Ga naar hoofdinhoud

CK Overijssel: Ampère-merrie van Jan Greve is Pavo-topper High Society de baas

Liveblog
Jinijke (v. Ampere) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
De Ampère-dochter Jinijke (volledig Watermolen gefokt met een Scandic x Riverdance moeder) had bij het overkampen voor het algemeen kampioenschap op de Centrale Keuring van Overijssel stevige concurrentie: ze moest het opnemen tegen de Pavo Cup-topper High Society (v. Zhivago), die eerder op de dag 90 punten scoorde onder Rom Vermunt in de Pavo Cup-voorselectie en 85 punten voor haar exterieur kreeg. Toch was de merrie van Jan Greve de sterkste. 

“Een merrie die helemaal geen snelheid nodig heeft, om toch met veel dynamiek en techniek te bewegen”, zei Marian Dorresteijn over Jinijke, die werd geboren bij H.S.M. van der Kuil in Haaksbergen. De bruine 1,75m (!) metende merrie kwam al als favoriet naar de Centrale Keuring nadat ze op de stamboekkeuring 85/85 had gescoord. Deze sterke merrie kan het de anderen nog moeilijk gaan maken op de NMK. Jinijke kreeg als enige dressuurmerrie een NMK-ticket in Geesteren.

Gouden aankoop uit Vechta

De Oldenburgs geregistreerde High Society had ook niet misstaan op het nationaal kampioenschap, maar is niet KWPN geregistreerd. Ze werd op de veiling in Vechta ontdekt door Rom Vermunt. “Een droompaard”, vertelt Vermunts vriendin Stephanie Scheerder op KWPN.nl. “Ron zag haar op de veiling en was meteen weg van haar. Ze was toen al zadelmak en hij mocht haar even rijden. Dat gaf hem een waanzinnig gaaf gevoel, daarom hebben we haar gekocht. Vanaf dag één is ze heel fijn te rijden, eigenlijk kan iedereen er maar zo opstappen. Ze is werkwillig en braaf en je moet heel voorzichtig been geven anders blijft dat voorbeen maar omhoog komen. Van nature heeft ze een tweede draf, daar hoef je niets voor te doen. Wij doen in ieder geval erg rustig aan met haar. We hebben haar inmiddels wel gespoeld en hopen volgend jaar uit een draagmoeder een veulen van Ferdeaux te krijgen. Hier op de keuring is ze vandaag ook ster geworden met 85 punten voor exterieur en de punten van haar Pavo-verrichting voor beweging.”

Reservekampioen voor Everdale

Bij de driejarige dressuurmerries, die in twee groepen aan de jury werden getoond, was de reservetitel voor een dochter van Everdale. Deze Juliana B, gefokt en in eigendom van de combinatie Bleeker uit Nijverdal, verloor het van Jinijke op het achterbeengebruik. Zij kreeg geen NMK-ticket.

Veulens

Kampioen voor Desperado, Daily Diamond levert reservekampioen

Malayka (Desperado x Negro) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

De strijd bij de dressuurveulens op de Centrale Keuring Overijssel in Geesteren ging tussen een aansprekende Desperado-dochter en een sterk hengstveulen van Daily Diamond. De jury, bestaande uit Marian Dorresteijn, Henk Dirksen en Marijke Kool, zette Malayka (Desperado x Negro x Rohdiamant) bovenaan. Dit merrieveulen komt uit de fokkerij van Herman Veurink uit Bergentheim, ook de fokker van Jack Sparrow, de spraakmakende Expression x Vivaldi van de afgelopen hengstenkeuring. Alleen Malayka kreeg een NVK-ticket.

“De Desperado is een aansprekend en correct merrieveulen. Bewegen doet ze met een goed gebruik van het achterbeen en daarbij schakelt ze goed”, aldus Dorresteijn over het merrieveulen die werd gefokt uit de grootmoeder van Jack Sparrow, die op de hengstenkeuring aan Andreas Helgstrand werd verkocht en inmiddels is goedgekeurd in Oldenburg en Denemarken.

2e en 3e plaats voor veulens van Statement Horses

Daily Diamond (v. Daily Deal) leverde de reservekampioen. De hengst van Jan en Anneke Greve en Nico Witte, won eind 2015 het najaarsonderzoek en toont dus dit jaar zijn eerste officiële jaargang.

Miangelo STMT (mv. Ampère x Michelangelo), gefokt door Statement Horses in Dalfsen, komt uit de directe moederlijn van de overleden KWPN-hengst Davino V.O.D. Bij het overkampen verloor de kampioen bij de hengstveulens van het merrieveulen van Desperado op zijn ontwikkeling. Hij zou volgens Dorresteijn nog iets royaler ontwikkeld kunnen zijn.

Derde werd ook een merrieveulen gefokt door Statement Horses. Deze Mondana STMT is een dochter van For Romance I uit een moeder van Emerson.

Slechts dertien dressuurveulens, 1 NVK doorverwijzing

Slechts dertien dressuurveulens verschenen op de Centrale Keuring in Overijssel, een matig bezette rubriek dus. Van de vijf hengstveulens kregen er drie een eerste premie, van de acht merrieveulens was er een eerste premie voor zes veulens. Alleen de veulenkampioene mag naar de Nationale Veulen Keuring in Ermelo.

Lees ook

Verslag springmerries CK Overijssel
Verslag Pavo Cup voorselectie Overijssel

Handige links

Klik hier voor de catalogus van de Centrale Keuring Overijssel
Klik hier voor het programma
Klik hier voor de uitslagen (zodra beschikbaar hier te vinden)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook