaat staan tijdens een val ,maar je hoofd is je computer ,als daar een storing plaatsvindt kan je leven van de ene op de andere minuut TOTAAL veranderen,daar kan geen verzekering iets aan doen,behalve het betalen van peperdure zorg…
    Helaas leidt sporten soms ook tot blessures. De meest voorkomende acute orthopedische blessures zijn een kneuzing of verstuiking van de:

    1. enkel (22% van alle acute blessures)
    2. knie (15%)
    3. borstkas, rug of buik (10%)
    4. hand of vingers (7%)
    5. schouder of pols (6%)

    Tot slot de meest risicovolle sporten. Onderstaand het aantal blessures per 1000 uur sportbeoefening:

    Skiën 10,1
    Zaalvoetbal 6,3
    Basketbal 3,3
    Karate 2,6
    Volleybal 2,4
    Hockey 2,1
    Schaatsen 2,1
    Voetbal 2,0
    Turnen 1,6
    Zwemmen 0,6
    Buitentennis 0,5

    (hier komt paardrijden weer niet in voor,misschien heeft het te maken met die 1000 uur/test ?)

    Ruiterlijke groeten 😉

  • Braggel

    Het ‘hoedje’ direct afschaffen.

    Nog even en een ‘ervaren’ motorrijder mag met een kleppet op rijden.

    En laten we het maar niet hebben over de mentaliteit die ‘hoedjes rijders’ uitstralen tijdens wedstrijden.

  • Tja

    Ik vind dat het hoedje in het Z moet blijven. Je kunt niet alle ongelukken uitsluiten. Ik kan van de trap vallen, een autoongeluk krijgen, enz.

    Als je alles gaat reguleren dan kun je nog beter op bed blijven liggen. Maar ja, dan heb je weer kans op een instortend huis ofzo.

    Skien doe ik ook, ook zonder helm (wel geprobeerd, maar belemmert je gehoor te veel), skeeleren doe ik ook, wederom zonder helm.
    Met zwemmen neem ik ook geen drijflichaam mee, want je zou zelfs als geoefende zwemmer kunnen verzuipen.
    Sorry, we gaan te ver met de regulering. Ik rij toevallig meestal wel met cap. Niet altijd, dat geef ik ook eerlijk toe. En het hoedje ligt hier ook al, nog even de laatste 4 puntjes bij elkaar rijden.

  • Ik ben het met Tja eens, je kunt niet alle ongelukken uitsluiten.

    Zelfs met cap can het verkeerd aflopen.

    Ik ben een keer zonder cap eraf gebokt en kwam met de bovenkant van mijn hoofd op de grond terecht, ik zo zo opstaan en verder gaan. Ik moest denken aan het ongeluk van een paar dagen eerder (februari 2005) waarbij Ben Schröder op concours gevallen was met cap op en die brak zijn nekwervel. Gelukkig zat hij weer op het paard een paar maanden later.

    Dus met cap op kan het ook fout gaan.

  • Meta

    @ Geencap…..
    U bent jurylid en trainer?! (…profiel verwijderd…)
    Dan zou juist U moeten denken…” hoe zou het afgelopen zijn als hij GEEN cap gedragen had? ”
    En zeker naar kinderen toe kunt juist U het voorbeeld geven.

  • Angelique

    Als de introductie van dat peperdure caphoedje niet had plaatsgevonden, dan was er ook geen discussie opgelaaid omtrent de veiligheid van een cap tov een hoedje en was eenieder weer gewoon gaan rijden met hoedje of cap.

    Ik hoop dat dit overwaait, wie kan dat nu als gewone simpele burger in godsnaam betalen?

    Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid omtrent de keuze van het dragen van een cap/hoedje.

    En ik behoor ook tot de maatschappij Icarus, dus als jij (ik hoop het echt niet voor je hoor) een ongeluk krijgt ….

  • Trudi Houwen

    Is er al eens onderzoek gedaan hoeveel hoofdletsels er op wedstrijd gebeuren met ruiters die met hoedje rijden?

  • Petra

    heeft iemand het hoedje al bij een ruiter op het hoofd gezien?????

    of een foto daarvan?????

  • Meta

    @ Petra
    Wellicht op de derde dinsdag in september? (hoedjesdag)

    Glossy Gerda Verburg?

    😉

  • Annemieke Vos

    Ja, volgens mij is er al eens onderzoek gedaan naar hoofdletsel op Z dressuurwedstrijd.
    En die is heeeeeeeeeeel minimaal.

    Nog even en we moeten ook met zijn allen op de fiets met een helm op!

    Je hebt zelf de keus of je met hoedje of cap wil starten. Laat ieder dat lekker zelf beslissen!

  • Annemarie

    Elk verstandig mens weet dat de hoedjes niet meer van deze tijd zijn en dat het voor je eigen veiligheid is om een cap te dragen. Ik begrijp dan ook niet dat een aantal mensen het overdreven vinden dat een cap verplicht gesteld zou worden.
    Daarnaast is het zo dat elk paard van sloom tot knettergek je van zijn rug kan gooien met alle gevolgen van dien. Zelf rijdt ik mijn jonge paard van net 4 jaar altijd met cap en bodyprotector. In het verleden deed ik dit niet en heb ik nogal wat pijntjes opgelopen bij het inrijden van jonge paarden. Dus… wees verstandig en ga niet voor uiterlijk maar voor veiligheid!

  • g

    Ik vind het allemaal grote onzin !
    Volgens mij gebeuren de meeste ongelukken in bij de recreatie ruiters.
    Zoals de regels nu zijn, vanaf de klasse Z MAG met een hoed gereden worden.
    Als iemand met een helm wil rijden mag dat ook.
    Ieder neemt zijn/haar eigen verantwoordelijkheid !

    Het gaat helemaal niet om veiligheid, het gaat alleen om GELD.
    Weer iets nieuws op de markt, mensen dingen verplichten die weer extra geld kosten.

    Ik loop al plm. 35 jaar mee in de paardensport en ik heb nog nooit een ernstig ongeluk op een dressuurwedstrijd mee gemaakt.

    Het word allemaal veel te veel opgeklopt , meer is het niet.

  • Meta

    Uit het volgende artikel blijkt dat alle demo-helmhoedjes “aan flenters ” teruggekomen zijn van TNO…
    http://uden.kliknieuws.nl/nieuws/119961/helmhoed-primeur-van-udense-hoedenmakers

    Maar afgezien van dat,HOE worden de helmhoedjes getest ,aangezien het geen rond model is maar een cilindervorm heeft lijkt het mij dat als je van voren een dreun krijgt ,de achterkant tegen je nek beukt…

    en Hoe onherstelbaar beschadigd is het peperdure hoedje na een dreun ,alleen al aan de tere buitenbekleding…pfffff. mag je hem wel verzekeren,als je het opnieuw moet laten bekleden voor pak um weg 750,-euro
    Elitair hebbedingetje 😉
    ” De nieuwe kleren van de keizer”
    Is het niet gewoon een statussymbool uit de tijd van de middeleeuwse adel?
    Tegenwoordig zijn er vele soorten rijhelmen te koop in tal van stoere of elegante vormen en bekleed met mooie materialen en zeer licht in gewicht ,passend bij elke vorm van paardensport en tenue.
    Zelfs aan de haardracht van de ruiter wordt gedacht,zo zijn er helmen te koop met een uitsparing voor een knotje,danwel vlecht of paardenstaart!
    In het museum dus dat hoedje!

    ;-))

    Deze is ook schattig!
    http://fashion.blog.nl/tijdschriften/2009/12/18/gespot-in-linda-helm-hoedje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Sanne Thijssen en QH Babalou Santo Antonio weer aan kop in Oliva

Moeizame jonge hengstendag op eerste bezichtiging: ‘We hadden iets meer verwacht’

In Beeld: Eerste bezichtiging dressuurhengsten dag vijf

KWPN: Uitslag eerste bezichtiging Gelderse hengsten

Tani Joosten pakt overwinning in 1,45m rankingproef Lille

KWPN Eerste bezichtiging uitslag dag 5: 13 hengsten door

Martin Fuchs maakt zich zorgen over relevant houden van springsport

Drie Nederlandse paarden op Grand Prix-podium in Ocala

Mel Thijssen moet Francis Derwin voor laten in CSIU25-A Genève