Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Petje af voor onafhankelijke juryleden

Opinie
Caroline Buuron vraagt zich of dressuurjuryleden nog wel volledig onafhankelijk kunnen zijn. Ze wijst op de invloed van social media, maar ook op de druk van eigenaren en sponsors. Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs!

Waar gaat het naartoe?

Ik vraag mijzelf af waar het naar toe gaat in de dressuursport. Is het nog wel een sport die onafhankelijk beoordeeld kan worden? Persoonlijke voorkeur is niet uit te sluiten, maar los daarvan vraag ik mij wel het één en ander af.

Eigenaren

Durven de juryleden nog wel te jureren wat ze zien? Commerciële en individuele belangen van dressuurpaarden- en/of hengsteneigenaren zijn zo groot geworden dat deze van mening zijn sowieso recht te hebben op een hoge beoordeling, los van wat er soms werkelijk te zien is in de ring!

PR op social media

Een ander probleem voor de jurering is ook de PR die vaak plaatsvindt op social media. Want zeg nou zelf – ik geef een voorbeeld: een paard dat vreselijk duur gekocht is kan je toch niet anders dan heeeeel goed vinden.
Probleem is waarschijnlijk ook wel dat de VIP’s met de juryleden aan dezelfde tafel zitten op wedstrijden en op deze manier te veel invloed denken te mogen hebben.

Ons kent ons

Er ontstaat dan toch een soort ons kent ons gevoel en zeg nu zelf: zonder sponsoren is het lastiger om een mooie wedstrijd te organiseren. Ik bedoel: sta daar als jurylid maar eens boven. Petje af voor die juryleden die dat wel doen, chapeau!
Vriendelijke groeten, C. Buuron

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Laat je horen! Petje af voor onafhankelijke juryleden

 • cjb

  De gehele paardensport is hiermee besmet. Van basissport tot topsport.
  Van merrie tot hengstenkeuring en ook de hengstencompetitie en veulenkampioenschappen.

  Sommige moeten wel een heel goed paard bij zich hebben om predicaten te krijgen.
  Andere moeten bijna een ezel meenemen om er geen predicaat te krijgen.

  want Ja. Zeg nou zelf, een paard van hengstenhouder X is toch per definitie beter dan die van de boer om de hoek?

  De juryleden die zich niet laten beïnvloeden krijgen op sociale media de meeste stront over zich heen. En komen nooit tot het nationaal of internationaal niveau.

  Maar hoe je het oplost????????????? Geen idee.
  Zo lang er veel geld in het wereldje omgaat kun je dat wel vergeten.

 • Irene

  Je haalt de woorden uit mijn mond. Niet alleen eigenaars, maar ook de invloed van de topruiters en -instructeurs die roepen dat een bepaalde mensen of paarden geweldig zijn, daar durft niemand tegenin te gaan, omdat ze denken dat diegenen de wijsheid in pacht hebben en zij maar “lullige juryleden” zijn. Ik vraag me regelmatig af hoe uitslagen zouden zijn als de ruiters maskers zouden dragen, er alleen een wit dekje onder een zadel zou liggen in de vorm van het zadel en alle aftekeningen van de paarden weggewerkt zouden worden. Best veel gedoe, maar ook voor de ruiters een keer leuk om te zien of ze punten krijgen voor hoe ze rijden of om wie ze zijn. De eerste categorie zal blij zijn, de tweede niet, maar die hebben dan weer iets te doen.

 • Jan Jacobs

  Ik hoorde enkele jaren geleden een gerenommeerd jurylid tegen een “echte” amateur amazone het volgende zeggen: meisje je moet maar denken als jij 60 % heb gehaald heb je net zo goed gereden als een full prof die 70% haalt en een topper die 80% haalt! Wij als jury leden kunnen toch geen lage punten aan die profs geven, dat zou immers regelrechte broodroof zijn! Met deze visie heb ik vrede en is de 63,5% van mijn dochter een overwinning voor mij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook