Ga naar hoofdinhoud

Verkoper verzweeg hoefkatrolontsteking, wat nu?

Klinisch keurenVraag Verkoper verzweeg hoefkatrolontsteking, wat nu?

Toelichting
Ik heb een zesjarige merrie gekocht bij een particulier. In de advertentie stond dat ze lichte cornage had, maar daarvan geen hinder had. Ik heb daar een proefrit gereden en dacht dat de merrie twee passen kreupelde linksvoor. Omdat dit zo snel over was, dacht ik dat het aan mij lag. De eigenaresse zei toen dat ze niets zag.

Ik heb de merrie meegenomen en na een paar dagen wennen begon het: ze liep gevoelig en struikelde veel, ijzertjes onder gezet, maar het werd er niet beter op. De dierenarts kwam en heeft röntgenfoto’s gemaakt. Diagnose: hoefkatrolontsteking in de ergste graad, zowel links als rechts. Ik heb meteen de verkoper ingelicht, maar kreeg geen reactie. Ook op een sms kreeg ik geen reactie. Wat is nu mijn recht in deze zaak?

Schelstraete Advocaten
Antwoord

U schrijft dat u een paard heeft gekocht dat een straalbeen klasse 4 heeft, althans in de ergste graad zoals u het omschrijft. U heeft het paard bij aankoop niet laten keuren en merkte al enkele dagen na de levering dat het paard kreupelde. Zoals vaker, kan ik de vraag over een juridische positie pas beantwoorden nadat een aantal vragen is beantwoord.

Ik neem aan dat u het paard als particuliere consument heeft aangekocht. Vanwege de vraag op wie van de partijen de bewijslast rust, is het van belang om te weten of de verkoper een professioneel verkoper was of ook een particulier. In geval van twee particuliere partijen zult ú moeten aantonen dat het paard bij de levering al hoefkatrolontsteking had. U bent immers degene die stelt dat het paard niet voldoet aan de overeenkomst. Dan geldt het adagium: ‘wie stelt, moet bewijzen’.

Wellicht kan de dierenarts die de röntgenopnamen heeft gemaakt een uitspraak doen over de vraag of de merrie al voor de verkoop aan de aandoening leed. Als u heeft gekocht van een professionele verkoper, geniet u bescherming op basis van het consumentenrecht. Het is dan de verkoper die moet bewijzen dat het paard bij de levering geen hoefkatrolontsteking had.

Een ander punt betreft uw onderzoeksplicht. U heeft geen aankoopkeuring laten uitvoeren. De verkoper zou u kunnen verwijten dat u het probleem had kunnen ontdekken als u het paard had laten keuren. Misschien heeft de verkoper u echter bijvoorbeeld meegedeeld dat het paard recentelijk was gekeurd en verzekerde die dat het paard gezond is. In geval van een gegeven garantie mocht u op de uitlatingen van de verkoper vertrouwen en was nader onderzoek niet nodig. Indien u echter niets is gezegd over de gezondheid van het paard en u desondanks geen keuring heeft laten uitvoeren, kan u worden verweten dat u dan uw onderzoeksplicht heeft verzaakt.

Tegenover die onderzoeksplicht staat de mededelingsplicht van de verkoper. Als er feiten en omstandigheden zijn die er op wijzen dat de verkoper mogelijk wist van dit gebrek, dan had die dat uiteraard aan u moeten vertellen.

Dan is er nog het feit dat u al tijdens de bezictiging merkte dat het paard enkele passen onregelmatig liep. U heeft dit gemeld aan de verkoper, maar deze scheen niets te constateren. Wat heeft de verkoper toen precies gezegd? Ook deze geconstateerde kreupelheid is van belang in deze kwestie. De verkoper zal namelijk mogelijk stellen dat dit aanleiding voor u had moeten zijn om het paard te laten keuren. Ook kan die stellen dat u wist wat u kocht, namelijk een paard dat in het begin van het berijden enkele passen onregelmatig is.

Zoals u ziet lijkt de zaak eenvoudig, maar een gedegen inschatting van uw positie is pas mogelijk na het verkrijgen van een aantal antwoorden.

Dit antwoord is op  6 oktober 2011 gepubliceerd op Horses.nl.

Schelstraete Advocaten

5 reacties op “Verkoper verzweeg hoefkatrolontsteking, wat nu?

  • .

    Het was een particuliere verkoper staat toch in de eerste zin van de vraag!
    Dus geldt;
    In geval van twee particuliere partijen zult ú moeten aantonen dat het paard bij de levering al hoefkatrolontsteking had. U bent immers degene die stelt dat het paard niet voldoet aan de overeenkomst

  • Ukkie

    Wij hebben het zelfde aan de hand gehad, 7 jarige gezonde ruin gekocht, klinisch laten keuren bij aankoop, niks aan de hand. Na 7 weken begon de ellende, kreupel, veearts raad aan om foto’s te laten maken, hoefkatrol beide voorvoeten , categorie 3 en 4. Niet geschikt voor de wedstrijdsport dus. Oude eigenaar gebeld, deze gaf niet thuis en zei dat ze een gezond paard had verkocht. Hebben we dus de rechtsbijstand maar ingeschakeld en om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk heeft oude eigenaar paard terug moeten nemen tegen alle gemaakte kosten en aankoopprijs. Hele zure appel voor ons aangezien we grootste plannen hadden met het paard. Voor haar duur grapje aangezien we het ook zo hadden kunnen regelen maar ik geef je in ieder geval de raad om er verder mee te gaan, veel sterkte en veel succes.

  • LvA

    Hoefkatrol komt niet van de ene op de andere dag naar boven. Dit is een probleem waar een paard (in de meeste gevallen) al vanaf de geboort mee rondloopt en wat zich op later stadium openbaart. Er valt naar mijn mening dus weinig te stellen, en het is zeker dat dit niet zomaar ineens de kop op steeks. En als foto’s al uitwijzen dat het in een vergevorderd stadium is, dan mag het toch wel duidelijk zijn dat dit er al in zat. Alleen zal juridisch uitgezocht moeten worden wie zegeviert in zo’n geval. Wel heel jammer (voor beide partijen) dat mensen zo iets mee moeten maken. Weer een paard de dupe.

  • saskia

    Wat ik nooit kan begrijpen is dat mensen schijnbaar net het geld bij mekaar krijgen om de aankoop van een paard te doen maar schijnbaar nooit het geld hebben om een paard bij aankoop op de foto te zetten!!!!! Al deze ellende is zo makkelijk te voorkomen, een goede röntgenologisch keuring heb je al voor rond de 3 a 400 euro!

  • tini

    Wat erg dat dit nog steeds een hot-item is in de paardenwereld en dat er nog steeds niets is gedaan in die zin dat de koper beter beschermd wordt tegen dit soort aankopen. Ikzelf heb er destijds veel mee te maken gehad zo’n 20 jaar geleden en heb mijzelf vele malen in dezelfde positie bevonden met als resultaat telkens geld veel geld kwijt om je rechten te halen ook als is het duidelijk dat dit een progressive ziekte is en dus niet van de ene dag op de andere ontstaat. Professioneel of niet, hier zou dezelfde regel moeten gelden want de koper veronderstelt een gezond paard te hebben gekocht indien dit voor de sport wordt gekocht. Ik heb vele malen gewonnen en verkopers tot terugname gedwongen maar toch telkens veel geld verloren en vooral het geleden leed is niet te compenseren.
    Hou vol en probeer je recht te krijgen dat is mijn advies..ook al kost dit geld, de voldoening doet ook wat in deze. Over aankoopkeuringen met fotos maar niet te spreken, bij elk paard dat je wel ziet zitten al 400 euros verliezen met daarbij niet 100procent garantie (frauduleuze dierenartsen) daar word je niet blij van. Ikzelf heb wel (50 keuringen laten doen voordat er een paard werd goedgekeurd! Hoe kom je aan een goed paard? ik weet het nog steeds niet na al die jaren..en vele aankopen verder..een kwestie van geluk dat is het in mijn ogen of…heel veel geld hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.