Ga naar hoofdinhoud

Dressuurjurering onder vuur, FEI stelt onderzoek in

Isabell Werth Satchmo Olympische SpelenDe dressuurjurering ligt na afloop van de Olympische Spelen zwaar onder vuur. Na protest vanuit onder meer het Amerikaanse en het Nederlandse kamp heeft de FEI het besluit genomen om het jureringssysteem van de dressuur te onderzoeken, meldt Horses.nl-correspondent Fabian Brockötter. Vooral over de beoordelingswijze van de voorzitter van de jury, het Duitse jurylid Gotthilf Riexinger, zijn veel klachten.

Na de Grand Prix Spécial vond een ontmoeting plaats tussen de jury en een aantal deelnemende landen over het uitdelen van punten. Teammanager Mariëtte Sanders en KNHS-topsportdirecteur George de Jong representeerden Nederland. In eerste instantie was vooral Nederland kritisch over met name de jurering van Riexinger.
Het Amerikaanse kamp wakkerde het vuur verder aan, ook zij hadden vooral problemen met het Duitse jurylid. ,,Hoe kan het dat een klein foutje van Steffen Peters zwaar wordt gestraft, terwijl Werth ondanks een grove fout in de piaffe zo hoog eindigt?”, vragen de Amerikanen zich af. ,,De proef van Isabell Werth heeft een hogere moeilijkheidsgraad dan de proef van Peters, daardoor kan ze toch een hogere score halen”, voert Riexinger ter verdediging aan, over de jurering van de kür op muziek.

Foto: Arnd Bronkhorst
Klik hier voor een grotere afbeelding.

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Dressuurjurering onder vuur, FEI stelt onderzoek in

 • joyce

  Terecht dat er een protest komt over het Duitse jurylid Riexinger. Ik heb de jury punten van Riexinger heel nauwkeurig gevolgd en vergeleken en kom tot de conclusie dat hij alle wedstrijden heel “politiek” heeft beoordeeld. Een blamage voor de dressuursport.

 • Het is onbegrijpelijk dat de serie van negen wissels om de twee in de Grand Prix Special beoordeeld werden met drie zevens en twee zessen. Anky maakte in deze serie één wissel om de pas, daarna een om de drie, en toen weer om de twee. Hebben de juryleden elkaar aan het twijfelen gebracht? Ik heb het opgenomen en meerdere keren afgespeeld omdat ik zelf begon te twijfelen, maar het ging echt heel erg fout. Op de site van Anky wordt hier natuurlijk met geen woord over gerept. Er wordt wel verwezen naar Hyves, maar daar staan alleen de kür en de proef van de landenwedstrijd op, niet de proef van de Grand Prix Special.

 • irene

  wat ik onbegrijpelijk vind is het volgende:

  De piaffe in de proef van isabelle ging volledig in de mist en werd door twee van de vijf juryleden met een nul beoordeelt. In totaal zijn er voor dit onderdeel achttien gegeven, dit betekent dus dat drie juryleden een zes hebben gegeven.
  Hoe kom je aan een score van een zes voor een totaal mislukt onderdeel?

 • In de Grand Prix Special kreeg Isabelle voor de mislukte piaffe driemaal een 1 en tweemaal een 2 van de juryleden. Voor betreffend (mislukt) onderdeel kreeg Isabelle dus in totaal 7 punten voor de piaffe. Voor de overgang piaffe – passage kreeg Isabelle een 3, een 2, tweemaal een 0 en een 6. Dus hier is het verzet ook afgestraft.

  Dat kun je zien op http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/INF/EQ/C77D/EQX001200.shtml#EQX001201

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook