Ga naar hoofdinhoud

Zweeds paard sterft tijdens warming-up WB vierspannen *Update*

Het Zweedse publiek toonde met zijn telefoon medeleven aan menner Axel Olin. Copyright Külli Tedre

Eén van de vierspanpaarden van de Zweedse menner Axel Olin is tijdens de warming-up van de wereldbeker vierspannen in Stockholm aan de finish overleden.

Olin startte als eerste van de zes vierspanmenners aan het parcours. Na het passeren van de finishlijn zakte het rechter achterpaard van de Zweedse menner, die middels een wild card aan de wereldbekerkwalificatiewedstrijd deelnam, in elkaar. Het paard werd snel door Olins grooms en omstanders uitgespannen, maar stierf vrijwel direct.

Als doodsoorzaak van de 23-jarige Zweedse warmbloed Filur wordt een gescheurde aorta vermoed, maar verder post mortem onderzoek moet hierover uitsluitsel geven. De Falleur-nakomeling was gefokt en in het bezit van Zweeds oud-vierspanmenner Tomas Eriksson, die de ruin precies een jaar geleden voor het laatst gestart had. Filur had diverse WK’s gelopen en was altijd een vaste waarde als achterpaard geweest in het marathon- en indoorspan van Eriksson.

In een persbericht van de organisatie meldt FEI-dierenarts Axel Wallman: “Het paard was al overleden toen ik bij hem in de ring kwam. Het paard toonde bij de veterinaire keuring gezond, fit en in goede conditie. Wanneer de bloedsomloop stopt verliest het paard onmiddellijk het bewustzijn. Dit kan ook in de training of thuis in de paddock gebeuren. Het kan niet worden voorspeld of voorkomen.”

Als blijk van medeleven toonde het volop aanwezige publiek massaal het licht in de telefoon.

De warming-up wedstrijd werd nadat Olins paard uit de piste was weggereden toch hervat. IJsbrand Chardon schreef de rubriek op zijn naam voor Georg von Stein en Michael Brauchle.

Uitslagen

Bron: Horses

Eén reactie op “Zweeds paard sterft tijdens warming-up WB vierspannen *Update*

  • Loes van den berg

    Wat heftig om een paard zo te zien sterven. Maar eigenlijk vind ik een paard van 23 jaar te oud voor deze topsport ook al is hij topfit. Sterkte mer dit verlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook