De techniek die de artsen gebruikten heet ablatie. Met behulp van een katheter wordt er met opzet hartweefsel beschadigd. Het hartweefsel wordt opgewekt door radiofrequentiegolven, verbrand, waarbij kleine littekens ontstaan. De ritmestoornis verdwijnt daarna.“Deze wereldprimeur opent de deur naar een heel nieuwe aanpak van ritmestoornissen bij het paard” zegt professor Gunther van Loon, die het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent leidt.
Jarenlange voorbereiding
“Eigenlijk gaat het om een behandeling die al bij mensen met hartritmestoornissen frequent wordt toegepast. Daarbij worden zieke cellen in het hart doelgericht verhit. Daarna kunnen die cellen geen snelle prikkels meer uitzenden en zo het hartritme in de war sturen. Voor de allereerste keer wereldwijd werd die techniek toegepast op paarden. Dat vergde voor ons een jarenlange voorbereiding en goede samenwerking met onze collega’s uit de humane cardiologie”, vertelt Professor Gunther van Loon, dezelfde professor die Parzival van zijn hartritmestoornis afhielp, aan de Belgische krant De Standaard.
Bij het dotteren worden deze zieke cellen door middel van warmte als het ware geïnactiveerd, waardoor de kans op herval drastisch vermindert. Bij die behandeling worden geavanceerde technieken, waaronder CT- en MRI-scans van het hart gebruikt. Maar de borstkas van een paard past niet in een CT- of MRI-toestel. In Gent wrd de hele procedure uitgevoerd onder echografische controle.
Veel voorkomend bij paarden
“Een hartritmestoornis is een elektrisch probleem waardoor het hart onregelmatig klopt. Ritmestoornissen treden frequent op bij paarden. Sommige zijn onschuldig maar de meeste ritmestoornissen leiden tot klachten en in sommige gevallen zelfs tot de dood. Een snelle diagnose is daarom belangrijk. Sommige aandoeningen kunnen verholpen worden met medicatie, maar vaak zijn andere behandelingen aangewezen. Een te trage hartslag kan bijvoorbeeld verholpen worden met een pacemaker”, is te lezen in het persbericht van de Universiteit Gent.
“Het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent heeft op dat vlak al heel wat ervaring opgebouwd. In 2001 werd aan de Universiteit Gent ook een methode ontwikkeld om ritmestoornissen bij paarden door middel van een elektroshock te behandelen. Van over heel Europa worden daarvoor paarden naar Merelbeke gebracht. Het slaagpercentage van de behandeling bedraagt maar liefst 95%. Na een succesvolle behandeling met een elektroshock is het echter mogelijk dat de hartritmestoornis opnieuw opduikt. Dit was ook het geval bij het Noorse springpaard dat nu voor het eerst met de nieuwe techniek is behandeld.”
Eerste suces
De operatie nam vier uur in beslag. Het herstel van de narcose verliep vlot en het paard vertoont een volledig herstel, aldus het persbericht. Verwacht wordt dat het springpaard snel terug kan keren naar de eigenaar en zijn normale activiteiten kan hervatten. Er waren acht (dieren)artsen bij de operatie betrokken. In De Standaard zegt Van Loon dat de operatie waarschijnlijk tussen de 5.000 en 10.000 euro zal kosten.
Lees hier het volledige artikel op De Standaard
Bron: Persbericht Ugent/De Standaard