Ga naar hoofdinhoud

Moet I&R-controle plaatsvinden bij aanvang van het concours?

Info@
Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
Vorige week deed zich een mini-drama voor rond een tienjarig meisje dat haar reservetitel op een regiokampioenschap kwijt leek te raken vanwege een paspoort dat niet tijdig was getoond. Om dit soort vervelende gebeurtenissen te voorkomen stelde springamazone Bianca Schoenmakers in haar blog op Bitmagazine voor om controle op paspoort en chip gewoon bij aanvang van het concours te doen, als de ruiters met hun paarden het terrein opkomen. Is dat een werkwijze die onnodige ergernissen kan voorkomen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Alex van Silfhout, Joffra Schaap-Greve en Pieter Kersten


Van: Alex 

Alex van Silfhout, bondscoach dressuur junioren, young riders en U25
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Eigenlijk hoort dit niet te gebeuren. Zeker niet bij een tienjarig meisje. Dit is een incidenteel voorval geweest dat je niet elke week hoort. Zo’n verhaal heeft altijd twee kanten. Bij een regiokampioenschap dien je er altijd rekening mee te houden dat er paspoortcontrole is. We begrijpen allemaal dat we ons aan de regels moeten houden, maar we zijn allemaal mensen. 99 van de 100 keer heb je je paspoort bij je. Maar bij iedereen gebeurt het weleens dat je wat vergeet. Het is maar net hoe alle betrokkenen, zoals de federatievertegenwoordigers, de officials en de ruiters ermee omgaan. Ze zouden een ruiter ook kunnen benaderen voordat ze maatregelen gaan treffen. Je moet elkaar daarin een beetje tegemoetkomen. Er zijn altijd mogelijkheden te bedenken om zoiets op te lossen. Wellicht wil iemand het paspoort ophalen of komen brengen. Uiteindelijk gaat het erom dat je begrip voor elkaar hebt en elkaar niet op de spits drijft. Voor een wedstrijdorganisatie lijkt het me overigens belastend dat ze altijd overal alle paspoorten op voorhand moeten gaan controleren. Praktisch gezien is dat toch extra werk. Een wedstrijdorganisatie kan zoiets ook steekproefsgewijs doen.


Van: Joffra 

Joffra Schaap-Greve, voorzitter KNHS-springforum

Ik mis in alle berichtgeving de andere kant van het verhaal (official, organisatie). En ik ben zelf niet bij het voorval geweest, dus ik wil niet over het voorval oordelen. Ik kan me helaas wel goed inleven hoe dit meisje zich gevoeld moet hebben. Ik heb een soortgelijke situatie zelf meegemaakt toen ik een jaar of elf was: bij de rijstijlcompetitie op de Levade groette ik naar de rijstijljury midden in de ring en blijkbaar moest dit bij de jury in het hokje, want ik werd direct uitgesloten en mocht geen hindernis springen…
Onze paardensport wordt mogelijk gemaakt door heel veel goedwillende vrijwilligers. Iedereen neemt zijn taak serieus en sommige mensen af en toe iets te serieus. Plezier in de paardensport moet altijd voorop blijven staan. Ik omarm het voorstel van Bianca om alle controles voor het losrijden te doen. Liever brandpreventie dan brandjes blussen. Tot slot wil ik nog wel opmerken dat er nu aandacht is voor een voorval waarbij het voor een deelnemer nadelig uitpakt. Maar het is ook vaak andersom: deelnemers die officials zeer vervelend bejegenen. Laten we elkaar blijven respecteren en samen ervoor zorgen dat de paardensport de mooiste sport is en blijft!


Van: Pieter 

Pieter Kersten, springtrainer
Foto: Paardenkrant

Wat vorige week is gebeurd, komt vaker voor. Het is flauwekul dat men een ruiter tijdens de prijsuitreiking uit de uitslag schrapt, terwijl alles voorafgaand aan de wedstrijd wel goed is bevonden. Al met al heeft dit niets te maken met de uiteindelijke prestatie die een ruiter heeft geleverd. Ze gaan voorbij aan de prestatie. En dit gebeurt bij kinderen die er heel veel voor doen. Het levert onnodige spanning op. Een paspoortcontrole staat echt los van een prestatie. Dat heeft totaal niks met de sport te maken. Ik vind zoiets niet terecht. Ze zouden iemand bijvoorbeeld de kans moeten geven om binnen 24 uur te laten blijken dat je aan deze standaard regel voldoet. Laat gewoon de prijsuitreiking doorgaan zoals het hoort. Dit is een papieren kwestie. Ik ga ervan uit dat iedereen zijn paspoort en de inentingen voor elkaar heeft. Het wordt echt tijd dat deze regel wordt aangepast of dat er een nieuwe regel wordt opgesteld waarbij een ruiter binnen 24 uur kan aantonen dat hij of zij zijn paspoort in orde heeft.

