Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Niks aantrekken van de buitenwacht’

"Druk is een bizar fenomeen. Als sporter kan je niet zonder. Je legt het jezelf op en je omgeving doet dat", aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf. "Het is een leerproces om daar goed mee om te gaan, een kunst om de balans te vinden. Vanaf de zijkant wordt er vaak gemakkelijk geoordeeld als verwachtingen niet worden waargemaakt."

“Max Verstappen ligt momenteel onder een vergrootglas. Zo’n jonge jongen kan in mijn ogen nog niet beoordeeld worden of hij de druk wel of niet aankan. Ondertussen gebeurt dat massaal. We leven nou eenmaal in een land van meningen. Maar om nu teleurgesteld te zijn over zijn prestaties… Het juiste perspectief is dat we een Nederlander hebben die meestrijdt om de bovenste plekken in de Formule 1. Kunnen we dat blijven accentueren?”

Hoogst haalbare

“Van de buitenwacht moet je je als sporter eigenlijk niks aantrekken. Ook niet van concurrenten, die er misschien alles aan doen om je als sporter uit balans te brengen. De focus moet zijn op de druk die je jezelf als sporter oplegt: het streven naar het hoogst haalbare. En als het goed is, helpt je directe omgeving je daarin mee.”

Ongelofelijk intens

“Maar soms lukt het niet. Zoals in deze fase van Max’ carrière. Vooropgesteld: het fantastische aan sport is juist de onvoorspelbaarheid. En hoe meer druk daarbij komt kijken, hoe groter de emoties achteraf. Dat maakt sport zo ongelofelijk intens en mooi om zelf te beleven en om naar te kijken.”

Uit stal verwijderd

“Max zoekt zijn balans. Hij oogt op zich stoïcijns. Maar of dat ook van binnen zo is? Als je naar de interviews van Max voor de race kijkt, zie je een verschil met vorig jaar. Hij steekt meer obligate praatjes af. Hij stopt daar minder energie in. Wellicht heeft hij dat nodig voor de race. Eerlijk is eerlijk, ik had zelfs dat waarschijnlijk niet gekund. Ik heb mensen uit de stal laten verwijderen, omdat ze vlak voor een belangrijke wedstrijd in mijn buurt stonden te keuvelen over ditjes en datjes. Die moesten gewoon weg. Ik had rust nodig tijdens de laatste voorbereidingshandelingen om optimaal de ring te betreden.”

Plekje geven

“Max heeft die luxe niet. Hij zit vast aan een protocol en moet gewoon de laatste vijf minuten voor de race allerlei media te woord staan. Datzelfde ritueel geldt ook weer aan het einde van zijn wedstrijd. Ik heb zelf ervaren, dat ik wel eens vol emotie om de mixed zone heen reed. Dan moest de media echt even wat langer wachten op mijn eerste reactie. Omdat ik allerlei dingen voelde en vond, die ik echt eerst even een plekje moest geven voor mezelf.”

Geroepen in emotie

“Ja, ik heb ook wel eens dingen gezegd als ik net de ring uitwas, die ik slechts tien minuten later meer zou hebben genuanceerd. Dan ben je soms lang bezig om dat te herstellen, wat je in je emotie hebt geroepen.”

Bron: De Telegraaf

Eén reactie op “Anky in De Telegraaf: ‘Niks aantrekken van de buitenwacht’

  • Tineke

    Anky, een column uit mn Hart!!!: ik erger mij er al jaren lang enorm aan dat bij sporters na een indrukwekkende gebeurtenis die microfoon onder hun neus geduwd wordt. En pleit voor een soort van “verbod” om dat binnen een bepaalde tijd te doen. Laat die sporter op z’n minst eerst eens tot zichzelf komen, voordat ze de mensheid moet toespreken. En dan heb je ook nog van die reporters die de sporters de woorden in je mond leggen….Helemaal met je eens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook