Ga naar hoofdinhoud

Kan Nederlander via Belgische federatie wedstrijden rijden?

Deze week heb ik een licentie bij de VLP in België aangevraagd. Deze is inmiddels ook al betaald. Dit omdat ik op zeshonderd meter van de Belgische grens woon en eventingwedstrijden voor mij zoveel dichterbij zijn in België. Natuurlijk kan ik ook via de KNHS in België starten, maar na enig onderzoek werd duidelijk dat dit een erg kostbare, oneerlijke en omslachtige manier zou zijn. Nu heb ik vernomen van de VLP dat de KNHS mij het starten op deze manier kan verbieden. Nu vraag ik mij af; hoe kan de KNHS mij iets verbieden als persoon, als ik niet eens meer lid ben van hun organisatie? Hebben zij macht over heel paardrijdend Nederland, ongeacht of je lid bent of niet?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Nederlandse ruiters en amazones die in Nederland aan KNHS-wedstrijden willen deelnemen dienen (via een rijvereniging) lid te zijn van de KNHS. Dat is de hoofdregel. Ook buitenlandse deelnemers mogen – onder voorwaarden – deelnemen aan KNHS wedstrijden, zij het middels een zogenaamde gastlicentie. KNHS-leden mogen ook deelnemen aan buitenlandse nationale wedstrijden indien zij gebruik maken van een gastlicentie die door de KNHS in samenwerking met de buitenlandse federatie wordt verstrekt. De buitenlandse federatie mag aan het verstrekken hiervan kosten verbinden.

De hierboven genoemde situaties komen met regelmaat voor. De vraag van deze week gaat echter om de omgekeerde situatie. Het gaat om een in Nederland woonachtige ruiter die –naar ik begrijp – alleen in België wedstrijden wil rijden. Deze ruiter is lid geworden van de Belgische federatie en vraagt zich af of de KNHS hem verplichtingen op kan leggen terwijl hij geen lid is van de KNHS.

Uiteraard kan deze Nederlandse ruiter in België ook starten via de KNHS. Daarvoor dient de ruiter lid te zijn van de KNHS en via een gastlicentie deelnemen in België. Deze omslachtige en wellicht kostbare weg zou men inderdaad kunnen omzeilen door enkel in België lid te worden. De vraag is echter of dit is toegestaan.

In de reglementen van de KNHS lijkt op deze vraag geen antwoord te worden gegeven. Er staat enkel omschreven dat men lid ‘dient te zijn’ van de KNHS indien men in Nederland aan KNHS-wedstrijden wil deelnemen. Niet vermeld staat dat men als Nederlandse ruiter ook verplicht is om zich bij de KNHS aan te melden als men louter in het buitenland wil starten en er staat ook niet dat het niet is toegestaan om lid te worden bij een buitenlandse federatie.

Te meer indien men helemaal geen wedstrijden in Nederland wil rijden, lijkt een verplichting tot lidmaatschap van onze nationale federatie mij niet mogelijk. In het geval dat men als ruiter geen lid is van de KNHS – en men dus ook de Algemene Voorwaarden als door de KNHS gehanteerd niet heeft geaccepteerd – kan de KNHS je ook geen verplichtingen opleggen.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

2 reacties op “Kan Nederlander via Belgische federatie wedstrijden rijden?

  • Lotje Moerdijk

    Erg bekend verhaal… Als ex lid van de KNHS en huidig lid van de VLP, kan ik er over meepraten. Mijn enige voordeel is dat ik al 20 jaar woonachtig ben in België (enkele kilometers van de Nederlandse grens…)
    Als KNHS lid in het buitenland starten is erg duur, omdat je elke wedstrijd speciale dingen moet aanvragen (en betalen). Als je een of twee keer per jaar in het buitenland start is dat best te doen. Maar als je in of vlakbij België woont, en elke paar weken wilt starten, is het inderdaad een drama.
    Mijn tip: Als je inderdaad niet meer bij de KNHS wil rijden, (maar ook echt op langer termijn) neem je een Belgische VLP licentie, en eventueel een Belgisch adresje 😉
    Neem wel de consequenties voor lief: Nederlands of Belgisch Kampioen kun je niet worden…

  • paardenergiek

    Pff..hoever gaat de monopoly positie van de KNHS eigenlijk rijken? Vind het echt ver gaan hoeveel invloed zij inmiddels op heel ruitersport Nederland aan het uit oefenen zijn en daarbuiten de grens over ook nog eens heerlijk afspraken over de grens hoe er mee om gegaan wordt. Gaat het niet wat ver inmiddels?

    En waarom accepteren wij als idioten toch deze manier van sport rijden? Vlieg er nu eens tegen in!! MEt veel bereiken we ook veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.