Deze Info@ verscheen woensdag 22 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

7 reacties op “Moet I&R-controle plaatsvinden bij aanvang van het concours?

 • Jan Vroomans

  Entingen moeten in orde zijn. Geheel mee eens. Toch hebben wij zelf ook een ervaring op een BK dressuur meegemaakt, waarbij zo’n zaak toch niet zo zwart wit is . Een minuut voordat mijn dochter met haar B pony de dressuur ring in ging, werd zij (toen 10) door een KNHS official uitgesloten van de wedstrijd. 5 jaar op een rij waren alle entingen binnen een jaar gedaan en stond keuring in het paspoort. Alleen de basis enting daarvoor stond niet in het paspoort. Medisch risico – gezondheidsrisico voor de deelnemende pony’s is 0%. Wanneer een pony de laatste 5 jaar binnen het jaar geënt is, dan wordt het verplicht boosteren (2x enten) puur om puur om administratieve redenen gedaan en heeft het absoluut geen enkel medisch nut verder. Sterker, elk medisch handelen is een risico (hoe klein ook). Moet een paard/pony in zo’n situatie geboosterd worden enkel en alleen voor administratieve redenen, terwijl als er bijvoorbeeld droes op een wedstrijdlocatie heerst de KNHS dan geen bevoegdheid heeft de locatie voor knhs wedstrijden te sluiten. Dat valt niet met elkaar te rijmen vind ik.

 • heleen

  Het gaat er toch meer om dat áls je een controle uitvoert, dat je hem dan voorafgaand aan de prestatie doet. Dat je niet ná je prestatie weg gestuurd wordt maar er voor.
  Dan ben je nog wel voor niets ergens heen komen rijden maar dienst het in ieder geval nog een doel: dan is het ‘gevaarlijke niet (correct) ingeënte paard’ vooraf van het losrijterrein geweerd ipv hem eerst vrolijk rond te laten rennen en dan weg te sturen.

 • Jolanda

  Zoals het nu gebeurde is het in regio Overijssel al vaker gegaan. Het kan zeker anders/eerder maar misschien ook handig om dan direct te meten voor zo’n kampioenschap bij de pony’s en vooral bij D pony’s, ik zie met regelmaat pony”s die de 1.50m gepasseerd zijn en nog ingemeten zijn bij de D en zelfs pony’s die al ingemeten waren bij de E en met nieuwe eigenaar dodleuk weer in de D ingemeten worden!!

 • V.kuik

  Ja daar gaan we weer en iedere keer met kampioenschappen, je weet nu eenmaal dat je je papieren voor elkaar moet hebben regels zijn regels. Mee eens dat bv op een kampioenschap de papieren vooraf gecontroleerd zijn dan maar meer werk maar voorkom je dit soort zaken. En een punt waar iemand hier op reageert , niet achteraf entingen gaan controleren terwijl je idd de hele tijd al aan het los rijden bent geweest.
  Zelf ben ik jury en ik die idd steekproefsgewijs paspoorten controleren zouden meer collega’s moeten doen dan blijven de ruiters alert.
  Daarnaast vind ik nog nu is t zielig voor een kind maar die heeft ook ouders !!!

 • Monique Augustijn

  Bianca heeft naar mijn idee een prima oplossing. Laat de gegevens controleren wanneer men het startgeld komt voldoen en geef een bewijs mee die ingeleverd moet worden bij de ringmeester. Zonder bewijs wordt er niet gestart. Overigens zouden er op meer momenten controles plaats moeten vinden om ervoor te zorgen dat de ruiters hun zaakjes op orde hebben. Het kan toch niet gebeuren dat je op een Nederlands Kampioenschap wordt geweigerd omdat er een enting mist?

 • Johan Wilmink

  I en R is volgens mij bedoeld om te controleren of er met het juiste dier aan de wedstrijd deel genomen wordt en of de entingen in orde zijn. Dat laatste om besmetting van een eventueel griepvirus te voorkomen. Het achteraf controleren wordt gedaan om zo min mogelijk stress bij de deelnemers te veroorzaken. Dat werd in ieder geval voor waarheid aangenomen. Echter, in alle gevallen waar bij achteraf gecontroleerd wordt schiet het, het eigenlijke doel voorbij. Afgelopen week controleerde twee gewaardeerde collega’s uit Limburg reeds bij de deur. Men was dus zeker voor dat men ging losrijden of dat het allemaal in orde was. Dat geeft pas rust. Volledige concentratie op de prestatie!

 • Linda de Jong

  Paspoortcontrole voor dat je de ring ingaat. Of dit nu bij dressuur of springen is. Om onze sport fair en gezond te houden zeker geen overbodige luxe.Als dit overal wordt ingevoerd dan is het straks slechts een gewoonte. Nu gaat dit mis omdat de willekeur wordt toegepast. Net als iedereen weet dat je je paspoort moet laen zien voordat je het vliegtuig instapt, zo moet dit ook worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.