Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse vleeshandelaar leidde internationale bende

In de zaak van de beruchte Nederlandse vleeshandelaar Jan F. heeft Europol inmiddels 65 verdachten opgepakt. De 67-jarige handelaar leidde een grote internationale bende van vleesfraudeurs vanuit het Spaanse Alicante. Jan F. wordt aangeklaagd voor onder meer valsheid in geschrifte, dierenmishandeling en belemmering van de rechtsgang.

Dagblad Trouw meldde vanmorgen dat de grootscheepse fraude in 2013 in Ierland werd ontdekt toen er paardenvlees in hamburgers bleek te zitten die alleen rundvlees hadden mogen bevatten. Met het paardenvlees bleek te zijn gerommeld. Het was niet geschikt voor menselijke consumptie, identificatiechips van dieren waren vervalst en er was met documenten geknoeid. De dieren werden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden.

2.6 miljoen

In december stond F. terecht voor de rechter in Breda. Die oordeelde over een ontnemingsvordering. De rechter besloot dat F. het financiële voordeel dat hij heeft behaald met de verkoop van paardenvlees, zo’n 2,6 miljoen euro, moet terugbetalen aan de Staat. Jan F. verkocht paardenvlees als rundvlees. F. bestelde tussen 2006 en 2009 paardenvlees uit Argentinië. Hij sloeg het op in Breda en veranderde dat in de boeken in halal geslacht rundvlees.

Draap

Jan F. haalde de truc uit met zijn eigen bedrijf Draap, het omgekeerde van paard. Draap verkocht het vlees op die manier vooral aan Franse afnemers. De fraudeur werd in 2013 al veroordeeld tot een boete van 50.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf. In het arrest stond destijds dat onduidelijk was hoeveel hij precies met de zwendel verdiende.

Bron Trouw/Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook