Ga naar hoofdinhoud

‘Er zijn geen verkeerde trainingssystemen, alleen verkeerde uitvoeringen’

‘Er zijn geen verkeerde trainingssystemen, alleen verkeerde uitvoeringen’. In het nieuwe magazine Dressuur geven de ‘moderne’ africhter Sjef Janssen en de ‘klassieke’ africhter Klaus Balkenhol hun mening over deze stelling.

Sjef Janssen

“Vroeger waren er enkele grote leermeesters die een heel duidelijk rijsysteem ontwikkelden. Ze konden dat perfect uitvoeren, want ze hadden het ook zelf ontwikkeld”, zegt Sjef Janssen. “Een man als Steinbrecht was een groot paardenkenner en het boek dat hij naliet, ‘Das Gymnasium des Pferdes’, bevat veel wijsheden. Zo waren er vroeger meer: de Duke of Newcastle, Gueriniere, Baucher. Alleen: de systemen van vroeger waren vaak vanuit de ruiter/trainer gedacht. Het paard moest zich daar dan maar aan aanpassen, of dat nou wel of niet ging. Tegenwoordig denken de weinige succesvolle africhters die we hebben niet meer vanuit de mens, maar vanuit het paard. Het succes zit dan juist in het feit dat het paard uiteindelijk maximaal moet kunnen presteren om de ruiter te laten winnen. En het ook nog een tijd blijft volhouden om zich door te ontwikkelen, omdat hij de aangegeven ‘workload’ toch graag tot zich blijft nemen. Maar hoeveel ‘systemen’ heb je daarin? Die kunnen we denk ik op de vingers van één hand tellen. Heel veel ruiters zijn juist minder succesvol doordat ze maar wat aanrommelen en weinig ‘systeem’ in hun uitvoering hebben.”

Klaus Balkenhol

Klaus Balkenhol deelt een andere mening. “Ik geloof dat we op de eerste plaats onderscheid moeten maken tussen goed en slecht paardrijden. Het is mijn overtuiging dat het goede paardrijden voortkomt uit de kennis en expertise van de oude rijmeesters. Dat gaat wat mij betreft letterlijk terug tot Xenophon. Typerend voor de klassieke ruiter en africhter is dat hij uitgaat van het natuurlijke wezen paard. Dat paard is door de eeuwen heen noch fysiek, noch mentaal veranderd. Dat betekent dat je paarden nog steeds op die klassieke manier moet africhten, anders komt vroeg of laat de africhting in het gedrang met de eisen die het paard als organisme stelt. In die zin is er wat mij betreft dus sprake van goed paardrijden – namelijk het paardrijden zoals de oude rijmeesters dat aan de hand van het paard zelf hebben ontwikkeld – en slecht paardrijden: het paardrijden dat geen respect heeft voor de mogelijkheden en het ‘natuurlijke eisenpakket’ van het paard.”

Dit is samenvatting van het artikel. Lees het volledige artikel in het nieuwe magazine Dressuur.

Dressuur is online te bestellen. Laurens van Lieren in gasthoofdredacteur van deze eerste editie. Na hem nemen Joyce Heuitink, Anky van Grunsven en Adelinde Cornelissen het stokje van hem over.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “‘Er zijn geen verkeerde trainingssystemen, alleen verkeerde uitvoeringen’

 • Frans Berings

  Het is een kleine 50 jaar geleden tijdens mijn instructeursopleiding bij de toenmalige Federatie van Nederlandse Rijscholen waar wij deze vraag al voorlegden aan een van de docenten, Mej. N.S. Tack. Het antwoord was duidelijk:

  Elk systeem is goed, mits dit niet alleen tot goede, maar tot blijvend goede resultaten leid!

  Deze uitspraak van haar heb ik altijd in mijn hoofd wanneer ik mijn paarden train, en dan heb ik verder geen enkele behoefte aan al die ingewikkelde verhalen die ik elke week weer, jaar in jaar uit, te lezen krijg.

 • meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

  Volgens mij delen beide heren dezelfde mening…..ze gaan allebei uit van het wezen paard met al zijn mogelijkheden,te “verhelpen beperkingen” en evt. kansen om een echte athleet te worden.
  Ik deel de mening dat er daadwerkelijk maar HEEL weinig trainers zijn die eerlijk zijn tegen de ruiter en het opnemen voor het paard!
  zo zal menig trainer nooit tegen een ruiter zeggen dat hij/zij bijvoorbeeld TE zwaar is,of niet soepel genoeg om de bewegingen van het paard subtiel te volgen.Dat het dier dan verzet vertoont is logisch,maar wordt vaak opgelost met druk en geweld.Terug naar de basis (bv aan de longe)wordt door menig ruiter als een nederlaag ervaren en dan is de trainer al gauw zijn klant kwijt,dus de trainer past zich aan bij de ruiter inplaats van voor het paard op te komen.
  Voor mij ging er na een aantal jaren aanmedderen en vluchtgedrag bij mijn friese merrie, een wereld van plezierig en trots en ontspannen rijden open…..binnen een kwartier was de knop om!!!!
  Rij UW paard voorwaarts en rechtgericht!!! (Antoine de Bodt, Steinbrecht)
  ELK paard kan mooi en ontspannen onder de mens lopen zoals de natuur het bedoelt,als hij maar de
  kans krijgt.
  Bovengenoemde trainers bemoeien zich waarschijnlijk louter en alleen met ruites in de hogere klassementen,maar het gaat hier mijnsinziens juist om al die ruiters die het gewoon niet voor elkaar krijgen omdat ze de kennis niet bezitten en niemand hen dat leert.
  als je een paard hebt voor de winstpunten,moet je wel het vermogen bezitten om dit waar te maken en steeds terug naar de basis kunnen grijpen,paarden zijn geen machines.
  Dus klassiek of modern,een paard is een paard,hij verdient goed ruuwvoer,veel vrijheid en beweging ,een goed harnagement en een ruiter met passie,liefde en kennis van zaken..
  Dus stijg morgen op uw paard,geniet,zoek ontspanning,gelijke aanleuning zonder druk,teugels op maat,richt uw paard recht,let op uw houding ,hangt u naar links of rechts?? (A-C lijn bijvoorbeeld werkt goed)rij hem voorwaards (wakker , attent en vriendelijk)niet in de krul trekken,want verzameling komt dan als vanzelf…geniet,want het uiteindelijke koninklijk opgericht rijden is dan ook voor U weggelegd!!! (als een paard niet rechtgericht onder de mens kan lopen ,zal hij nooit de achterhand onder zijn lijf kunnen brengen en gezond een ruiter kunnen dragen
  Hahaaah heerlijk…en Uw paard is blij,trots en dankbaar! http://www.hoefkatrol.be/
  Geduld is een schone zaak ,je moet het bij een paard echt verdienen ;-)lachen en doorademen geeft ook ontspanning!
  Hallelujah!

 • Karel de Lange

  Ik weet niet welke boeken Janssen gelezen heeft maar daar hoort “Das Gymnasium des Pferdes” van Steinbrecht vast niet bij. Want daar staat heel wat anders in dan Janssen ons wil doen laten geloven.

  De klassieke rijkunst is over de eeuwen door ontwikkeld om het natuurlijke bewegingsproces te versterken terwijl de forceermethode van Janssen juist haaks op dit natuurlijke proces staat. Door een paard op een onnatuurlijke wijze op de voorhand te trekken, kan men het paard wellicht wel trucjes leren die voor Hogeschool door moeten gaan maar het resultaat is altijd een ongebalanceerd paard met een valse knik in de derde halswervel dat daardoor pertinent achter de loodlijn loopt, de nek niet op het voorgeschreven hoogste punt heeft en sterk op de voorhand gaat. Fysiek en mentaal een ware slijtageslag voor het paard.

  Für Steinbrecht bedeutet die Ausbildung eines Pferdes folgendes:

  Citaat:
  „Die richtige Dressur ist daher eine naturgemäße Gymnastik für das Pferd, durch die seine Kräfte gestählt, seine Glieder gelenkig gemacht werden. Durch sie werden die kräftigen Teile zugunsten der schwächeren zu größerer Tätigkeit angehalten, diese durch allmähliche Übung gestärkt, und verborgene Kräfte, die aus natürlichem Hang zur Bequemlichkeit vom Pferd zurückgehalten werden, hervorgerufen, wodurch endlich vollkommene Harmonie im Zusammenwirken der einzelnen Glieder mit ihren Kräften entstehen, die das Pferd befähigen, auf die leisesten Hilfen seines Reiters solche geregelten und schönen Bewegungen andauernd und zwanglos auszuführen, die es aus eigenem Antrieb nur in Augenblicken der Erregung flüchtig zeigt. Je vollkommener der Bau des Pferdes, und je edler seine Abstammung ist, um so mehr hat es diese gewünschte Harmonie in seiner Bewegung von Natur.”

  o Men moet de paarden nemen zoals ze zijn, en ze vormen zoals ze zouden moeten worden, met behulp van uit de natuur afgeleide, systematische oefeningen van hun spierstelsel die hen in staat stelt hun skelet op een doeltreffende manier in de juiste richting te brengen.

  en hij vervolgt met:
  o Men mag nooit vergeten dat de dressuur weliswaar geregelde gymnastiek is, maar nooit een dwangmethode mag zijn.
  o Het correct opgeleide paard verhoudt zich tot zijn groene collega als het plastische kunstwerk tot het ruwe materiaal waaruit het gemaakt is.
  o De berijder met inzicht zal bij zijn werk de natuurlijke bouw en richting van de hals en het hoofd diepgaand respecteren en hun gewicht niet eerder naar achteren proberen te richten dan wanneer hij de achterhand voldoende kan fixeren om deze veilig met dit gewicht te kunnen belasten.
  o Worden de achterbenen beheerst door de ruiter- dat wil zeggen: kan die de mate van belasting en activiteit bepalen- dan heeft hij het hele paard onder controle.

  De lijst met citaten is eindeloos uitbreidbaar.

  Wat in zijn boek het meest verademende is, dat hij bij elke uitleg steeds allerlei voorbeelden noemt, tegenvoorbeelden noemt en het te verwachten effect bespreekt. Voor alle zaken heeft Steinbrecht een afdoende verklaring is hij in staat om veel voorkomende en voor iedereen herkenbare problemen tot in detail te doorgronden en te bespreken.( En wat u vandaag niet doorgrond, snapt u in een later stadium vaak wel.)

  Deze man heeft zijn enorme ervaring middels aantekeningen op schrift gesteld en hield nauwkeurig bij welke (240!) paarden hij tot hoog niveau gereden had en waarvan hij er zelfs ruim 55 tot op Hoge School niveau heeft opgeleid.

  .

 • Meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

  off topic
  Ja karel, het is een prachtig studieboek!
  Ik (met mijn “pretpakkethavoduits” )was blij dat ik het boek in het Nederlands op de kop kon tikken.
  Ook duidelijk geïllustreerd! Wat opvalt is de passie ,verantwoordelijkheidsgevoel en liefde van deze Maestro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook