Antwoord VoerVergelijk.nl
Gezien de beperkte mogelijkheid om ruwvoer binnen op te slaan, is het wellicht makkelijker om te kiezen voor grote balen kuilgras. Deze kun je buiten bewaren, zolang het plastic intact is. Wanneer gaatjes in het plastic ontstaan, bijvoorbeeld door vogels of verplaatsen van de balen, kan er lucht bij het kuilgras komen en bederft het kuilgras door schimmelvorming of rotting. Plak daarom eventuele gaatjes af met tape.
Het is ook mogelijk om hooi buiten op te slaan, maar dan dien je ervoor te zorgen dat de balen goed zijn afgedekt met waterdichte dekzeilen die wind, regen, zon en sneeuw kunnen weerstaan. Zorg er daarnaast voor dat de balen hooi niet direct op de grond staan, bijvoorbeeld door gebruik te maken van houten pallets. Balen die direct in het zand of op beton staan, kunnen namelijk gaan schimmelen of bederven door condensvorming.
Het grote voordeel van hooi is dat de kwaliteit veelal constanter is en het minder snel bederft door schimmel of rotting vergeleken met kuilgras. Vergeet niet dat ook voor hooi geldt dat de voederwaarde zal dalen naarmate het langer opgeslagen ligt. Zelfs onder perfecte omstandigheden gaat elke maand van opslag meer dan vijf procent van de vitaminen verloren. Vooral het gehalte aan vitamine E kan sterk dalen.
Zodra een pak kuilgras open is, is de kans groot dat het snel (binnen een week) bederft door bijvoorbeeld schimmelvorming. Wanneer je het plastic in zijn geheel verwijdert van de baal en zorgt dat de baal droog en in een goed geventileerde ruimte staat, vertraag je het proces van schimmelvorming en kan je dus mogelijk langer dan een week voeren van het pak kuilgras. Blijf echter wel alert op mogelijke schimmelvorming. Dit kan bijvoorbeeld herkend worden door een muffe geur. Om gezondheidsproblemen, zoals koliek en diarree, te voorkomen, dien je geen muf kuilgras aan je paard te voeren. Ondanks de zeer gevoelige reukzin van het paard, zal hij toch het muffe kuilgras eten wanneer hij niets anders aangeboden krijgt.
Voor zowel brok als muesli geldt dat ze op een droge, koele en donkere plaats het best opgeslagen kunnen worden. Om er zeker van te zijn dat er geen ongedierte bij het krachtvoer kan komen, kan je gebruikmaken van goed afsluitbare voedertonnen of een afsluitbare voerkar. Tevens wordt het krachtvoer dan in een donkere omgeving bewaard, waardoor de kwaliteit beter behouden blijft. Licht en lucht zorgen namelijk voor oxidatie van het voer, waardoor de kwaliteit daalt. Met name de vitaminegehaltes kunnen sterk dalen. Wanneer het krachtvoer muf ruikt, kan er sprake zijn van schimmelvorming of bacteriegroei. Voer nooit muf krachtvoer aan je paard.
Kortom, de opslag van kuilgras is minder bewerkelijk in vergelijking met hooi. Maar zodra het pak geopend is, licht bederf in korte tijd op de loer. Krachtvoer kan makkelijk bewaard worden in een goed afsluitbare voederton of voerkar.
Lees meer:
Opslag van ruwvoer
Voeropslag in de zomer
Hooi en kuilgras vergelijken
Giftig ruwvoer
Bezoekersvraag: schimmel in te droog kuilgras?
Bezoekersvraag: kuilgras voeren na oogsten?
Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.