De BGH volgt met deze wijziging een oordeel van de Europese Rechtbank van 4 juni 2015. In Duitsland was het tot nu toe gebruikelijk dat de koper moest aantonen dat er gebreken bestonden bij de aankoop van een paard, maar door de wijziging hoeft een koper vanaf nu alleen nog maar aan te tonen dat het paard niet aan de verwachtingen voldoet. Voor verkopers houdt deze wijziging in dat zij zorgvuldig moeten zijn in het voorzien van alle relevante infomatie over een paard voor de koper.
Verkoper
Bestaande standaard koopovereenkomsten bieden geen bescherming meer en zullen moeten worden aangepast aan de nieuwe regelgeving. Verkopers, die hun risico’s willen indekken moeten zorgen dat de koper op het moment van aankoop uitvoerig wordt ingelicht over het paard, zijn eventuele tekortkomingen en talenten en zijn gezondheid. Alleen wanneer een verkoper aan een consument-koper in een uitvoerige schriftelijke verklaring vastlegt hoe de situatie is en wat er verwacht mag worden van een paard, kan hij het risico van het terugdraaien van de verkoop – en de daarbij komende kosten – zo klein mogelijk houden.
Op de dertiende Duitse paardenrechtdag, die 10 maart 2017 in Bremen plaatsvindt zal de jurist van BGH Dr. Karin Milger een en ander nog toelichten en uitleggen welke invloed deze wijzignig op de Duitse paardenhandel heeft.
Bron: Pferde-betrieb