Ga naar hoofdinhoud

CK Overijssel: Beoogd kampioen springpaarden te vroeg naar huis; Z-merrie wint

Liveblog
Niosina van de Groote Kamps Z (v. Nabab de Reve) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
Jappe Lady (Cidane x Clinton) was de beoogde kampioene bij de driejarige springmerries, dé rubriek op de Centrale Keuring van Overijssel in Geesteren. Maar haar fokker en eigenaar, Marcel Borger uit IJsselmuiden, wachtte het formeren van de kopgroep niet af, zette de merrie al op de trailer en ging naar huis. Daardoor ging de Z-geregistreerde Niosina van de Groote Kamps Z (Nabab de Reve x Indoctro) met de titel aan de haal. Twee keer zelfs, ook bij het overkampen met de oudere merries was zij de sterkste. 

Met deze twee titels is het keuringsavontuur voor Niosina van de Groote Kamps Z van fokker en eigenaar E.W.J. Bakker uit Raalte ook afgelopen. Omdat ze Zangersheide is geregistreerd, komt ze niet in aanmerking voor een NMK-uitnodiging. Juryvoorzitter Cor Loeffen over Niosina, die 80/80 scoorde op de stamboekkeuring: “Een zeer rijtypische en langgelijnde merrie, met veel merrie-opdruk en in draf makkelijk beweegt. Daarbij sprong ze op de stamboekkeuring zeer constant.”

Marcel Borger dacht dat hij vierde stond en was niet blij

Het had anders kunnen lopen. Beoogd kampioen was namelijk Jappe Lady, die in haar groep werd uitgenodigd voor de kopgroep. De merries die doorgaan naar de kopgroep worden niet geplaatst, maar lopen in de ring op catalogusvolgorde en dat betekende dat Jappe Lady als vierde merrie rondstapte.

Eigenaar Marcel Borger dacht echter dat zijn merrie, waarvan hij zeer hoge verwachtingen had, door het juryteam onder leiding van Cor Loeffen als vierde was geplaatst. Borger was daar niet blij mee, zette de merrie op de trailer en reed weg.

Zeven NMK-uitnodingen

Die beslissing kostte hem de mogelijke kampioenstitel én de uitnodiging voor de NMK. Alle merries in de kopgroep (met uitzondering van Niosina) kregen een NMK-ticket. Dat waren Jedoselli W (Dakar VDL x Wietvot), Jackpot EB (Action Breaker x Corrado, uit dezelfde moeder als de veulenkampioen in Overijssel), Julia GR (v. Action Breaker), Jeonita Pauwlona (v. Eldorado van de Zeshoek), Jerida W (v. Cornado I), Jursula (v. Chaman) en Jing Jang (v. Diamant de Semilly).

Icarla (v. Dallas VDL) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Twee Dallas VDL-merries vooraan bij ouderen

Bij de oudere springmerries stonden twee dochters van Dallas VDL bovenaan. De kampioene Icarla (mv. Now Or Never M), die een goede IBOP liep, verloor het bij het overkampen van de driejarige Z-merrie. Ze werd gefokt bij J. Eefting in Roswinkel en staat nu geregistreerd bij Ben Oude Lashof in Rossum. Over haar zei Cor Loeffen: “Deze royaal ontwikkelde merrie beschikt over een aansprekend front en een goede croupevorm. Ze heeft een mooie IBOP afgelegd en dat telt altijd positief mee. We nodigen haar graag uit voor de NMK en dat geldt ook voor de nummer twee.”

Reservekampioen Ivaludine S (Dallas VDL uit Elsludine v. Indoctro) mag dus ook naar de KWPN Kampioenschappen. De bruine merrie van fokker  H. van der Scheer uit Kamperveen heeft eveneens een goede IBOP achter haar naam staan.

27 merries in graad verhoogd

Maar liefst 27 merries verschenen voor beoordeling door Arnold Kootstra, Cor Loeffen en regio-inspecteur Henk Dirksen in de baan. Hiervan werden er maar liefst 19 in graad verhoogd.

Miss Holland E.B. (v. Ice Breaker) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Ter Harmsel heeft kampioen van eigen hengst Ice Breaker EB

Ice Breaker EB (Action-Breaker x Quite Easy) is de vader van de kampioen bij de springveulens op de Centrale Keuring in Overijssel. De bijschrijving Miss Holland EB (uit Cintana v. Corrado), gefokt door Gerrit en Leontien ter Harmsel – ook de fokkers van Ice Breaker zelf – werd door de jury bovenaan gezet. Reservekampioen werd het merrieveulen Miss Dior (v. Carrera VDL).

“Een mooi veulen met een goede merrie-opdruk, die zowel in draf als in galop met veel lichaamsgebruik beweegt”, zei Cor Loeffen over de nieuwe veulenkampioene van Overijssel. Naast Miss Holland E.B. mogen ook de reservekampioene Miss Dior (fokker: D. Brink uit IJsselmuiden) en de als derde geplaatste Mcaomi van de Watermolen (Haines x Tjungske) van Jan Greve, kampioen bij de hengstveulens, naar de NVK.

In de kopgroep stond tenslotte ook nog Mister Vingino (Vingino x Colandro), hij liep de NVK-uitnodiging mis.

De kampioene Miss Holland E.B.

Klik hier voor de catalogus van de Centrale Keuring Overijssel
Klik hier voor het programma
Klik hier voor de uitslagen (zodra beschikbaar hier te vinden)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook