Ga naar hoofdinhoud

Dujardin wint Kür voor thuispubliek, Schellekens zevende

Charlotte Dujardin met Valegro
Dubbel olympisch goudwinnaar Charlotte Dujardin liet zich gisteravond in de wereldbekerkwalificatiekür tijdens de Olympia Horse Show opnieuw van haar beste kant zien. Met de Nederlands gefokte Valegro (Negro x Gershwin) pakte de Britse een dag na haar wereldrecord in de Grand Prix met een enorme voorsprong ook de zege in de Kür. De tweede plaats was op 8% achterstand voor Isabell Werth en Don Johnson. Brit Carl Hester sloot zijn laatste optreden met Uthopia af met de derde plaats. Imke Schellekens was met haar zevende plaats met Toots (Jazz x Havidoff) de beste Nederlandse.

“Ik denk dat ik meer punten had gekregen als ik na de break had mogen rijden, maar dan had ik in de Grand Prix beter moeten presteren. In die Grand Prix kregen we echt een paar kapitale fouten. Toots sprong weg in de uitgestrekte stap en ging in galop over toen de uitgestrekte draf getoond diende te worden. Na de Kür waren we eigenlijk wel tevreden. Er was nog wel sprake van enige spanning, maar echte fouten bleven uit. Toots heeft relatief weinig ervaring en als je weet dat de losrijpiste in deze hal 14 meter breed is en 40 meter lang, waarin zes paarden aan het werk zijn, dan moet een paard heel koel in zijn hoofd zijn om dat te kunnen verwerken. Die koelheid komt met de jaren en is voor een belangrijk deel gebaseerd op ervaring. Wat ik zelf opvallend vond is dat Toots behoorlijk bezweet de wedstrijdring binnen ging, maar er droog weer uitkwam. Daaruit concludeer ik dat hij in de ring weinig last meer had van spanning en dat geeft moed richting de komende wedstrijd”, aldus Imke Schellekens.

Edward Gal eindigde in de Grand Prix nog op de derde plaats, maar kwam in de Kür met zijn Glock’s Undercover (Ferro x Donnerhall) niet verder dan de achtste plek. “Undercover mist nog veel ervaring en als hij dan zo’n bomvolle Olympia hal binnenkomt merk je dat hij enorm veel spanning opbouwt. Die spanning kwam gedurende de gehele Kür tot uiting. Zo galoppeerde hij aan in de uitgestrekte draf. We zullen hier doorheen moeten en deze ervaring past in zijn opbouw. Het is in Londen een schitterende wedstrijd, maar het publiek zit echt boven op de dressuurbaan. Dat kun je thuis nooit oefenen. In de Grand Prix zaten er weinig mensen in de hal en was het rustig en nu met de Kür merk je dat Undercover nog weinig gewend is. Het is een kwestie van kilometers maken, alleen nu moet ik wel oppassen dat hij na deze wedstrijd niet meteen opnieuw een ervaring als deze meemaakt”, aldus Gal.

Marlies van Baalen, die met BMC Miciano (Medici x Dialekt) aan de start kwam, was na haar Grand Prix op maandag zeer tevreden maar in de Kür op dinsdagavond slopen een paar kleine foutjes. “Ik was over de Grand Prix zeer tevreden. We reden een strakke foutloze proef en eindigden als achtste. In de Kür was voor mijn gevoel de piaffe expressiever dan in de Grand Prix, maar kregen we fouten in zowel de changementen op de één als om de twee. Ik rij deze oefeningen op een gebroken lijn, als extra moeilijkheid. Nu is de losrijpiste in deze hal erg klein, waardoor ik tijdens de voorbereidingen op mijn rit ook al probleempjes had, die zich in de wedstrijdring opnieuw openbaarden. Ik eindigde als 13de, maar er zit nog steeds progressie in”, aldus Van Baalen.

Dujardin pakte een enorme voorsprong op de rest van het deelnemersveld, maar bleef met haar 87,975% wel achter op het wereldrecord van Edward Gal en Totilas (v. Gribaldi) en haar eerdere scores. De combinatie leek aan het begin wat gespannen, maar maakte dit later in de Kür helemaal goed. Hans Peter Minderhoud twitterde na afloop met een knipoog: “Gefeliciteerd! En bedankt dat je niet nog een record van Eddie hebt verbroken!”

De Italiaanse Valentina Truppa staat nog altijd met 52 punten aan de leiding in de tussenstand om de wereldbeker, op slechts een punt achterstand gevolgd door de Duitse Kristina Sprehe. Met een vijfde plek is Edward Gal de hoogstgeplaatste Nederlander. Marlies van Baalen staat twaalfde en Imke Schellekens veertiende.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: Horses / KNHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.